IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić u aprilu prošle godine bio upisan i u birački spisak SRBIJE…

Lider Pokreta „Evropa sad“ i bivši ministar finansija i socijalnog staranja kršio zakone i Ustav Crne Gore…

ider Pokreta „Evropa sad“ i bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić u aprilu prošle godine, pored crnogorskog, posjedovao je i srpsko državljanstvo kao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, čime je grubo kršio Ustav i pravni poredak države Crne Gore, pokazuju podaci Pobjede.

Osim toga, Spajić je bio upisan u birački spisak Srbije u Beogradu na biračkom mjestu Duga na Zvezdari, odnosno bio je dupli birač, što je nezakonito.

Iz organizacije KOD, koja se bavila pitanjima dvojnog državljanstva, Pobjedi je u decembru prošle godine saopšteno da tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prema prebivalištu u Crnoj Gori, mogao je da glasa na biračkom mjestu u prostorijama Javnog preduzeća Lokalni putevi u Pljevljima, a istovremeno prema drugom prebivalištu prijavljenom u Beogradu– u vrtiću Duga na Zvezdari. To su podaci iz jula mjeseca prošle godine. U međuvremenu Spajić je promijenio prebivalište pa sada glasa u Podgorici.

– Par dana nakon što smo objavili našu tvrdnju o dva prebivališta, Vlada Srbije je prvo onemogućila pristup sajtu sa javnom bazom birača zbog navodnih radova na ažuriranju, da bi potom stavila i dodatnu pretragu po broju lične karte čime je istraživačima onemogućeno da utvrđuju ko su lažni birači u biračkom spisku Crne Gore– saopšteno je tada iz organizacije KOD.

Pitanje duplih birača otvorila je Evropska komisija u izvještaju o Crnoj Gori tražeći da nadležni organi temeljno istraže te tvrdnje.

Po zakonima Srbije, da bi birač bio upisan u birački spisak mora prethodno da stekne državljanstvo Srbije.

Spajić je u parlamentu u novembru prošle godine na pitanje poslanika Petra Ivanovića saopštio da nema dvojno državljanstvo ne iznoseći više detalja.

Čitaj još:   Snažna eksplozija, vlasti upozoravaju: "Zatvorite vrata i prozore", ugroženi životi 300.000 ljudi... (foto i video)

Prema podacima kojima raspolaže Pobjeda, Spajić je državljanstvo Srbije stekao nakon 2006. godine čijim zadržavanjem grubo krši zakon.

– Spajić Milojko, od oca Vladimira, rođen 24. 9. 1987. godine u Pljevljima, Crna Gora, dvojni je državljanin Srbije i Crne Gore. Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore ima prijavljeno prebivalište na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu i stvarno boravište u Podgorici– saopštio je izvor Pobjede pozivajući se na podatke MUP-a Srbije.

Rješenjem MUP-a Srbije Beograd broj 204-1-27301/08 od 27. 11. 2008. godine, koje je uručeno 27. 11. 2008. godine, Spajić je primljen u državljanstvo Srbije dana 25. januara 2009. godine. Boravak je na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu, navodi izvor Pobjede pozivajući se na dokumenta MUP-a Srbije. Po toj adresi Spajić je upisan i u birački spisak Srbije.

Prebivalište je mjesto koje je građanin prijavio da u njemu stalno živi. Boravišta su mjesta u kojima građanin boravi povremeno. Svaki građanin može imati samo jedno mjesto u kojem stalno živi, odnosno samo jedno prebivalište. Prebivalište je ključni kriterijum za sticanje biračkog prava i u Crnoj Gori – i u Srbiji. U obje države, građanin je dužan da odjavi ranije prebivalište prije nego prijavi sadašnje.

Priznanje da je Srbija matična država uslov za državljanstvo

Po veoma liberalnom zakonu o državljanstvu Republike Srbije, „najjednostavniji način za sticanje državljanstva Republike Srbije za sve pripadnike srpskog naroda sa teritorije Republike Srbije i iz regiona i njihove potomke, koji Srbiju doživljavaju kao matičnu državu, jeste na osnovu člana 23 stava 1 Zakona o državljanstvu“.

– Ukoliko ste pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije i želite prijem u državljanstvo Srbije, moraćete da pronađete način da svoje srpsko porijeklo i dokažete – navodi se u zakonu.

Čitaj još:   Halal turisti sve više dolaze u Bosnu i Hercegovinu: BiH četvrta najposjećenija halal turistička destinacija u Evropi... (foto, video)

Od ostalih uslova, koji moraju biti ispunjeni, zahtijeva se punoljetstvo podnosilaca i pismena izjava da Srbiju smatraju svojom državom.

Zakon o crnogorskom državljanstvu, međutim, ne omogućava dvojno državljanstvo sa Srbijom, a u članu 24 jasno stoji da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo. Izuzetak su oni koji su stekli srpsko državljanstvo prije juna 2006. godine.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more