IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Na računima milioni eura- U CRNOJ GORI na kraju septembra bilo 79 MILIONERA… (foto)

U Crnoj Gori je posljednjeg dana septembra bilo 79 milionera, a najbogatiji među njima je Ukrajinac koji u crnogorskim bankama ima 34,5 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

Nešto manje novca od Ukrajinca ima državljanin Indije koji je na računima u Crnoj Gori deponovao 34,1 milion. To su trenutno dva najveća depozita fizičkih lica u domaćim bankama.

Vrhovna monetarna institucija ne saopštava imena vlasnika računa jer ih u tome sprečava član 84 Zakona o bankama, koji te podatke tretira kao poslovnu tajnu.

Od 79 milionera 22 su državljani Crne Gore, dok prednjače stranci kojih je 57. Njih 79 na računima su na kraju septembra ukupno imali 280 miliona eura.

“To je 12,3 odsto ukupnih depozita stanovništva, koji su na kraju septembra iznosili 2,28 milijardi eura”,  istakli su iz CBCG.

Kada je riječ o strukturi milionerskih depozita, svega četiri deponenta na računima imaju više od deset miliona eura.

“Njih 71 raspolaže depozitima između jedan do pet miliona eura, četvoro od pet do deset miliona i četiri deponenta raspolažu depozitima preko deset miliona eura”, precizirali su iz CBCG.

Prema podacima koje su banke dostavile CBCG 30. septembra, 252 pravna lica imala su depozite veće od milion eura. Najveći pojedinačni depozit imalo je preduzeće koje je raspolagalo sa 51,3 miliona eura. CBCG ne saopštava djelatnost preduzeća sa milionskim depozitima.

Izvjesno je da je broj milionera u Crnoj Gori u porastu, budući da ih je u junu prošle godine bilo 58, što je 21 manje. Najveći pojedinačni depozit fizičkog lica tada je bio 25,2 miliona eura i takođe je pripadao strancu. Ni tada, kao ni danas, u Crnoj Gori nije bilo milijardera.

Čitaj još:   CRNOGORSKI POKRET: DRITAN da posjeti Sarajevo i objasni Sarajlijama svoju 'reformsku politiku' (foto)

Godinu ranije 63 građanina imala su štedni ulog veći od miliona, a najbogatiji među njima i tada je bio nerezident čiji je konto iznosio 9,7 miliona eura. Početkom 2019. bilo je 77 milionera, a 64 u 2018. godini.

Depoziti rastu

Depoziti u domaćim bankama već duže vrijeme su na istorijskom maksimumu, a na kraju septembra iznosili su skoro pet milijardi eura. Od toga je štednja građana bila 2,28 milijardi a preduzeća 2,64 milijarde eura.

Za devet mjeseci ove godine ukupni depoziti porasli su za 765,1 milion eura ili 18,21 odsto. Domaći građani su od kraja prošle godine uštedjeli 155,1 milion eura, dok su stranci povukli dio svog novca, pa su njihovi depoziti pali za 30,7 miliona ili 4,14 odsto.

U isto vrijeme depoziti preduzeća porasli su za 625 miliona eura ili za trećinu.

Čitaj još:   OTKRIVENO KO JE OSTAVLJAO PRIJETEĆE PORUKE BOŠNJACIMA U PLJEVLJIMA: Selite se Turci...

Većina depozita u jednoj od 11 banaka u Crnoj Gori su tzv. depoziti po viđenju, koji se u svakom trenutku mogu povući. Njih je 3,88 milijardi eura, što je 78,2 odsto ukupnih. Oročeno je 881,2 miliona eura, dok je na escrow računu 200 miliona.

izvor: pobjeda.me

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

VIC DANA Oženio se Crnogorac iz Srbije…

Kako crnogorac osvaja đevojku??? -Vidis li ti đevojko onaj cvijet Read more