IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRIJEME JE ZA PROMJENE: Zagreb mijenja imena ulica nazvanih po ustašama, nosit će imena čuvenih glumica… (foto, video)

ČETIRI ulice u Zagrebu koje se trenutno zovu po istaknutim pripadnicima režima Nezavisne Države Hrvatske promijenit će ime. Ulice koje nose nazive po Franji Nevistiću, Srećku Karamanu, Branku Klariću i Ivanu Oršaniću preimenovat će se u imena poznatih hrvatskih glumica…

ZAGREB: Hrvatska, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 11- XII- 00- 34… VRIJEME JE ZA PROMJENE: Zagreb mijenja imena ulica nazvanih po ustašama, nosit će imena čuvenih glumica… (foto, video)

Vijest o promjeni naziva ulica u metropoli objavili su vijećnici Možemo na Facebook stranici “Črnomerec je naš”.

“Danas je svega 10-tak ulica i trgova u Zagrebu nazvano po ženama, kad isključimo književne likove. U GČ Črnomerec još nema niti jedne (ranije u godini dali smo prijedlog za Stube Marije Fabković). U isto vrijeme, neke ulice nose nazive po osobama koje su djelovale i koje se povezuju s najmračnijim razdobljem naše povijesti. Odlučili smo barem malo doprinijeti ispravljanju te nepravde”, objavljeno je na “Črnomerec je naš”.

Imena ulica zvat će se po istaknutim hrvatskim glumicama

“Na 20. sjednici VGČ Črnomerec donijeli smo zaključak o preimenovanju četiri ulice na području naše četvrti koje nose nazive po istaknutim pripadnicima režima Nezavisne Države Hrvatske (Franje Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana i Branka Klarića).

Čitaj još:   DRAMA KOD HADŽIFEJZA: Advokat Ifet Feraget, se obračunao sa vještakom MUP-a KS, i otkrio... (foto i video)

Odlučili smo te ulice nazvati po našim istaknutim dramskim umjetnicama te smo dali pet mogućih prijedloga za zamjenske nazive Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine:

– Mia Oremović, hrvatska glumica…

– Božena Begović, hrvatska glumica, kazališna djelatnica, književnica i prevoditeljica

– Božena Kraljeva, hrvatska glumica

– Eliza Gerner, hrvatska glumica

– Sidonija Erdődy (udana Rubido), prva hrvatska operna primadona”, objavljeno je na Facebook stranici “Črnomerec je naš”.

BONUS VIDEO: Ulice grada Zagreba

Jutarnji.hr podsjeća, da je tek 1,8 posto ulica, trgova, parkova i spomenika u Zagrebu nazvano je po ženama. Imena u javnom prostoru od tada je dobila dizajnerica Otti Berger, koja je studirala na znamenitom Bauhausu, a ubijena je u Auschwitzu. Jedan će se park, također, nazvati po Miri Furlan.

BONUS VIDEO: Ulaskom u Eurozonu možemo krasti više, a ne manje| STANJE NACIJE EP23-5

Čitaj još:   ZLATAN IBRAHIMOVIĆ: Čekao sam četiri godine, da se"osvetim talijanskom stoperu i poslao sam ga u bolnicu ..." (foto)

izvor Index.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more