IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CEES: Otvoreni Balkan samo priča puna praznih obećanja…

Analiza Ministarstva evropskih poslova jasno je pokazala da je inicijativa Otvoreni Balkan suštinski politička, a ne ekonomska kako se pokušava predstaviti. Nakon njenih nalaza koji ukazuju da Crna Gora ne treba da se priključi ovoj inicijativi, zabrinjava to što Vlada u tehničkom mandatu, ograničenog legitimiteta, ne odustaje od namjere da Crnu Goru uvede u OB, poručuju iz Centra za evropske i ekonomske studije.

Upravo činjenica da OB nema jasnu ni institucionalnu ni funkcionalnu infrastrukturu, treba da bude ključni argument čelnicima Vlade da odustanu od OB i okrenu se postojećim uspješnim regionalnim inicijativama koje su pokazale brojne benefite za Crnu Goru, kao što su Berlinski proces i CEFTA- istakli su iz CEESa.

Danas su, podsjećaju, EU i CEFTA region najveći trgovinski partneri Crne Gore i trgovina sa njima ima snažan doprinos ekonomskom rastu.

Pojednostavljenje trgovine sa regionom i EU je dio procesa u okviru primjene CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Čitaj još:   Biserko: Sve Vučićeve odluke su u dogovoru sa Kremljom...

“Da je OB samo priča puna praznih obećanja svjedoči i to da ovu inicijativu kroz ratifikaciju potpisanih sporazuma u parlamentima u djelo nijesu uspjele da sprovedu ni zemlje inicijatori (osim ratifikacije od strane Parlamenta Srbije), čime ne uspijevaju da pokažu njenu primjenjivost u praksi… 

Podsjećamo da je za primjenu bilo koje vrste ekonomskih integracija potrebno uključiti i informisati Skupštinu Crne Gore jer se set zakona za primjenu mjera mora usvojiti u parlamentu. Trenutna duboka i institucionalna kriza u kojoj se nalazi naša država iziskuje snažan dijalog i konsolidaciju snaga kako bi se ubrzale evropske integracije Crne Gore– cilj oko kojeg, makar deklarativno, nema sporenja među političkim akterima.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more