IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Kulturnim manifestacijama Bošnjaci obeležavaju Dan Sandžaka… (foto)

Dan Sandžaka, nacionalni praznik Bošnjaka Srbije, biće obeležen u Novom Pazaru brojnim kulturnim događajima u organizaciji Kulturnog centra, Narodne biblioteke “Dositej Obradović” i Bošnjačkog nacionalnog vijeća…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, subota, 19- XI- 00: 24… NOVI PAZAR: Kulturnim manifestacijama Bošnjaci obeležavaju Dan Sandžaka… (foto)

Obeležavanje je počelo u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” organizovanjem tribine “Poezija Sandžaka”, na kojoj su učestvovali istoričar Esad Rahić, učenici Gimnazije, a nastupio je i hor Isa beg iz Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće obeležavanje nacionalnog blagdana počinje u subotu, dodeljivanjem nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, posle čega će uslediti promocija knjige “Usmena proza Bošnjaka” Amire Dervišević.

Kulturni centar će u ponedeljak organizovati izložbu ručnih radova “Zlatovez”, autorke Munevere Crnišanin iz Sarajeva, dok će u utorak biti održana tribina i izložba o ćilimarstvu u Novom Pazaru i Tutinu.

Čitaj još:   ANKARA: Uhapšene dvije osobe zbog pucnjave ispred američke Ambasade...

Dan Sandžaka obeležava se u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodonog oslobođenja Sandžaka.

Za nacionalni praznik Bošnjaka Srbije proglašen je 2005. godine, odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

izvor Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more