IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA- Predsjedništvo DPS- a: Odustati od Zakona o predsjedniku, spremni smo za dogovor oko Ustavnog suda… (foto, video)

Ovakav akt brutalnog pravnog nasilja nastavak je politike destrukcije koja ima za cilj institucionalno razarenje Crne Gore kako bi se država učinila nefunkcionalnom, navode u saopćenju…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 03- XI- 00: 34… PODGORICA- Predsjedništvo DPS- a: Odustati od Zakona o predsjedniku, spremni smo za dogovor oko Ustavnog suda… (foto, video)

“PARLAMENTARNA VEĆINA GRUBO NARUŠILA USTAV”- Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) pozvalo je večeras da se odustane od Zakona o predsjedniku, i poručilo da su spremni za dogovor oko Ustavnog suda.

“U suprotnom bićemo prinuđeni da primijenimo demokratske metode vaninstitucionalnog djelovanja”, ističe se u saopštenju.

Iz Predsjedništva DPS su kazali da su na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, konstatovali da je donošenjem Zakona o predsjedniku na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore parlamentarna većina grubo narušila Ustav i ugrozila ustavni poredak u zemlji.

“Ovakav akt brutalnog pravnog nasilja nastavak je politike destrukcije koja ima za cilj institucionalno razarenje Crne Gore kako bi se država učinila nefunkcionalnom, i tako stekao alibi za finale projekta koji znači ukidanje suvereniteta, a potom i nezavisnosti obnovljene na referendumu 2006. godine…

Protagonista ovakvog scenarija je proruski izvođač radova velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori – Demokratski front (DF). Nažalost, takvom njihovom naumu su se pridružile i stranke koje se makar deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore”, ističe se u saopštenju Predsjedništva DPS.

Oni su dodali da je “DPS kao državotvorna stranka uvijek davala doprinos izgradnji institucija i njihovom osposobljavanju da svojom nezavisnošću i kvalitetom rada doprinose razvoju društva i napretku države”.

Čitaj još:   VIC DANA: U Zagrebu razgovaraju dva profesora, a onda jedan iznenada spomenu Srbe… (foto)

“Sa žaljenjem konstatujemo da je jučerašnjim usvajanjem Zakona o predsjedniku obesmišljena uloga i Skupštine Crne Gore. Ukoliko parlamentarna većina ostane pri stavu da ovakav zakon treba da postane dio pravnog poretka države, onda dalje djelovanje kroz institucije sistema gubi svaki smisao.

Zbog svega navedenog, kao i alarmantne društvene situacije koja ovih dana doživljava kulminaciju nakon dvoipogodišnje krize koja je započela nakon posljednjih parlamentarnih izbora, i posljednji put pozivamo sve političke subjekte u zemlji, a posebno one koji tvore juče nesporno potvrđenu parlamentarnu većinu da sjednemo za sto i kroz stvarni dijalog dođemo do rješenja koje će značiti stvaranje preduslova za punu funkcionalnost Ustavnog suda i za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu, nacionalno odgovornu, političku i evropsku Vladu”, poručili su iz Predsjedništva DPS.

Oni su naveli da pozivaju da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se pokuša doći do dogovora o izboru četvoro sudija što bi kako dodaju spriječilo dalje urušavanje državnog sistema donošenjem antisistemskih, antiustavnih zakona poput jučerašnjeg.

“Ukoliko ovaj, posljednji poziv, ne urodi plodom, i ukoliko do kraja nedjelje ne otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda, i ne bude se odustalo od namjere da se vrši ustavnu puč kroz instaliranje u pravni sistem Zakona o predsjedniku, biće potpuno jasno da je svako institucionalno djelovanje obesmišljeno,i da u toj situaciji jedino preostaje da borbu za institucije izmjestimo izvan institucionalnih okvira, jer one očigledno više ne postoje.

Čitaj još:   Erdogan: Počeli smo proizvodnju ključnih lijekova u borbi protiv korone virusa... (foto)

Od odgovora koji očekujemo do kraja radne nedjelje zavisiće i dalji potezi Demokratske partije socijalista”, zaključuje se u saopštenju Predsjedništva DPS.

izvor Vijesti.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more