IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOŠNJAČKA STRANKA NA RASKRSNICI: Glasači zaspali sa BS- om, buđenje, možda uz DF– SVE ZA PREDSJEDNIČKU FOTELJU U BIJELOM POLJU…

”Tas na vagi”, ”Game changer”, ili kako god nazvali one koji se pitaju nakon izbora, isti je princip. Prema crnogorskoj definiciji to je ono kada sa malim brojem predstavnika u parlamentu možeš da izvoljevaš do mile volje, da tražiš nemoguće, ali i da koketiraš sa onima za koje smatraš da su na suprotnom polu mjerila vrijednosti.

Imali smo to priliku da vidimo nakon 30. avgusta 2020. godine, kada je se URA udruženo sa NVO sektorom u liku CIVIS-a, i kada je svoje principe, proklamovane da zavaraju glasače u predizbornim obećanjima, pogazila pružajući ruku onima koji ni ne liče na njih, a kamoli da imaju slične ili iste stavove.

Pelcer URE se primio na Cetinju, pa je SDP skinuo DPS sa vlasti udruživši se sa partijom Dritana Abazovića za kojeg kažu sve i svašta- da ne ponavljamo. Ali vlast je vlast, a čast je čast. U agoniji formiranja lokalnih parlamenata nakon izbora u 14 opština, slučaj Bijelog Polja se izdvaja kao izuzetak koji potvrđuje novo pravilo. Na tamošnjim izborima omiljenu titulu ”tasa na vagi” osvojila je Bošnjačka stranka sa svoja četiri odbornika.

DPS sa koalicionim partnerima, SD, SDP i LP namakla je 15 odborničkih mjesta, što je nedovoljno za samostalnu vlast u bjelopoljskom parlamentu koji u zbiru treba da ima 37 odbornika.

Bjelopoljci tako nijesu popustili pred populističkim izazovom Evrope sad, niti pred prosrpskim, a u nekim slučajevima i pročetničkim partijama.

Prema kazivanju više sagovornika portala Standard, Bošnjačka stranka je u pregovore za novu vlast ušla sa maksimalističkim zahtjevima tražeći mjesto predsjednika Opštine i naravno dosta toga “po dubini”, ne mareći za činjenicu da je koalicija oko DPS osvojila skoro četri puta više glasova, te da joj na osnovu toga prirodno pripada mjesto prvog čovjeka grada, a BS- u, opet logično, mjesto predsjednika Skupštine opštine. To je nepisani princip i pravilo i da se logika poštovala vlast u Bijelom polju bi bila gotova vrlo brzo nakon verifikacije mandata.

Čitaj još:   Novi detalji u SLUČAJU "TOPČIDER": General, zna ko je ubio gardiste? (foto)

Ali ne lezi vraže, BS je, po cetinjskom scenariju, počeo pregovore i sa, između ostalih DF-om, i prema kazivanju lokalnih političara te prosrpske koalicije, nije nemoguće da se dogovor i pečatira. DF, za raziku od DPS i koaliconih partnera, ne traži ništa, 

ZA SADA, osim da se detronizuje DPS. Nije sporno ni mjesto predsjednika Opštine, niti sve ostalo što BS ima na listi zahtjeva.

Principijelo, nema što!

“Ima li smo konsultacije sa svim partijama, blizu smo dogovora, ali još nije sve gotovo”, rekao je za RTCG Ernad Suljević, odbornik BS u bjelopoljskom parlamentu. Nije naravno odgovorio na pitanje da li bi eventualnim dogovorom sa DF- om iznevjerili volju birača, ali je podvukao da je “sve otvoreno”.

I Evropa sad čeka iz prikrajka i gleda kako se BS tiho peče na vatri.

“U ovom trenutku postoje nagovještaji iz Bošnjačke stranke da su su spremni da budu i sa nama i sa DPS-om. Mislim da je Bošnjačka stranka u ozbiljnoj dilemi, da je trenutno prelomno vrijeme za njih”, rekao je odbornik Evrope sad Dražen Petrić.

Čitaj još:   NOVINARI BLISKI VUČIĆU GLEDALI FILM ”QUO VADIS, AIDA?”: Pročitajte kako su ga ocijenili... (foto)

Bošnjačka stranka je saopštila da će odluku donijeti do subote za kada je zakazan nastavak konstitutivne sjednice na kojoj bi trebalo da se bira predjednik SO Bijelo Polje.

Glasači BS-a, njih 2854 će tako u subotu saznati da li su legli sa Bošnjačkom strankom a ustali sa DF-om i da li je njihov glas otišao tamo gdje nijesu ni sanjali da će biti.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more