IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mile DODIK demantovao Denisa BEĆIROVIĆA, Dinu KONAKOVIĆA, Nermina NIKŠIĆA: Nema ništa od članstva BiH u NATO, Evropa je okupator, državnu imovinu daje Srbiji!!! (foto, video)

Jesu li građani dali mandate i osmorki i Bećiroviću da donose i potpisuju odluke na štetu Bošnjaka, a kojima se uništava država Bosna i Hercegovina? Zauzvrat su dobili šarenu lažu – kandidatski status koji su suštini ne znači ništa, ali nas je skupo koštao! Da ne bismo oko toga imali bilo kakvih dilema, potrudio se “partner osmorke“– Mile Dodik…

BANJA LUKA: Regija, Zanimljivosti. nedelja, 18- XII- 18: 34… Mile DODIK demantovao Denisa BEĆIROVIĆA, Dinu KONAKOVIĆA, Nermina NIKŠIĆA: Nema ništa od članstva BiH u NATO, Evropa je okupator, državnu imovinu daje Srbiji!!! (foto, video)

Možda bi oni naivni građani, koji su povjerovali Konakoviću i Nikšiću, da se Dodik promijenio , i dalje mogli vjerovati u to, da Dodik nije, nakon svih njihovih tvrdnji o reformama za sve građane i neodustajanju od evro-atlanskih integracija, dao intervju ruskom sputnjiku koji izlazi u Srbiji demantirajući sve njihove tvrdnje i poručujući da nastavlja s istom politikom, na strani Srbije i Ruske Federacije!

Denis Bećirović dobio je 320.000 glasova Bošnjaka (da bi ih predstavljao u Predsjedništvu BiH) što je više nego što je kompletna SDP osvojila na državnom, federalnom i kantonalnom nivou, kao četvrta u BiH.

O broju glasova koje je dobio predsjednik SDP- a koji sada predvodi osmorku i donosi sve najvažnije odluke i za državu i za Federaciju i potpisuje dogovore s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, izlišno je i govoriti, jer nije dobio ni 5.000 glasova što jasno govori o podršci građana koju ima.

No, kao predsjedniku SDP- a, Nerminu Nikšiću, legitimitet daju glasovi koje je dobila cijela stranka i koalicija osmorke. Mora li Denis Bećirević raditi u interesu Stranke ili građana koji su glasali za njega, jer očito da ih je puno, puno više od glasača koje ima SDP? No, jesu li građani dali mandate i osmorki i Bećiroviću da donose i potpisuju odluke na štetu Bošnjaka, a kojima se uništava država Bosna i Hercegovina?

Ljudima se ne smije lagati!

Denis Bećirević je, uz promjene i reforme, izbornu kampanju za bošnjačkog člana Predsjedništva gradio na obećanjima da će BiH voditi putem evro- atlanskih integracija, dakle EU i NATO prije svega. Zadnju noć pred izbore je naglasio da se ljudima ne smije lagati i da je on pripremio tri posebna programa u područjima vanjske politike, odbrane i zaštite ekonomije, ponavljajući: “Moramo krenuti ubrzano u EU i NATO“!

Dok je Bećirović u Predsjedništvu BiH obavljao svoj posao s nekoliko protokolarnih susreta i pisama koje je uputio na nekoliko adresa, osmorka predvođena Nikšićem i Konakovićem potpisala je sporazume, prvo s HDZ- om, a onda i SNSD- om nakon čega se digla velika prašina jer je svima bilo više no jasno da je osmorka dala Dodiku i Čoviću sve ono što godinama nisu mogli dobiti i zbog čega su blikirali svaki napredak BiH, od državne imovine (preko hidrocentrala na Drini, aerodroma u Trebinju) do Izbornog zakona BiH, izigravanjem presuda Evropskog suda u Strasbourgu, što je dodatno udaljavanje BiH od evropskih standarda i građanske BiH, bez obzira na šarenu lažu ponuđenu građanima u obliku kandidatskog statusa, koji u suštini znači jedno veliko ništa, ali nas je skupo koštao!

Kako je nakon sporazuma s Dodikom bilo jasno i da se odustalo i od NATO puta, to je izazvalo brojne reakcije koje su, očito, natjerale i Bećirevića da se kao bošnjački član Predsjedništva BiH napokon oglasi poručujući građanima kako su NATO i EU neupitni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine! Nabrojao je Bećirević u svom saopćenju “činjenice“, pozvao se na “Zakon o odbrani BiH koji obavezuje sve institucije države Bosne i Hercegovine, uključujući i Predsjedništvo BiH da, u okviru ustavne i zakonske nadležnosti, provedu sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO- a.

Čitaj još:   HIT NA MREŽAMA: Novinarka Žaklina Tatalović, upitala Anu Brnabić- PREMIJERKA ne zna šta znači puna borbena gotovost... (foto, video)

Kao član Predsjedništva BiH koristit ću svaku priliku da dodatno ubrzam put države Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a. Moji stavovi o pitanjima koja su vezana za NATO put naše države, kao i o drugim važnim temama za Bosnu i Hercegovinu, bit će u skladu sa državnim a ne uskostranačkim interesima“.

Isti dan, kad je Bećirović objavio svoje saopćenje, Dnevni avaz je upoznao građane s objavom Milorada Dodika na njegovom instagram profilu o tome kako je on prezadovoljan dogovorom s osmorkom, te kako je to pokazalo da, ukoliko se “poštuje Ustav može se doći do rješenja“.

