IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAŠNO- NA DALEKOM ISTOKU MOBILIŠE SE TREĆA SVJETSKA VOJNA SILA: “Pripremaju naciju na obračun jer znaju šta se sprema!” (foto, video)

Za Amerikance je Kina opasan ali dalek izazov, za Japan, Kina je susjedna, egzistencijalna opasnost…

TOKIO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 09- XI- 00: 24… STRAŠNO- NA DALEKOM ISTOKU MOBILIŠE SE TREĆA SVJETSKA VOJNA SILA: “Pripremaju naciju na obračun jer znaju šta se sprema!” (foto, video)

Tokio ubrzano jača vojne sposobnosti, što predstavlja presedan nakon 1945. godine i nametnute politike pacifizma.

Kad bi Kina napala Tajvan, ne bi se morala suočiti samo s vojnim snagama Taipeija ili s Amerikancima, nego i s dugogodišnjim rivalom, Japanom. Vijekovima su se Japan i Kina borili za hegemoniju na Dalekom istoku, a često i jedni drugima prijetili uništenjem. Kako navodi Bloomberg, prijetnja invazijom na Tajvan proizvodi tihu revoluciju u Tokiju i tjera tamošnje dužnosnike da naciju pripreme na borbu, prenosi Jutarnji list.

Za Amerikance je Kina opasan ali dalek izazov. Za Japan, Kina je susjedna, egzistencijalna opasnost. Godinama prije nego je Kina postala fokalna tačka američke odbrambene strategije, Japanci su upozoravali da Peking nema dobre namjere. Kako su kineske sposobnosti postajale strašnije, a njihove vojne provokacije u Tajvanskom moreuzu sve frekventnije, zabrinutost Tokija postajala je sve akutnija.

Tako je, primjerice, vodeću poziciju u Centralnoj vojnoj komisiji zauzeo veteran posljednjeg kineskog inozemnog sukoba, onog u Vijetnamu 1979. Neki eksperti skloni su vjerovati da će Narodnoj oslobodilačkoj vojsci još godinama nedostajati ključne sposobnosti potrebne za invaziju na Tajvan, na primjer dovoljan broj amfibijskih desantnih čamaca. No malo je rasprava o tome što bi kineska invazija značila za Japan.

Ako Tajvan padne, otoci na krajnjem jugozapadnom kraju japanskog arhipelaga mogli bi postati neodbranjivi. Kina bi mogla suziti japanske vitalne trgovačke rute i povećati pritisak oko spornog otoka Senkaku. Uglavnom, Kinezima bi se protiv historijskog rivala najednom otvorio potpuno novi špil karata.

Čitaj još:   KONAČNO Željko Bebek otkrio PRAVO ime i gdje je rođen: "Niko me tako ne zove... " (foto i video)

To je, dakle, razlog zašto vlasti u Tokiju izjavljuju da Japan neće stajati po strani ako se napadne Tajvan. Japan ubrzano jača vojne sposobnosti, što predstavlja presedan nakon 1945. godine i nametnute politike pacifizma.

 Za japansku se vojsku trenutno izdvaja 1 posto od ukupnog proračuna i pri takvom trošenju Japan je deveta vojna sila. Podigne li se odbrambeni budžet na 2 posto Japanci će postati treća svjetska vojna sila po opsegu trošenja na odbranu.

Japan troškove odbrane planira udvostručiti do 2027. godine. Neke od svojih jugozapadnih otoka pretvara u uporišta načičkana protivbrodskim i protivzračnim projektilima; planovi navodno uključuju i dodatno jačanje ionako visokoopremljene podmorničke flote koja bi mogla zaustaviti kinesku mornaricu.

Tokio također namjerava nabaviti i američke krstareće rakete Tomahawk koje bi mogle gađati kinesko kopno. Pritom japanski dužnosnici priznaju da svaka kriza s Pjongjangom, tj. Sjevernom Korejom, jača njihove argumente oko nabavke novog arsenala.

U međuvremenu, saradnja sa SAD- om postaje sve prisnija. Amerikanci i Japanci jačaju programe zajedničke obuke i pripremaju zajedničke operativne planove u slučaju kineske invazije na Tajvan. Ovog su mjeseca pokrenuli i velike vježbe kod nekoliko južnih otoka.

Mjere su ujedno i dio veće promjene, budući da Tokio – koji je 1930-ih i 40-ih pustošio svoje susjede – postaje stub indo-pacifičke sigurnosti. Japanci pletu mrežu sigurnosnih partnerstava, od Australije do Indije, s ciljem jačanja kontrole protiv kineske ekspanzije.

Važno je ovdje napomenuti i da japanski ustav i dalje nameće ozbiljna ograničenja vanjskoj i odbrambenoj politici. Ali ukupni trend je jasan i, najvjerojatnije, trajan. To je ujedno i dobra vijest za Amerikance. Pristup japanskim bazama i eventualno reagiranje japanskih snaga na kinesku invaziju znatno bi relaksiralo Amerikance.

S druge strane, japanski diplomati zabrinuti su oko nestalnosti američke politike i navodno tamošnji think-tankovi već pripremaju plan B u slučaju Trumpovog povratka na vlast. Također, Tokio je zabrinut i oko toga da Washington podršku Tajvanu implementira samo na simboličnom nivou. Vlada premijera Fumija Kishide preferira politiku odvraćanja bez provokacije, dok SAD povremeno prakticiraju politiku provokacije bez odvraćanja, smatraju u Tokiju. To nikako ne paše japanskom diplomatskom konzervativizmu.

Čitaj još:   REIS Fejzić, osudio prisustvo predstavnika Vlade proslavi neustavnog Dana Rs...

To, prema Japancima, nipošto nije način da se nosi s ambicijama Xi Jinpinga – ali ni put kojim Japanci namjeravaju ići pri građenju nove sigurnosne arhitekture u regiji.

BONUS VIDEO: Panetta posreduje u teritorijalnom sporu Japana i Kine- Al Jazeera Balkans

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more