IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSANDRA Vuković: Mi znamo za što se borimo, oni ne znaju na koga su nasrnuli- protesti će ih probuditi… (foto)

Moramo biti jedinstveni i u stvaranju promišljenje strategije budućega političkog kretanja Crne Gore, s obzirom na to da je prvo moramo osloboditi iz crkvene krletke u koju su je zatvorili DF i njegove potrkuše

“Volja za dijalogom ne postoji. Postoji sitničavo nadgornjavanje umišljenih lidera koji jesu vođe samo za odvođenje Crne Gore u ambis ili u vanredno stanje u kome bi oni mogli da ostvaruju svoje dječačke snove o “srpskom svetu” pod ušankom Vladimira Putina”, poručila je u razgovoru za Portal Analitika poslanica DPS- a, Aleksandra Vuković

Ona se osvrnula na posljednji sastanak lidera i predstavnika partija održan u Skupštini sa ciljem prevazilaženja političke krize, na kojem su DPS i ostale proevropske stranke tražile da se izbor sudija Ustavnog suda vrati na početak, povuče Zakon o predsjedniku i dogovor o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, što je za parlamentarnu većinu- neprihvatljivo. 

Osveta zbog rezultata referenduma… 

Sagovornica Analitike stava je da je DF nesumnjivo ‘mastermind’ skupštinske većine, čiji je najdosljedniji izvršilac radova pseudopremijer Dritan Abazović.

“Ozbiljna finansijska, medijska i politička podrška iz beogradskog i moskovskog centra čini ovu antidržavnu kliku organizovanom grupom za obezdržavljenje Crne Gore i sprečavanje njenog ulaska u EU. Naravno da zahtijevamo da se razgovor o izboru sudija Ustavnog suda vrati na početak. Vladimir Joković je jasno kazao da je vrijeme da oni imaju većinu u Ustavnom sudu. Bio je iskren, za razliku od drugih kolega”, kaže Vuković. 

Ustav je, kako ističe, jasan i podsjeća da je za izbor sudija potreban široki konsenzus od dvije trećine, odnosno 54 poslanika, te da su bili isključeni iz pregovora. 

“I predsjednica Venecijanske komisije istakla je da se mora obezbijediti pluralistički sastav Ustavnog suda, kvalifikovanom, a ne prostom većinom. Sad nam se nudi konačno rješenje 41 poslanika i fingira se potreba deblokade suda. Ne, oni ne žele da institucije Crne Gore funkcionišu. Zato i nijesu predložili mandatara u roku koji propisuje Ustav. Oni su dobili direktivu da ponize državu, da se osvete za rezultat referenduma 2006. godine. I svete se tako što razgrađuju instituciju po instituciju”, ocjenjuje Vuković. 

Plaćenici imaju cilj… 

Kao vid vaninstitucionalne borbe, u Podgorici su krenuli masovni građanski protesti protiv gaženja Ustava i države, pod sloganom „Ima nas“, koje je podržao i DPS, a u okviru kojih je peticiju za vanredne parlamentarne izbore potpisalo gotovo 30.000 građana. 

Čitaj još:   BEOGRAD- „Lideri opozicije, štrajkuju glađu“: Ljekar objašnjava uticaj ovog vida borbe pojedinaca na organizam... (foto, video)

Kako ukazuje naša sagovornica, kada vlast obesmisli institucije i učini Skupštinu pukom salom sa sastanke i diktaturu 41 poslanika, koje ne obavezuju Ustav i Poslovnik, onda je obaveza državotvorne partije da ne učestvuje u ponižavanju reprezentativne demokratije.

“I da izvrgne ruglu političke zlonamjernike koji imaju jedan cilj – sprovesti u Crnoj Gori svoju nacionalističku paradigmu, osmišljavanu decenijama. Plaćenici imaju cilj i ubrzano se kreću ka njemu, ali nijesu svjesni da oni koji protestuju to rade iz ljubavi prema Crnoj Gori i njenom građanskom karakteru i da ih vodi ideal.

E, to ne mogu pobijediti srebrenjaci kojim su te jude potplatili beogradski i moskovski vlasnici da brukaju svoju državu, kulturu i njenu duhovnost. Bunt koji su izazvali političkom beskrupuloznošću i do sada neviđenim licemjerjem, rezultiraće izlaskom iz krize, tj. vanrednim parlamentarnim izborima”, kategorična je Vuković. 

Upitana hoće li njena partija napustiti rad Skupštine i njenih tijela i intenzivirati proteste ukoliko zahtjevi sa skupova ne budu ispunjeni, ona kaže da DPS poručuje da “najgora oluja nije nam broda skršila”, te da će spriječiti „većinu da čestite ljude, protivnike desnila i šovinizma i borce za ljudska prava svojim manipulacijama i uz pomoć krimi-medija pretvori u manjinu’.

“DPS će uraditi sve što je u interesu Crne Gore. Ne idemo u Skupštinu otkad je na sjednici izvršen linč Ustava, jer ne možemo biti saučesnici u specijalnoj operaciji likvidacije podjele vlasti. Građani su pokazali odlučnost, protesti su izraz njihovoga nepristajanja na nepostojanje, na svakodnevno ponižavanje građanske Crne Gore.

“Niko ti ne može sjesti za vrat, ako se ti sam ne pogneš.” Mi znamo za što se borimo, a oni ne znaju na koga su nasrnuli. Protesti će ih sve probuditi iz toga nesvjesnog stanja”, ističe Vuković…

Moramo biti jedinstveni… 

Upitana kako vidi ponovno objedinjavanje suverenističkog političkog bloka za vanredne parlamentarne izbore, Vuković kaže da između tih partija postoji izuzetna saradnja koja je značajno doprinijela snažnom otporu građanske Crne Gore. 

U tom kontekstu, dodaje, zajednički će, shodno onome što pokažu istraživanja, pronaći optimalan model nastupa na izborima.

“Mi smo sve vrijeme bili objedinjeni u cilju koji želimo postići, a to je odbrana sekularne i građanske Crne Gore od nasrtaja klerikalnih i nacionalističkih struktura koje su zauzele pozicije „po dubini“ kako bi dubinski razorile moderno i pluralno društvo.

Čitaj još:   Evo ko je Marko, likvidiranu BEOGRADU: Umješan je u šverc droge iz Južne Amerike...

Moramo biti jedinstveni i u stvaranju promišljene strategije budućega političkog kretanja Crne Gore, s obzirom na to da je prvo moramo osloboditi iz crkvene krletke u koju su je zatvorili DF i njegove potrkuše”, kaže Vuković. 

Komentarišući rad Vlade, koja je već neko vrijeme u tehničkom mandatu, Vuković ističe da je Abazović ‘najveća prevara crnogorske politike’, te da je iznevjerio svoje birače, građanski i evropski orijentisane. 

“Tri mandata koja je dobio stavio je u ruke DF- u. On je tužni pokornik u rukama toga putinovskog saveza. Iznevjerio je svoje partnere sa kojima je sklopio prvu vladu, kao i Zdravka Krivokapića, koji mu je mnogo vjerovao.

On je iznevjerio DPS i druge građanske partije koje su mu omogućile da postane premijer. On je izdao evropske partnere, kad je stavljajući na dnevni red Temeljni ugovor, skinuo sa dnevnog reda deblokadu Ustavnog suda i Sudskog savjeta, kao i izbor VDT-a, koji su Crnu Goru vodili direktno u EU”, kaže Vuković.

kompletan tekst na http://analitika.me

izvor. analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more