IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRĐAN Vukadinović: Aktuelna većina ne nastoji da pobijedi, već da eliminiše DPS i na taj način vlada…

Napuštanje političkih dogovora pokazuje da DF nema političkog kapaciteta da rješava složene probleme i da ne znaju da vladaju, a pogotovo ne u uslovima kriznog menadžmenta, kazao je politički analitičar Srđan Vukadinović, komentarišući jučerašnji pokušaj dogovora predstavnika parlamentarnih stranaka na inicijativu predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Vidi se, kako dodaje, da DF najmanje želi da olakša život građanima Crne Gore.

„Kod njih ne postoji želja da se kriza razriješi, a vjerovatno da nemaju ni znanja i kapaciteta, nemaju političku izdržljivost, samo žele da prostim, matematičkim zbrajanjem ruku eliminišu DPS i njihovog predsjednika s političke pozornice. Još pate od početnih bolesti demokratije“, poručuje Vukadinović za Portal Analitika.

Kako ističe, ovakav ishod sastanka je, kad sve uzmemo u obzir, bio očekivan.

„Ovo je taj niz koji se vuče još od razgovora svih parlamentarnih stranaka od pokušaja reformi izbornog zakonodavstva, preko pokušaja dogovora o parlamentarnim (ne)većinama do ovoga danas. Tako je to kada pobjednik izbora ne formira vladu i vlast”, naveo je Vukadinović.

Izbori su proces u kom se pobjednika ne može zaobići

Prema njegovim riječima, osnovni cilj stare/nove većine bio je da eliminišu pobjednika na izborima i zbog toga smo u krizi u kakvoj jesmo danas.

„Većina ne nastoji da pobijedi, već da eliminiše DPS i da na taj način vlada. Te krize se dešavaju u Kotoru, Herceg Novom, Budvi, pa će se od sad dešavati i u svim onim opštinama u kojima nije dozvoljeno da pobjednik formira vlast, već većine sastavljane zbrda-zdola“, ističe Vukadinović.

Stava je da ova kriza pokazuje da izbori u Crnoj Gori nikako ne mogu da budu rezultat prostog matematičkog zbira, jer su izbori u Crnoj Gori „mnogo više od matematike i statistike“.

Čitaj još:   ZAŠTO ITALIJANI MASOVNO UMIRU OD KORONE: Sociolog detektirao ključni problem…(foto)

„Izbori su proces i u tom procesu se pobjednik nikako ne može zaobići, jer ako se zaobiđe onda je moguće sve. Onda su moguće sve banalizacije, pa i da ne funkcioniše nijedna institucija države, kao što su do juče mislili da ulogu Ustavnog suda može da zamijeni Ustavni odbor“, ukazuje Vukadinović.

Smatra i da sve političke grupacije nove/stare većine posjeduju visok stepen ostrašćenosti.

„Svi oni imaju dozu revanšizma prema predsjedniku države i DPS-a Milu Đukanoviću. Da njega nema ne bi bilo ni smisla njihovog postojanja. Pitanje je što će s nekim partijama biti onda kad predsjednik ode s političke scene. Kakav će im tada biti politički angažman“, pita se Vukadinović.

Sudija Ustavnog suda neće biti izabran 22. novembra

Vukadinović smatra i da je juče trebalo da se povede dijalog, uprkos tvrdnjama DF-a da su odbili razgovor zbog toga što sastanku nije prisustvovao Đukanović, jer je umjesto njega na sastanku bio visokopozicionirani predstavnik te partije– Ivan Vuković.

„Umjesto da se juče raspravljalo o kvalitetu rješenja, o tome kako prevazići krizu, kako popuniti Ustavni sud, jasno su poslali poruku da nema govora da 22. novembra bude izabran jedan sudija Ustavnog suda tropetinskom većinom“, kategoričan je Vukadinović.

Smatra i da nema govora da se ova kriza može brzo prevazići i da može doći relativno brzo do vanrednih parlamentarnih izbora.

„To bi u jednu ruku moglo da bude ključno rješenje ove krize, ali pitanje je i da li će izbori donijeti nešto novo ili ovo što već imamo“, kaže Vukadinović.

Čitaj još:   ''CRKVA Srbije NE može postati VLASNIK CETINJSKOG MANASTIRA...''

Prema njegovim riječima, upitan je i legitimitet vanrednih parlamentarnih izbora ukoliko ne dobijemo funkcionalan Ustavni sud.

Ni novi pokušaji dogovora neće uroditi plodom

Smatra i da novi pokušaji dogovora neće uroditi plodom.

„Ovo je generalna linija koja se provlači unazad tri godine. Ovo je nepostojanje želje da se riješe problemi i građani će i dalje biti svjedoci političkog mrcvarenja i mučenja, koje njihove probleme stavlja po strani, a u prvi plan gura pokušaje da se neko na silu, na mišiće eliminiše. O osnovnim zahtjevima građana zapravo niko i ne razmišlja“, upozorava Vukadinović.

Izvor: Portal Analitika

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more