IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA DO NEBA: NA AHIRET PRESELIO RAMIZ NUKIĆ, sakupljač kostiju žrtava genocida u SREBRENICI… (foto)

U mezarju Kamenice kod Bratunca, u četvrtak će biti klanjana dženaza i ukop Ramizu Nukiću, koji je preminuo u utorak, 8. novembra, nakon kratke i teške bolesti u 63. godini života.

Ramiz Nukić, poznat je po sakupljanju kostiju ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici, proteklih mjeseci vodio je tešku bitku s bolešću.

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Kamenice godinama je u šumama u blizini kuće sakupljao kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije.

– Poštovani prijatelji, komšije i rodbino, upravo je na ahiret preselio nas Ramiz Nukić iz Kamenica. Ramiza svi poznajemo po tome što je indentifikovao mnoge osobe i našao mnoge kosti naših šehida po šumama. Allaha molimo da mu se smiluje i da ga uvede u lijepi džennet, a porodici podari sabur…

Ramiz je bio istinski povratnik, dobar domaćin i mnogo je dobra donio našoj zajednici. Odmori se, legendo. Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo – objavljeno je na Facebook stranici mjesne zajednice Konjević Polje.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: Amela Fetahović, bivša reprezentativka BiH, izgubila život u Sarajevu... (foto)

Ramiz Nukić se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne “Bukve”, vratio se sa porodicom 2004. godine.

Od tada pa do svoje smrti u šumama je pronašao do na stotine posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila. Ni miniran teren nije ga spriječio u potrazi.

Tokom genocida Ramiz je izgubio oca Šahina i brata Velida, te mnogobrojnu rodbinu.

Njegova želja je bila da se nađu kosti ubijenih, pa makar jedna kost ljudskog tijela. Sa porodicom je živio od svog rada, a kao jedino primanje imao je naknadu za demobilisane borce.

izvor: radiosarajevo.ba

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more