IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DEUTSCHE WELLE iz BERLINA: Lakše i brže do NJEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA? (foto, video)

Stranci bi uskoro mnogo lakše mogli dobiti njemačko državljanstvo. Neki čak i za tri godine...

BERLIN: Svijet, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 28- XI- 08: 24… DEUTSCHE WELLE iz BERLINA: Lakše i brže do NJEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA? (foto, video)

Iz Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke sada je potvrđeno da ta reforma, dogovorena u koalicionom sporazumu, napreduje.

Reforma njemačkog Zakona o državljanstvu, dogovorena u koalicionom sporazumu između SPD-a, Zelenih i FDP-a otišla je korak dalje. Nacrt zakona je “skoro gotov” i ubrzo će biti poslan ostalim ministarstvima, rekao je glasnogovornik savezne ministarke unutrašnjih poslova Nancy Faeser, piše Deutsche Welle.

Prije svega, ljudi koji već više godina žive u ovoj zemlji trebali bi lakše postati njemački državljani. Umjesto osam godina, kao što je trenutno slučaj, državljanstvo bi trebalo biti moguće dobiti već nakon pet godina boravka u Njemačkoj.

U slučaju “posebnih integracionih doprinosa” to bi trebalo biti moguće čak i nakon tri godine – na primjer, ukoliko su useljenici pokazali poseban akademski, profesionalni ili dobrovoljni angažman ili posebno dobro vladaju jezikom.

Djeca stranaca rođena u Njemačkoj trebala bi automatski dobiti pravo na njemačko državljanstvo, ukoliko jedan od njihovih roditelja unazad pet godina posjeduje „stalnu boravišnu adresu” u Njemačkoj. Do sada je to pravilo važilo tek nakon osam godina.

Čitaj još:   DRAMA: Policija i putnici nisu vjerovali da je uspio da uđe u avion, letovi kasnili šest sati...

Manje barijere za osobe starije od 67 godina

Za osobe starije od 67 godina, Faeser želi ukinuti formalne potvrde o poznavanju njemačkog jezika koje su do sada bile tražene. Umjesto toga, ubuduće bi trebala biti dovoljna “sposobnost verbalnog razumijevanja“. Za pripadnike ove starosne grupe bi trebao otpasti i do sada traženi test znanja o društvenom i pravnom poretku u Njemačkoj.

Ovom reformom bi trebalo značajno biti olakšano i posjedovanje više državljanstava. Već više od 15 godina je za više od polovine svih novih državljana odobreno posjedovanje više državljanstava, navodi se u nacrtu zakona u koji je ARD imao uvid.

Vođa Parlamentarne frakcije Unije (CDU i CSU) u Bundestagu Thorsten Frei (CDU) kritikovao je planirane izmjene. “Njemački pasoš ne smije postati jeftina roba”, rekao je on u izjavi za medije.

Njegova zamjenica Andrea Lindholz (CSU) je pak objasnila: „Strancima u Njemačkoj se time uskraćuje podsticaj da se integrišu.“

BONUS VIDEO: Lakše do stalnog boravka u Njemačkoj

Čitaj još:   IZBORI U CRNOJ GORI: Dosta niža izlaznost nego na prethodnim izbornim ciklusima- Glasanje prekinuto na pet BM u Rožajama...

izvor HAYAT.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more