IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVAN Vuković: Vjerujem da nijesmo iznevjerili naše heroje i dali primjer onima kojima pripada budućnost ovog grada… (foto, video)

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih ističući da danas svi odajemo počast onima koji su se tih hladnih decembarskih dana suprotstavili daleko moćnijem protivniku jednom od najvećih zala u dvadesetom vijeku– fašizmu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 20- XII- 00: 44… IVAN Vuković: Vjerujem da nijesmo iznevjerili naše heroje i dali primjer onima kojima pripada budućnost ovog grada… (foto, video)

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada povodom “19.decembra” – Dana oslobođenja Podgorice, održana je danas u JU Muzeji i galerije Podgorica.

U prisustvu velikog broja zvanica, upriličena je i ceremonija dodjele Nagrade “19.decembar”– najvažnijeg priznanja grada, koju su ove godine zavrijedili proslavljena rukometašica Jovanka Radičević i interpretator i izvođeč tradicionalne crnogorske muzike Zdravko Đuranović

“Nijesu se oni tada dijelili ni po naciji, ni po vjeri, a sasvim sigurno ni po partijskoj pripadnosti. Oni su tada pobijedili zato što su bili jedinstveni, a mi danas, iako na svu sreću nemamo takvog protivnika, probleme današnjice možemo riješiti samo svi zajedno. Razlike su prirodna stvar, ali su u našoj Crnoj Gori i Podgorici otišlo možda i predaleko.

Moramo shvatiti da taj put nije put progresa, te da moramo suzbiti negativne emocije i raditi zajedno na stvaranju društvene platforme i konsenzusa oko najbitnijih pitanja, koji će značiti mir, napredak, ubrzan korak s univerzalnim evropskim vrijednostima kojima, nadam se, svi težimo”, kazao je Suhih i istakao je da smatra da svi želimo dobro gradu i građanima, ali da su nam različiti putevi do tog cilja.

bonus video: Izjava- predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih

“Ako nam je svima isti cilj, onda ćemo, bez obzira na trajanje i trase puta, doći do njega. A cilj jedino može biti Podgorica kao moderna, evropska metropola i Crna Gora kao dio evropske unije. Tu smo da se utrkujemo u nesebičnoj odgovornosti, ljubavi i napretku prema našem zajedničkom gradu i državi”, kazao je Suhih.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Potvrđena ispravnost odluke o organizaciji prvih izbora u stranci DPS... (foto, video)

Čestitajući “19.decembar” gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković poručio je da slobodarstvo i antifašizam, te herojske generacije Crnogoraca predstavljaju uzor i vrednosni temelj za izgradnju moderne, evropske Podgorice, vjerne svojim svijetlim tradicijama i dovoljno široke i velike za sve dobre ljude. 

“Sve što smo radili i tokom ove i tokom prethodne četiri godine, bilo je motivisano tom idejom – da se bude dostojan predaka, njihove žrtve i svijetlog primjera, i da se, jednako tako, našim potomcima ostavi grad, odnosno svijet, jer svaki grad jeste i svijet za sebe, bolji od onoga koji smo sami naslijedili.

Vjerujem da nijesmo iznevjerili one čije su duše našle mir u veličanstvenoj pobjedi nad fašizmom. I vjerujem, jednako tako, da smo onima kojima pripada budućnost ovog grada dali primjer kako se čuva uspomena na tu pobjedu i kako se čuva sopstvena sloboda kako bi i sami bili pobjednici”, istakao je Vuković.

BONUS VIUDEO: Izjava- Jovanka Radičević

“Vjerujem, jer smo Podgorici dali sve što smo imali. Vjerujem, jer smo interes grada i zadovoljstvo njegovih stanovnika pretpostavili sopstvenim. Vjerujem, jer smo učinili da i drugi vjeruju ne samo da je to moguće, već da baš tako i treba i mora.

Ponosan sam na to. Više od ijednog mosta, bulevara, parka, dječjeg igrališta ili sportskog poligona, više od sjajnih rezultata koje smo skupa postigli, ponosan sam na način na koji smo do njih došli”, kazao je gradonačelnik, dodajući da upravo zbog načina na koji je Glavni grad vođen u prethodnom periodu, u nikada manje evropskoj Crnoj Gori, Podgorica nikada nije bila više evropska.

Čitaj još:   GI "21. maj": Državotvorna opozicija nije trebalo da povuče inicijativu za smjenu Vlade CRNE GORE... (foto, video)

Vuković je zahvalio svima koji su dali značajan doprinos da Podgorica postane bolje i ljepše mjesto za život.

Naša proslavljena rukometašica Jovanka Radičević kazala je da je ova nagrada došla u posebnom trenutku, u trenutku kada se na najljepši mogući način oprostila od najdražeg dresa, te da ona predstavlja potvrdu da kada vjerujete u ono što radite i kada radite svim srcem rezultat mora doći.

Interpretator i izvođač tradicionalne crnogorske muzike Zdravko Đuranović, kazao je da mu je ova nagrada posebno značajna, ada su za nju najzaslužnije dvije dame– Podgorica i Crna Gora, kao njegova inspiracija već 40 godina.

BONUS VIDEO: Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukoviča- Svečana sjednica 19.decembar…

izvor Gradski.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more