IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora: Vrijednost minimalne potrošačke korpe 794 eura… (foto, video)

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosila 793,9 eura, što je 1,6 odsto više nego u septembru, skoro 19 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine, prenosi danas Radio- televizija Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, srijeda 23- XI- 00: 24… Crna Gora: Vrijednost minimalne potrošačke korpe 794 eura… (foto, video)

POTROŠAČKA KORPA JE 18 ODSTO VIŠA NEGO U ISTOM PERIODU 2021. GODINE…

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 794 eura, što je za 126 eura ili 18 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, dok je u odnosu na septembar vrijednost za 12 eura veća, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Prosječna zarada u Crnoj Gori iznosi oko 720 eura, što znači da ona pokriva 90 odsto minimalne potrošačke korpe, što je za desetak odsto više nego lani.

Građani smatraju da im je nakon svake kupovine novčanik značajno tanji i da im za osnovne proizvode, posebno hranu, treba mnogo više novca nego ranije.

Čitaj još:   DŽAFEROVIĆ: "Dodik bi mogao završiti U ZATVORU, ali i svi oni koji ga poslušaju"

Kako je saopšteno iz Monstata, od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 373,1 euro, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 420,8 eura.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u oktobru ove godine u odnosu na septembar bili su veći 1,7 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na septembar, zabilježili rast od 1,4 odsto, navodi se u izveštaju Monstata.

U odnosu na januar 2022, kada je potrošačka korpa iznosila 681 euro, u oktobru je viša za 16 odsto ili 113 eura, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kada je iznosila 667,9 eura, danas viša za skoro 19 odsto, odnosno 126 eura.

Samo izdaci za hranu su u odnosu na januar, kada su iznosili 302 eura, viši za 71 euro, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kada su iznosili 238 eura viši su za 135 eura.

Bonus video: Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more