IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Građevinski biznis SPC u Crnoj Gori: Hoteli, stambene zgrade, nepregledna zemlja… (foto)

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori godinama posluje nekretninama, jednim od naprofitabilnijih biznisa, posebno na primorju.

U Budvi imaju hotel i najmanje dvije stambene zgrade u kojima su ranije prodali preko stotinu stanova.

Ovih dana je na zemljištu Mitropolije počela gradnja još jednog stambeno-poslovnog objekta, a planiraju da grade i u Bečićima, nadomak Budve.

Za svoje komercijalne djelatnosti crkva je osnovala par firmi.

Građevinski biznis i duhovna misija crkve?

Da li se crkvena sredstva mogu koristiti za ostvarivanje profita je etičko pitanje, smatra vjersko-politički analitičar iz Srbije Vladimir Veljković.

“Nisam siguran da bi u crkvenim pravilima našli na nedvosmisleno pozitivan odgovor. U svakom slučaju, ako jedinice SPC ulažu sredstva i na osnovu toga ostvaruju prihode, ne znam da li se onda i dalje mogu tretirati kao neprofitne vjerske organizacije” kaže Veljković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Za pravnog zastupnika Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Dalibora Kavarića ključno pitanje je kako crkva troši novac od komercijalne djelatnosti.

“Crkva to koristi na opštu korist i za svoju misiju “, kaže Kavarić.

On smatra ispravnim da se vrijednost zemlje koju, kako kaže, crkvi uglavnom zavještavaju vjernici, uvećava gradnjom nekretnina, jer se samo od dobrovoljnih prihoda ne mogu pokriti veliki crkveni rashodi.

“Jedino otuđenje ili umanjivanje te vrijednosti bilo bi protivno misiji i duhu crkve, a nikako njeno uvećavanje. Bilo bi loše da crkva gomila profit kao što to rade privredna društva sa komercijalnom svrhom”, kaže Kavarić za RSE.

Što SPC gradi u Budvi?

Početkom novembra je na zemljištu Mitropolije firma HDL Laković počela gradnju druge faze poslovno-stambenog kompleksa u Budvi. Petospratni objekat imati će 59 stanova na ukupnoj površini od oko 5.000 kvadrata.

Zgrada, koja bi trebalo da bude završena u maju naredne godine, gradi se na zemljištu crkve Sv.Petke. U prvoj fazi tu prije dvije godine izgrađen veliki hipermarket HDL-a sa parkingom.

I budvanska vlast, koju poslednjih šest godina predvodi prosrpski i proruski Demokratski front u koaliciji sa Demokratama i građanskim pokretom URA, ima udjela u cijeloj priči.

Za izgradnju hipermarketa je trebalo kompletirati parcelu, pa je 2018.godine budvanski parlament odlučio da investitorima proda 483 kvadrata opštinske zemlje za 154.000 eura.

Kada je parcela kompletirana, HDL je poklonio 558 kvadrata kupljenih od Opštine i privatnika Mitropoliji, čime je ona postala vlasnik cjelokupnog zemljišnog kompleksa, koju je HDL potom zakupio od crkve na 20 godina.

Iz Mitropolije je tada saopšteno da će novac koji zarade od zakupa uložiti u izgradnju hrama Svetom Marku, koji planiraju da izgrade pored hipermarketa, a za koji kažu da će biti najveći na Crnogorskom primorju.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 11. mart 2023. godine

Plaća li crkva poreze?

Iz nadležnih institucija nisu odgovorili na upit koliki je, ukoliko postoji, poreski dug Mitropolije SPC, koliki dio se odnosi na građevinske aktivnosti i promet nekretnina, te da li je plaćen “milionski poreski dug ” od prije par godina.

Naime, krajem februara 2020. godine je Poreska uprava saopštila da Mitropolija za poreze duguje više miliona eura.

“Mitropolija ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro-računa u poslovnim bankama preko kojih je proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura”, saopštio je tadašnji direktor Poreske uprave Miomir Mugoša.

Kavarić potvrđuje da poreski dug Mitropolije postoji, ali tvrdi da nije riječ o porezu na dobit o drugoj vrsti poreza o čemu se vodi sudski spor.

