IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO- Ambasada Turske u BiH: Obilježena 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka… (foto, video)

U zgradi Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu je obilježena 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turkiye…

SARAJEVO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 10- XI- 09: 54… SARAJEVO- Ambasada Turske u BiH: Obilježena 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka… (foto, video)

Ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, uposlenici ambasade, te brojni predstavnici turskih institucija i organizacija u BiH jutros su u 9.05 sati, simbolično u vrijeme kada je Ataturk preminuo, minutom šutnje odali su počast osnivaču Republike, nakon čega je intonirana turska državna himna.

Na videozidu u zgradi Ambasade smjenjivale su se fotografije Ataturka, a prikazani su inserti iz života i susreti sa državnicima drugih zemalja.

Treći sekretar turske ambasade u Sarajevu Goksel Kuslu podsjetio je kako je 10. novembar Dan sjećanja na Ataturka, ali ne samo to.

“10. novembar nije samo dan kada se sjećamo Ataturka, istovremeno je i dan kada obnavljamo naše razumijevanje njega i temeljnih vrijednosti koje nam je ostavio, te time inspirisani obnavljamo našu predanost u podizanju naše zemlje iznad nivoa savremene civilizacije”, rekao je Kuslu.

Naglasio je kako je Ataturk bio vođa i državnik koji je ostavio trag ne samo na turski narod već i u cijelom svijetu, te kako je promijenio tok historije.

Čitaj još:   Najavljen novi toplotni talas: Nema razloga za uzbunu...

Princip “Mir u kući, mir u svijetu” koji je postavio Ataturk i danas određuje smjer turske vanjske politike, naveo je Kuslu, podvlačeći kako je politika Turkiye prema regiji Balkana je u tom pravcu.

Napominjući i kako se ove godine obilježava 99. godišnjica osnivanja Republike Turkiye.

“Danas postoji Turkiye koja igra značajnu ulogu u rješavanju brojnih izazova kroz koje prolazi svijet, ima vodeću ulogu u međunarodnim organizacijama, utočište je za potlačene i žrtve, te je braniteljica prava i pravde…

Takva Turkiye je i garancija mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Sve dok je Turkiye jaka, nijednom akteru na ovom području neće biti lahko destabilizirati regiju. Miroljubiva, humanitarna i poduzetnička vanjska politika Turkiye neće dopustiti da se regija vrati u 90-e”, zaključio je Kuslu.

Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava se i u drugim diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bitki na Canakkaleu.

Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu. Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan u Istanbulu u 57. godini.

Čitaj još:   HAOS- RUSIJA JE U XXI STOLJEĆU VRATILA LOGORE SMRTI... (foto, video)

BONUS VIDEO: Atatürk- Otac moderne Turske ( Dokumentarni film )

izvor iBalkan.net/ agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more