IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Marijana LAKOVIĆ DRAŠKOVIĆ: Rokovi za formiranje nove vlade ističu sjutra, predsjednik stiče mogućnost raspuštanja Skupštine ukazom… (foto, video)

Iako su izmjene Zakona o predsjedniku stupile na snagu odmah nakon objavljivanja u Službenom listu, predsjednik države Milo Đukanović jasan je da neće postupati po tom neustavnom aktu, podsjeća Laković Drašković. Objašnjava kakve korake bi predsjednik mogao da preduzme.

Autor: M portal

Rokovi za formiranje nove vlade ističu sjutra, zbog čega predsjednik države stične ustavno pravo da ukazom raspusti Skupštinu i dan kasnije raspiše vanredne parlamentarne izbore, objašnjava pravnica Marijana Laković Drašković za Gradsku RTV.

“Očekujem od predsjednika države da, u skladu sa članom 92 Ustava Crne Gore, ukazom raspusti Skupštinu i prvog narednog dana po raspuštanju Skupštine raspiše vanredne parlamentarne izbore. Po mom mišljenju rokovi po članu 92 ističu 19. decembra, jer parlamentarna većina nije iskoristila šansu u ustavom propisanom roku, zapravo nije dala podršku nijednom kandidatu, pa predsjednik nije mogao ni u ustavom predviđenom roku i proceduri da predloži mandatara i zato ima mogućnost da primijeni član 92 Ustava i raspusti Skupštinu”, istakla je Laković Drašković.

Parlamentarni izbori stvorili bi uslove da se kompletira Sudski savjet i izabere vrhovni državni tužilac, navodi. Dodaje i da prije toga Skupština, za najmanje 40 dana, treba da završi proces izbora sudija Ustavnog suda. Najprije slijedi objavljivanje javnog poziva koji bi trajao 15 dana.

Čitaj još:   MOSKVA: Pucnjava i vriska, ko stoji iza TERORISTIČKOG NAPADA u ruskoj prestonici (foto i video)

Bonus video: Odgovor predsjednika Đukanovića na pitanje o raspuštanju Skupštine Ukazom

“Nakon toga, objavljuje se lista kandidata koja mora biti dostupna javnosti najmanje deset dana. Nakon toga predlagač, u ovom slučaju Ustavni odbor, obavlja razgovore sa svim kandidatima i predlaže četiri nedostajuća kandidata Skupštini. Za predlog je potrebna kvalifikovana većina. Očekuje se da će se to desiti u najkraćem roku, jer je to uslov za održavanje izbora”, pojašnjava Laković Drašković.

Ističe i da bi vladajuća većina trebalo ozbiljno da shvati poruke Evrope i SAD-a da se ne formira vlada na osnovu neustavnog zakona, kojim se ustavno pravo predsjednika da predlaže mandatara, prebacuje na skupštinsku većinu.

“To bi bila izdaja građana od kojih skoro 80 odsto, po istraživanju agencije Defacto, iz ovog mjeseca, želi ulazak Crne Gore u EU”, naglasila je Laković Drašković.

Venecijanska komisija dala je negativno mišljenje na izmjene Zakona o predsjedniku i ocijenila da nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore…

BONUS VIDEO: Rujna zora/ Pressing/ Marijana Laković Drašković, predsj. Skupštine Instituta za Evropsku perspektivu

Čitaj još:   ALBANSKA LISTA neće u VLADU- ODBILI potpredsjedničko i ministarsko mjesto...

izvor Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more