“Tu se ne radi o porezu na zaradu ili profitu crkve, već o njenim poreskim obavezama po osnovu poreza i doprinosa na lične zarade ljudi u crkvi. Kad iznos te obaveze bude pravosnažno utvrđen, on će biti i izmiren”, kaže Kavarić.

Dodaje da je crkva za svoju komercijalnu djelatnost osnovala par firmi koje imaju svoje računovodstvo, zaposlene i podliježu svim zakonskim i poreskim obavezama kao sva druga privredna društva u Crnoj Gori.

Njihovi finansijski izvještaji su u svako doba dostupni nadležnima, kaže Kavarić.

RSE je pokušao da provjeri da li su plaćeni porezi na neka od ranijih poslovanja Mitropolije SPC u oblasti građevinarskog biznisa.

SPC je na zemljištu crkve Sv.Petke u Budvi 2004. izgradila hotel Podostrog površine 350 kvadrata, dvije stambeno-poslovne zgrade površine 1.262 metara kvadratnih, kao i poslovnu zgradu u vanprivredi od 300 kvadrata.

Tu je navodno prodato 120 stanova, poslovnih i garažnih jedinica, pa smo Upravu prihoda i crina pitali da li je na to SPC platila porez.

Za RSE je odgovoreno da “sva pitanja koja se tiču duga nekog poreskog obveznika spadaju u poresku tajnu.”

Na isto pitanje RSE nije dobio odgovor ni od Mitropolije SPC.

SPC planira da gradi i u Bečićima

O novim građevinskim planovima SPC govori zahtjev manastira Praskvica upućen opštini Budva za izdavanje urbanističko- tehničkih uslova na tri parcele u Bečićima.

Ti uslovi su prvi korak u proceduri dobijanja građevinske dozvole.

Ukupna površina parcela je 3.361 kvadrat, na njima je urbanističkim planovima predviđena gradnja stanova na ukupno 2.400 kvadrata, od prizemlja i pet spratova, saopšteno je za RSE iz budvanskog Sekretarijata za urbanizam.

No, dodaju da će početak gradnje morati sačekati donošenje Prostorno urbanističkog plana Budve.

Čitaj još:   Momčilo Zeko Zeković pitao Dritana: Znaš li kako se zove kada tuđa Vojska uđe u tvoju zemlju– okupacija Dritane... (foto i video)

RSE je uputio Upravi za katastar pitanja koliko Mitropolija posjeduje stambenih zgrada u Budvi i Crnoj Gori, ali odgovor nisu dobili.

Prema ranijim podacima, osim što pojeduje hotel i najmanje dvije stambene zgrade samo u Budvi, SPC je uz Opštinu najveći zemljoposjednik u tom gradu.

Imaju više desetina hektara zemlje od Buljarice i Svetog Stefana do Brajića i Bečića, a posjeduju i nekretnine u Starom gradu.

Bez zvanične procjene imovine i prihoda SPC

Stevo Vučinić iz pravnog savjeta Crnogorske pravoslavne crkve je 2019. za RSE naveo da je SPC između 1996. i 2006. na sebe prepisala 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta, od ukupno 54 kvadratna kilometra koliko je inače u vlasništvu crkava i manastira.

“Otprilike jedna milijarda eura je tih 12 kvadratnih kilometara, jer je većina na primorju… Inače nekoliko manastira donose enormne prihode, prije svega Ostrog koji godišnje posjeti više stotina hiljada vjernika … Tako da se tu radi o desetinama miliona eura samo prihoda”, rekao je tada Vučinić.

Kada je 2019. usvojen Zakonu o slobodi vjeroispovjesti koji je predviđao da vjerski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi vjerskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu, iz Mitropolije su tvrdili da je na meti Vlade upravo njihova imovina.

Nakon toga je Crkva organizovala protestne litije koje su doprinijele smjeni dotadašnje vlasti. Pobjednici izbora ubrzo su promijenili zakon eliminišući sve za SPC sporne članove, čime je imovina ostala u njihovom vlasništvu.

izvor: analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more