IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije: “Upitan transparent o Kosovu” (foto, video)

U svlačionici je istaknuta karta Srbije na kojoj je teritorij Kosovo prikazano kao dio te zemlje, koja je već skoro 15 godina samostalna država, uz slogan “Nema predaje”, objavio je AP…

LUSAIL: Svijet, Sport, vijesti, subota, 26- XI- 19: 24… FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije: “Upitan transparent o Kosovu” (foto, video)

Međunarodni nogometni savez (Fifa) pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog zastave izvješene u svlačionici te reprezentacije uoči utakmice protiv Brazila, a na kojoj je Kosovo prikazano kao dio te zemlje.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog isticanja političkog transparenta o susjednoj nezavisnoj državi Kosovo u svlačionici prije utakmice s Brazilom na Svjetskom prvenstvu u Kataru…

U svlačionici je istaknuta karta Srbije na kojoj je teritorij bivše pokrajine, koja je već skoro 15 godina samostalna država, uz slogan “Nema predaje”, objavio je AP.

Društvenim mrežama kružile su fotografije transparenta okačenog iznad ormarića Miloša Veljkovića i Andrije Živkovića uoči poraza reprezentacije Srbije od 0: 2 od Brazila u četvrtak u Kataru.

Fudbalski savez Kosova službeno se žalio FIFA- i, a kosovski ministar sporta Hajrulla Ceku opisao je sliku kao korištenje Svjetskog prvenstva za promicanje “poruka punih mržnje”.

Čitaj još:   ĐE ĆETE S ĐECOM IZ MIJEŠANIH BRAKOVA?

FIFA se pozvala na svoj disciplinski kodeks koji se odnosi na nedolično ponašanje uključujući “uvredljive geste, znakove ili jezik” i “korištenje sportskog događaja za demonstriranja nesportske prirode”.

Iz FIFA- e nisu najavili kada bi trebala biti izrečena presuda, a Srbija sljedeću utakmicu na Mundijalu igra u ponedjeljak protiv Kameruna.

Fotografija iz srpske svlačionice sa spornom zastavom i natpisom “Nema predaje” naišla je na reakciju kosovske ministrice kulture, mladih i sporta Hajrulle Ceku koja je putem twittera poručila:

“Sramotne slike iz srpske svlačionice iskazuju poruke mržnje, ksenofobije i genocida prema Kosovu tijekom Svjetskog prvenstva. Očekujem konkretne akcije FIFA- e s obzirom da je Nogometni savez Kosova punopravi član FIFA- e i UEFA- e“, objavila je Ceku.

BONUS VIDEO: Utisci Navijača Srbije Nakon Poraza od Brazila na Mundijalu | SPORT KLUB FUDBAL

Oglasili su se i iz Kosovskog nogometnog saveza koji je član krovne nogometne organizacije od 2016. godine:

Čitaj još:   HABIB: Potvrdio, u aprilu se vraća u "oktagon"...

“Svjetsko prvenstvo je događaj koji bi trebao širiti radost i jedinstvo te slati poruke nade i mira, a ne mržnje. Tražimo od Fife da poduzme mjere protiv takvih postupaka”.

“Disciplinska komisija FIFA-e pokrenula je istragu protiv Srpskog nogometnog saveza zbog zastave izvješene u svlačionici prije utakmice s Brazilom na osnovu članka 11 Disciplnskog pravilnika i članka 4 Pravilnika Svjetskog prvenstva 2022“, poručili su iz FIFA- e.

izvor agencije aa

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more