IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTPREDSJEDNICA KOSOVA REDŽEPI UPOZORAVA: “Problemi na Kosovu mogu eskalirati u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini” (video)

I dalje napeto na Kosovu. Glavne ceste na sjeveru Kosova još uvijek su blokirane, a preko graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni pješice.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, jučer je izjavio da će Vlada Srbije u četvrtak održati sjednicu na kojoj će biti donijeta odluka o upućivanju zahtjeva za odlazak pripadnika srbijanske vojske na Kosovo.

O situaciji na Kosovu govorila je Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade Kosova i zamjenica premijera Kosova.

Kako ističe, Vlada čini sve da se problemi na sjeveru zemlje riješe mirnim putem na osnovu zakona i Ustava Republike Kosova.

“Iz Srbije čujemo uvredljive riječi, a govore da su za mir. Želim da demantujem ono što govore i vjerujem da ćemo u konsultacijama sa našim Srbima na sjeveru zemlje doći do mira. Prvo su registarske tablice bile problem, pa smo to odložili. Nakon toga su bili problem lokalni izbori i njih smo odložili. Srbijanske vlasti više nemaju nikakav argument da mogu kazati kako problem dolazi s naše strane.

Mislim da bi Srbi trebali biti pametni nakon svega što se devedesetih godina, pa da ponovo krenu sa vojskom i policijom na Kosovo i da se suprotstave misijiu EUFOR-a. Kosovo je nezavisna država, ima legalne institucije, zakon se mora sprovesti na prostoru cijele teritorije. Na sjeveru žive većinski Srbi, zajedno sa Albancima i Bošnjacima i dijele i dobro i loše. Samim tim, želimo uspostaviti kontrolu na cijeloj teritoriji zemlje kako ne bi došlo do većih problema koji će narušiti sigurnost”, poručila je Redžepi.

Čitaj još:   SRBIN, NAJOPASNA OSOBA U NJEMAČKOJ:Policija na tragu Danielu Vojnoviću (31), bježi sa spiskom za odstrel...

Dodaje kako već više od 20 godina srbijanske vlasti prave pritisak i utiču na lokalne Srbe na sjeveru Kosova.

“Trebamo se okrenuti ekonomskom razvoju, da živimo u miru, da se uvažavamo, pomažemo, baš onako kako smo vijekovima živjeli. Stvarajući tenzije i probleme na sjeveru Kosova, srbijanske vlasti prvo ne žele dobro Srbima na Kosovu”, navela je.

Dotakla se i francusko-njemačkog sporazuma, za koji je kazala kako ne odgovara Srbiji, jer još uvijek ne prihvataju Kosovo kao nezavisnu državu.

“Problemi na Kosovu mogu eskalirati i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, RS tako nešto jedva čeka. Zastupamo svaki vid solidarnosti sa srpskim narodom na sjeveru Kosova i učinit ćemo sve kao Vlada Kosova da uspostavimo mir na tom dijelu zemlje. Naši policajci su u policijskim stanicama i na graničnim prijelazima, a ne tamo gdje govore srbijanske vlasti”, naglasila je.

Za kraj je poručila kako vjeruje u međunarodne partnere Republike Kosova i u sve ono što rade za njih.

“NATO i KFOR štite vazdušni prostor Republike Kosovo i ne mislim da bi se srbijanske vlasti suprostavile takvim silama. Ovakva situacija utiče na sve nas, jer smo se fokusirali na rješavanje drugih problema; borba protiv korupcije, reforme sistema, podizanje životnog standarda i slično.

Spriječeni smo djelimično u tome, jer smo fokusirani na ovo što se dešava na sjeveru Kosova. Srbi žive i na jugu naše zemlje, mi sa njima nemamo nikakvih problema. Zadnjih 20ak godina se na sjeveru uvijek nešto događa. Vjerujem da ćemo u što skorijem periodu normalizovati situaciju”, poručila je za Hayat Emilija Redžepi.

Čitaj još:   Osporavanja obilježila prvu NEĐELJU mandata predsjednika Crne Gore- JAKOVA Milatovića... (foto, video)

izvor: hajat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more