IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRATEGIJA SRBIJE: Beograd traži da DRITAN Abazović uvede Crnu Goru u „Otvoreni Balkan“

Analitičar iz Beograda Bojan Panaotović, blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopštio je u autorskom tekstu za prosrpski portal Borba da bi Abazovićeva Vlada trebalo da donese odluku o pristupanju Crne Gore „Otvorenom Balkanu“ i pored negativne analize Ministarstva evropskih poslova. Panaotović tvrdi, pozivajući se na izjave američkih zvaničnika Gabrijela Eskobara i Kristofera Hila, da podrška SAD toj ideji neće izostati.

– Predsjednik SNP-a i potpredsjednik aktuelne Vlade Crne Gore Vladimir Joković veoma razložno i politički mudro predlaže da Vlada Dritana Abazovića donese odluku o pristupanju Crne Gore inicijativi “Otvoreni Balkan” – ocijenio je Panaotović.

Prema mišljenju Panaotovića, projekat „Otvoreni Balkan“ povezuje narode i države u cilju rasta ekonomije, slobodnijeg protoka robe, kapitala i ljudi, a za ,,Crnu Goru kao turističku destinaciju ulazak u ovu inicijativu donijeće brojne benefite“.

– Takođe, svakom dobronamjernom čovjeku jasno je da je blagotvoran srpsko-albansko-makedonski detant i nova politička stvarnost koja podrazumijeva ekonomsku razmjenu i projekte u vezi sa energijom, umjesto nacionalnih i drugih tenzija. Podrška SAD, ključnog geopolitičkog igrača na ovim prostorima, neće izostati. Naprotiv, otuda ulazak Crne Gore u ꞌOtvoreni Balkanꞌ ne nosi nikakve rizike, a donijeće višestruku korist – istakao je.

Panaotović je i ustvrdio da je bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović, kako je rekao, strano tijelo u Vladi blisko DPS-u zaboravljajući da je Marović bila potpredsjednica Ure.

– Od samog formiranja Abazovićeve Vlade bilo je jasno da su neki ministri koji participiraju u istoj nakalemljeni, to jest, neka vrsta stranog tijela. Jedan od egzemplara rečenih prilika je upravo ministarka Jovana Marović koja je, na dobrobit građana Crne Gore, ali i regiona, svojom voljom podnijela ostavku.

Čitaj još:   PODGORICA: DRITANA ČUVA POLICIJA!!!

Postoji jedan broj političara i javnih djelatnika koji ideološki, po sopstvenim opredjeljenjima i svjetonazorima apsolutno pripadaju DPS-u i njegovom miljeu, ali misle da nije lukrativno i in vezivati se za brod koji tone, pa umjesto da uđu u DPS ili neku od srodnih partija biraju tobože neutralni NVO sektor ili Uru – naveo je Panaotović.

Tako je ministarka Marović, kako tvrdi Panaotović, već na samom početku rada aktuelne vlade doživjela ,,šok činjenicom da se pitanje Temeljnog ugovora stavlja na dnevni red“.

– Njen animozitet i grozomora spram SPC i MCP je toliki da je bojkotovala datu sjednicu Vlade pokušavši da da ključni doprinos opstrukciji usvajanja TU, pokazavši pri tome pritvornost i licemjerje. Ako se „kleronacionalizam“ SPC nekako i mogao progutati, ꞌOtvoreni Balkanꞌ je kap koja je prelila čašu. Iracionalan strah od ꞌvelike Srbijeꞌ, koji stvara animozitet kod svih srbofoba od ꞌOtvorenog Balkanaꞌ prevladao je i u ovom slučaju.

Prava istina, međutim, glasi da je ꞌOtvoreni Balkanꞌ prevashodno ekonomska inicijativa koja popušta stege na svim poljima zahvaljujući čemu će sjever i jug Crne Gore, ali i Podgorica i Cetinje imati mnogo više ljetnjih i zimskih turista nego što ih ima sada – navodi Panaotović koji se obrušio na analizu Ministarstva.

Čudo da ministarka Marović, u svojoj analizi OB, kako navodi, nije gospodu Eskobara, Hila, Varheljija i Ramu označila kao inspiratore, ideologe i Vučićeve kompanjone u stvaranju „velike Srbije“ jer svi listom nedvosmisleno podržavaju ovaj projekat, a Rama u njemu i učestvuje.

– Svjedoci smo, dakle, činjenice da je ministarka Marović zalutala u Uru, a da je njen prirodni politički milje DPS. Valja predložiti Živkoviću i Nikoliću da razmotre slučaj gospođe Marović i eventualno se angažuju u zimskom prelaznom roku jer fakat je da su DPS- u nasušno potrebna pojačanja.

Čitaj još:   Vic dana Mujo u lov na zečeve...

Marović je idealna- ne krije animozitet prema SPC, protivnik je Temeljnog ugovora, to je pokazala u praksi. Imala je nekoliko tvitova u kojima se nijesu mogle sakriti negativne emocije prema Beogradu i Srbiji – zaključio je Panaotović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more