IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ROŽAJE– Tri brata, dvanaestero djece a devet doktora… (foto)

Tri brata, Remzo, Mirsad i Reho Honsić iškolovali su do sada osam doktora a uskoro će se taj broj uvećati za još jednog...

Mislimo da se ovakav primjer teško može naći još negdje u svijetu. A postoji u Crnoj Gori, u Rožajama, i vjerovatno mnogi od vas ne znaju za njega.

A nije da se nije pisalo o ovoj porodici. Međutim, pažnju nam uzimaju samo loše stvari a ovakve priče uglavnom samo skr “Mi smo djeca od tri rođena brata koji su odrastali u Honsićima, u Rožajama, i svi imaju po četvoro djece od kojih su šestoro postali ljekari, a još troje će to uskoro postati, kaže dr Alida Honsić”

Porodice Remza, Mirsada i Reha Honsića, braće iz rožajskog sela Honsići, iznjedrile su četiri ljekara i tri stomatologa, a još troje njihove djece takođe će se okititi doktorskim diplomama u najskorijoj budućnosti.

Diplome doktora medicine već su stekli Alida, Elvisa i Elza, a među njima je i njihova snaha Azra Kajević Honsić. Alida Honsić, koja je zaposlena u rožajskom Domu zdravlja, ističe da imaju i tri diplomirana stomatologa i to Jasmina, Lejlu i Selviju. Jasmin je već zasnovao radni odnos dok Lejla i Selvija odrađuju pripravnički staž. Alida dodaje da medicinu studiraju budući ljekari iz porodice Honsić Almir, Almira i Šejla.

“Ovako nešto sigurno je nezabilježeno i smatram da ova vrijednost teško da može još negdje da postoji. Mi smo djeca od tri rođena brata koji su odrastali u Honsićima i svi imaju po četvoro djece od kojih su šestoro postali ljekari, a još troje će to uskoro postati. Osim doktorskih zvanja, imamo još intelektualaca u porodici. Moja rođena sestra Anida je diplomirani psiholog, a jedan brat od strica studira pravne nauke”, s ponosom ističe Alida.

Naglašava da su se svi potomci Remza, Mirsada i Reha odlučili da studiraju, dok je najmlađi član njihove brojne familije učenik trećeg razreda Srednje medicinske škole, a takođe namjerava da upiše medicinu.

Čitaj još:   NOVI ŠOK: Džej ima i vanbračnog SINA u AMERICI?(video)

“Neki od nas su završili gimnaziju u Rožajama, a drugi Srednju medicinsku školu u Beranama, ali svi smo tokom školovanja bili lučonoše i uzorni učenici. Studije smo pohađali na državnom fakultetu u Podgorici”, naglašava Alida.

Ističe i da njena sestra od strica radi kao ljekar u Domu zdravlja te da često dolazi do nesvakidašnjih situacija kada ih pacijenti miješaju tvrdeći da su im obje izabrane ljekarke.

“Dešava se da pacijenti moje sestre od strica dođu u moju ordinaciju i ispričaju svoju istoriju bolesti, a kada shvate da ih ne razumijem oni mi govore kako su već bili kod mene. Tada im objasnim da su oni pacijenti moje sestre”, kaže Alida.

Kaže da je Jasmin prvi upisao medicinu, a da su potom svi krenuli njegovim stopama.

“Najveći uzor nam je bio sada već pokojni doktor Abdulah Kalač, čija je majka bila član naše porodice. Lično sam imala inspiraciju da se bavim medicinom i kroz poslove mojih roditelja, koji rade u Domu zdravlja”, naglašava Alida, koja uporedo radi i kao profesor u Srednjoj medicinskoj školi u Rožajama. Ona ističe da će joj pokojni ujak biti uzor i pri odabiru specijalizacije jer planira da, kao i čuveni dr Abdulah zvani Baćko, specijalizira ginekologiju.

“Za ovakav uspjeh najviše smo zahvalni našim roditeljima koji su se veoma potrudili da nas školuju i pokažu nam put ka uspjehu. Ništa nije bilo lako ni nama, ni našim roditeljima, ali uspjeli smo da ostvarimo i naše i njihove ciljeve”, s ponosom ističe Alida.

DR KAJEVIĆ: OVAKAV USPJEH NIJE ZABILJEŽEN NIGDJE

Dr Cena Kajević, kojeg dr Alida takođe smatra svojim uzorom, ističe da porodice Honsić poznaje skoro dvije decenije.

“Sva njihova djeca nisu imala drugih ocjena osim petica i znao sam da su ogroman potencijal. Mislim da ovakav uspjeh nije zabilježen nigdje, jer imati iz jedne familije i to u jednoj generaciji čak devet ljekara zaista je zadivljujuće i značajno ne samo za Rožaje već i za Crnu Goru. Radi se o veoma kvalitetnim studentima koji su pritom vaspitani i uljudni intelektualci”, kazao je dr Kajević.

Čitaj još:   MILO Đukanović u ROŽAJU: Kad bismo na VELIKOSRPSKI NACIONALIZAM odgovarali CRNOGORSKIM, to bi bio kraj CRNE GORE... (foto)

Izvor: Danolujemo.

Alida, Elvisa, Elza, Jasmin, Lejla, Selvija, Almir, Almira i Šejla. Pet doktora opšte prakse, tri doktora stomatologije i Šejla koja je na petoj godini medicine.

Nikakvu pomoć od države nijesu imali ali su uprkos tome svi ostali u da žive i rade u Crnoj Gori. I hvala im na tome.

Porodica Honsić je definicija patriotizma. Porodica Honsić je ponos.

Porodica Honsić je Crna Gora kakvu mi želimo da vidimo i iskreno se nadamo da će doći i taj dan kada ćemo pisati samo o ovakvim primjerima.

Izvor: Alternativa Crna Gora

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more