Na stranu što nas je iskustvo naučilo da budemo zabrinuti svaki put kad je Dodik zadovoljan nekim postignutim dogovorom, jer to u pravilu znači da je protiv države, ali da li je iko iz osmorke podsjetio Dodika da poštivanje Ustava znači i poštivanje odluka Ustavnog suda, koji štiti taj isti ustav.

Podsjetimo samo na odluku Ustavnog suda o 9. januaru, dok Dodik priprema veliku svečanost tim povodom u istočnom Sarajevu, pred nosom svima onima u Sarajevu koji se kunu u Ustav.

Dezavuiranje građana Sarajeva i Federacije

No, Dnevni avaz o tome ne piše, ali obavještava građane kako je Dodik, nakon što je iz Bruxellesa saopćena odluka o dodjeli kandidatskog statusa BiH pozdravio tu odluku vlada i država EU, te kako će predložiti političkim akterima u BiH, ali i entitetima da od EU do 2027. zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi eura.

S očitom namjerom da nastavi politiku svojih prijatelja Vučića i Orbana, iz evropskih fondova će izvlačiti milijarde eura a raditi za ruske interese. S obzirom na stav EU prema Dodiku nema nikakve sumnje da će to biti na račun upravo onih građana koji su glasali za “promjene“, odnosno Bećirovića i osmorku.

Možda bi oni naivni građani, koji su povjerovali Konakoviću i Nikšiću, da se Dodik promijenio i da je SDA kriva za sve dosadašnje zastoje u državi – zbog čega su se čak i Dodik i Čović smijali Nikšiću, javno ponižavajući i njega i sve one koji su glasali za njih, ali sve Bošnjake– da Milorad Dodik nije, nakon svih njihovih tvrdnji o reformama za sve građane i neodustajanju od evro- atlanskih integracija, dao intervju ruskom sputnjiku koji izlazi u Srbiji, dok je zabranjen u svim zapadnim zemljama zbog odbrane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, odnosno propagiranja ruske politike.

Po onome što je ispričao za Sputnjik (napadajući Ustavni sud i “lažnog visokog predstavnika“) za Dodika je kandidatski status isključivo politička odluka, tačnije njemu “proces dobijanja kandidatskog statusa liči na reakciju odnosa između Rusije i EU, odnosno Zapada“:

“Oni nastoje da čitav Balkan pridobiju na svoju stranu, ali to svakako neće promijeniti ništa. Mi ćemo i dalje ostati u dobrim odnosima s Ruskom Federacijom.“

Objasnio je i kako “kandidatski status više posmatra kao nešto što činovnicima u Briselu služi da se hvale da su nešto uradili, a nisu uradili ništa“. Po njemu je upitno i koliko je BiH uopće potreban proces evrointegracija jer to “znači gubitak suvereniteta koji država predaje Briselu. 

Čitaj još:   BRANISLAV Nenezić: Poslanički klub PES- a potvrdio da je ANDRIJA Mandić, gazda parlamentarne većine... (foto)

Eurobirokrate su uvijale u oblandu priče o evropskim standardima i vrijednostima a toga više nema“. Zemlje koje su na evropskom putu su, kako je Dodik objasnio, pod “svojevrsnim sistemom okupacije“ Evrope koja “najčešće sistemom kažnjavanja pokušava da dobije suglasnost za neko kretanje“ i on ne zna “dokle će to ljudi trpjeti“.

BONUS VIDEO: Bećirović: Milorad Dodik nije ni pozvan na Samit u Tiranu, on ne odlučuje da li se ide ili ne

Nema govora o članstvu BiH u NATO- u!

Za članstvo u NATO-u rekao je da nema ni govora ističući da to “nije ni dio dokumenta koji smo potpisali. Ne preferira se NATO ni u kom pogledu. U svakom slučaju naše osnovne, bazične politike ostaju iste. Vidim da neki kažu da je to prihvaćeno.

Nije tačno. Oni koji govore o tome, najbolje ih demantuju funkcioneri NATO koji kažu da svaka odluka o integracijama mora da bude usvojena na nivou BiH. Mi to nećemo, mi pratimo Srbiju. I vjerujem da je, kako se stvari odvijaju, sve manje mogućnosti da mi budemo dio tog saveza“.

Na kraju intervjua naglasio je da nakon dogovora s partnerima iz Federacije treba da budu odblokirani svi projekti u RS koji su “zahvaljujući stavu SDA, bili zaustavljeni“. 

Podsjetimo, radi se o političkim, važnim strateškim projektima kojima Dodik resurse i državnu imovinu Bosne i Hercegovine daje Srbiji, od čega građani BiH neće imati nikakve koristi, ali hoće srpsko-ruski interesi na Balkanu. Kako takvih projekata, koji ugrožavaju državu, nema u Federaciji, nema govora o odobravanju nekakvih sličnih projekata na nivou države, kako su nam nemušto objašnjavali Nikšić i Konaković.

NATO, Izborni zakon BiH i državna imovina, sve što su SDA i DF godinama blokirali, osmorka je na tanjiru isporučila Dodiku i Čoviću. Šta će Bošnjaci dobiti zauzvrat? 

Federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra spoljnih poslova BiH, Elmedina Konakovića.

BONUS VIDEO: Dodik, Čović i Nikšić potpisali koalicioni sporazum o formiranju vlasti

IZVOR (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more