IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆEVI MEDIJI DOTAKLI DNO: „Muslimanska imena daju djeci u Srbiji, misle da su stara srpska…“

Bombastični naslov srbijanskog tabloida zasjenio je lijepu, univerzalnu priču. Aludirajući na vjerske i etničke podjele, ovoga puta na meti su se našla i imena djece.

Da su režimski mediji u susjednoj Srbiji odavno dotaknuli dno u širenju netrpeljivosti, nacionalizma i diskriminacije, uvjerili smo se nebrojeno puta.

No, sada su otišli i korak dalje. Pa tako tabloid Espreso piše o muslimanskim imenima koje Srbi daju svojoj djeci, misleći da su srpska.

Tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji, a potiču sa Bliskog Istoka.

Sara

Ime je izvedeno od riječi sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke riječi ermen – što znači cijeli i univerzalan.

Čitaj još:   Sve je spremno za početak Radne akcije u Novom Pazaru...

Hana

Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje razumijevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. vijeka bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebno u Njemačkoj.

Bombastični naslov srbijanskog tabloida zasjenio je lijepu, univerzalnu priču. Aludirajući na vjerske i etničke podjele, ovoga puta na meti su se našla i imena djece.

izvor: SB

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more