IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FORTIN PROGRAM ZA ČOVIĆA: “Dodik nevidljiv, jer tramvaj ne vozi za Vlasenicu…” (foto, video)

Ako zna šta govori…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 17- XI- 00: 24… FORTIN PROGRAM ZA ČOVIĆA: “Dodik nevidljiv, jer tramvaj ne vozi za Vlasenicu…” (foto, video)

Piše: Rasim Belko

Crvena linija pregovora osmorke s HDZ-om za Edina Fortu je program. Dakle, Naša stranka neće u koaliciju sa strankom koja neće da prihvati taj program. Dometi političkog habitusa Edina Forte možda su i najbolje objašnjenje zašto on ne razumije šta je zapravo crvena linija. Program to ne može biti, jer ako se dvije strane ne mogu dogovoriti šta će raditi one faktički i nemaju osnov za formiranje države. To nije crvena linija, to je faktički ključ uspostave vlasti.

Forto u nekom rock stil intervjuu odgovara s vrlo malo razmišljanja šta govori. Jer, da zna šta ga se pita jasno bi rekao da je crvena linija država, provedba zakona, poštivanje Ustava i sudskih presuda… i sve ono što se podrazumijeva u stranci koja se predstavlja kao zaštitnica vladavine prava. Doduše, koliko su uvjerljivi u toj zaštiti možda je najbolji primjer Boška Ćavar, al’ otom potom.

A kako će tek razumjeti i predvidjeti hoće li HDZ bez SNSD-a u vlast. I to u situaciji kada SNSD ima člana Predsjedništva BiH, kontroliše RS i NSRS, ima snažan kapacitet u oba doma Parlamenta BiH. I nadasve, kada i Čović i Dodik znaju da su jedan bez drugog u nepovoljnom položaju. Ali, Forto ipak pojašnjava da neće s SNSD-om. Kako, valjda je samo njemu jasno.

Zato valjda i poručuje da ga nije briga šta SNSD i lider te stranke Milorad Dodik govori. I tu ja razumijem Fortu. Kad bi ga neko uputio da obiđe Vlasenicu ili Gacko, vjerujem da bi i GSS imao posla. Jer, tamo ne voze nove pruge, a on dalje od pruge teško ide. Istina, ode s Elmedinom i Nerminom do Mostara, pa se hvali po svim društvenim mrežama.

A pazi ovu rečenicu. “Ne bih komentarisao njegove izjave, njegova retorika i djelovanje su jako loši. Iskreno bih volio da njih nema, SNSD-a. Baš me briga šta je rekao”, reče Forto na konstataciju da Dodik Bošnjake naziva muslimanima i najavljuje secesiju.

A realno, šta ga briga. Nit je Bošnjak pa da se brine za kontinuirano Dodikovo svođenje Bošnjaka na vjersku grupu kako bi ih dodatno ogadio Evropi i svijetu, niti Dodik može secesirati Sarajevo. A ni Kakanj. Fortu dalje ne zanima. Čović će možda secesirati ili najaviti secesiju Mostara. Ali, Čović je partner, pa će Edin, Nermin, Elmedin opet moći tamo otići. Što bi Naša stranka brinula o Bošnjacima. Imaju oni prečih parada, pardon, briga.

Čitaj još:   GOTOVO PA NEOČEKIVANO iz Kremlja priznanje: Imamo značajne gubitke u Ukrajini, to je velika tragedija za nas... (foto, video)

I to o Bošnjacima je priča o odnosu Naše stranke i njenog lidera spram tog naroda. Politička impotencija te stranke i njenog lidera Forte vidi se u sljedećem pitanju. Bi li Forto volio da HDZ ne postoji i ima li HDZ veze sa Rusijom? Forto hrabro poručuje: “Ne bih tako jake riječi koristio za druge stranke. SNSD ima jedinstvenu vezu sa Rusijom i agresorom”.

Granica hrabrosti i gluposti je stvarno tanka. Objašnjavati nekome ko vodi koncept gradske stranke ograničenih geopolitičkih dometa na mikro planu zašto je HDZ skoro podjednako kao i SNSD proruski je besmisleno. Neće shvatiti. Niti može!

A da je samo pogledao jednu sjednicu Državnog parlamenta na kojoj se pokušala osuditi ruska agresija, bilo bi mu jasno. No, njega to ne zanima, on je FGR, hoće koncerte, kulturu, šta ga briga šta oni tamo pričaju!

Ne znaš na koje je pitanje Forto dao gori odgovor. Ali ono o Blaškiću. Upitaše ga šta misli o govoru na Kupresu i hoće li s Čovićem razgovarati o ratnim zločinima. A Forto samouvjereno kaže da nije vidio! “Nisam vidio taj govor.

Mislim da se treba otvoreno razgovarati o svemu, o agresiji, o stradanju naših naroda. Bilo bi jako dobrodošlo da počnemo poštivati jedni drugima žrtve, da priznamo patnje svih strana i da se prestanemo slikati sa ratnim zločincima. Treba na civilizacijskom nivou razdvojiti te loše politike”. E tu me već iznervirao. Pa on dogovara vlast na nivou države s čovjekom koji je dočekivao i oplakivao rane zločince.

Ali je taj Forto valjda žmirio na sve to. Baš kao što žmiri kad mu neko šapuće da govori kako svi “trebamo poštovati žrtve drugima, da priznamo patnje svih strana”. Fali još samo onaj dio da priznamo da smo svi bili isti zločinci!?

Tad je Forto zatvorio oči, ali još će njemu to nekoliko puta ponoviti i on će nam i tu poruku prenijet. Dobro druže Forto, razumijem što se u politiku ne razumiješ, ali ti ne dam pravo da u ime nekoga, a ne znamo ko si, izjednačavaš stvari. Moj ćaća druže Forto nije bio agresor, na moju su kuću došli transporteri.

Čitaj još:   SARAJEVO- NEDIM ADEMOVIĆ, EKSPERT ZA USTAVNO PRAVO: "Ovo je državni udar, u normalnim državama vojska bi već bila na ulicama"... (foto, video)

Moj ćaća, moja bosanska Armija branila se od četnika i ustaša, velikosrpske i velikohrvatske agresije! Od Baškića, Tute i svih UZP, do Karadžića, Mladića i svih genocidnih generala i njihove vojske! Nema tu strana Edine Forto.

Tvoja politička impotencija problem je stranke koju vodiš, tvoja priča o istim stranama problem je nas koje su ubijali, a ubijaju nas i dalje! Niko ti ne brani da praviš vlast, ali ti niko nije dozvolio da govoriš u ime naroda kojem su svi bili zapisali nestanak.

Identičan je i ostatak intervjua, da ne citiram sve, postaje mučno.

No, možda su Fortini odgovori i najbolja projekcija onog što nas očekuje u kombinaciji bingo koalicije sa dobro znanim politikama HDZ- a i SNSD- a.

Selfi lideri opasna su su pojava. Njihovo učešće u upravljanju državom Bosnom i Hercegovinom ne donosi neizvjesnost. Oni izvjesno kormilare u ambis. 

BONUS VIDEO: Čović nakon sastanka sa Varheljijem: Za Hrvate najvažniji Izborni zakon

Izvor (NAP) 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more