IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA- Kurti zahtjeva reakciju EU- a i SAD- a: Barikade maskiranih kriminalaca moraju biti uklonjene… (foto, video)

Premijer Kosova Albin Kurti je povodom najnovijih prepreka na putevima na sjeveru Kosova izjavio da barikade “maskiranih kriminalaca” moraju odmah biti uklonjene…

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 11- XII- 00- 34… PRIŠTINA- Kurti zahtjeva reakciju EU- a i SAD- a: Barikade maskiranih kriminalaca moraju biti uklonjene… (foto, video)

ALBIN Kurti je kazao da su se sada kada se ni registarske tablice, ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile u žeđi za vatrom i krvlju.

– Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova – naveo je Kurti.

On je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla u kontaktu sa komandantom KFOR-a Ristucciem.

– Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju odmah biti uklonjene. Kosovo je zemlja slobodnih i vrijednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, pol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Kosovo će pobjediti- naveo je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da Srbija već nekoliko dana prijeti Kosovu agresijom, te da predsjednik i premijerka Srbije pozivaju na povratak srbijanske vojske na Kosovo.

– Hiljadu vojnika kažu, pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vrijeme Miloševića i rata. Drugi, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU. Kao reakcija na prijedlog EU koji podržavaju Francuska i Njemačka (i SAD), oni žele da se vrate u SB UN gdje se nalazi veto Rusije (i Kine)- ocjenio je Kurti.

Čitaj još:   Muslimani večeras obilježavaju Lejletul- Bedr noć...

On je rekao da je Kosovo evropska, demokratska i proamerička država, dok je Srbija sa ovim rukovodstvom autokratska, proazijska i ratnohuškačka.

– Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo – poručio je Kurti.

Kosovska policija saopćila da je iz bezbjednosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Iz Kosovske policije je ranije navedeno da je kao rezultat intenzivnih istražnih radnji i angažovanja policije danas na graničnom prijelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, kosovski Srbin, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umješanost u krivična djela terorizma i napad na ustavni poredak. Pantić je osumnjičen da je učestvovao u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napad na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve općine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Istovremeno predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopćila da je odložila vanredne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23. april 2023. godine, zbog nepostojanja bezbjednosti za njihovo održavanje.

Čitaj još:   PODGORICA Vesna KOVAČEVIĆ- Sutkinja Višeg suda: Tunel danas saniran, u depou nema kamera... (foto, video)

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabilježeni incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

BONUS VIDEO: Vučić najavio zahtjev KFOR-u: Tražit će slanje Vojske Srbije na Kosovo

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more