IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Lokalne siledžije čeka i do tri godine zatvora zbog prekida glasanja u Šavniku: Ko podstiče aktiviste na krivična djela?

Praksa u sudovima pokazala je da se osumnjičeni i osude na kazne zatvora, što se dogodilo u slučaju aktivistkinje DPS koja je uništila djelove glasačkih listića- kontrolne kupone nakon izbora u avgustu 2020. godine. Njoj je izrečena prvostepena kazna od tri mjeseca zatvora. U slučaju opstrukcija u Šavniku kazne će, ukoliko sudovi ostanu dosljedni, biti mnogo veće.

Izborna saga u Šavniku nastavljena je i u neđelju kada je deveti put prekinuto glasanje na dva biračka mjesta. Ovaj put biračka mjesta su zatvorena samo sat nakon otvaranja. U neđelju se pojavila i fotografija pristalica prosrpskih partija Demokratski front i Demokrate na kojoj se vidi da jedan građanin nosi glasačku kutiju.

Policija u Šavniku reagovala je i podnijela krivične prijave protiv člana izborne komisije M.I. (30) i člana biračkog odbora N.K. (45) zbog opstrukcije glasanja. Prema njihovim riječima, M.I. je na biračkom mjestu broj 1 u Šavniku onemogućio jednom građaninu da ostvari biračko pravo i potom uništio 16 glasačkih listića.

”Njemu se na teret stavljaju tri krivična djela, povreda prava glasanja, sprječavanje održavanja glasanja i uništavanje dokumenta o glasanju”, kazali su iz Uprave policije.

Prema Krivičnom zakoniku, “ko silom, prijetnjom ili na drugi protivpravan način spriječi ili ometa održavanje glasanja na biračkom mjestu, kazniće se zatvorom do tri godine”. Takođe, propisano je da “ko ometa glasanje izazivanjem nereda na biračkom mjestu usljed čega glasanje bude prekinuto, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine”.

Nešto je niža kazna za djela uništavanja dokumentacije, ali i ona predviđa kaznu do godine zatvora.

Praksa u sudovima pokazala je da se osumnjičeni i osude na kazne zatvora, što se dogodilo u slučaju aktivistkinje DPS koja je uništila djelove glasačkih listića– kontrolne kupone nakon izbora u avgustu 2020. godine. Njoj je izrečena prvostepena kazna od tri mjeseca zatvora. U slučaju opstrukcija u Šavniku kazne će ukoliko sudovi ostanu dosljedni biti mnogo veće.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Na GP Ranče uhapšen drugi osumnjičeni za nanošenje teških tjelesnih povreda BOŠKU Pavićeviću... (foto)

Jer predstavnica DPS nije opstruirala izborni proces zabranom glasanja na samom biračkom mjestu, već je to učinila kasnije prilikom prebrojavanja listića, što je u odnosu na aktuelne incidente trivijalno.

Tužilaštvo je krenulo u konkretne radnje pa je tako u ponedjeljak objavljeno da su podnijeli Osnovnom sudu na Žabljaku tri optužna predloga protiv četiri osobe zbog krivičnih djela protiv izbornih prava. Iz ODT u Pljevljima saopšteno je da je optužni predlog podnijet protiv M.V. i M.L. zbog krivičnih djela– povreda prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja i uništavanje dokumenata o glasanju. 

Optužni predlog je, kako su naveli, podnijet protiv M.A. zbog povrede prava glasanja i sprečavanja održavanja glasanja, kao i protiv B.N. zbog krivičnog djela– povreda prava glasanja.

Svi ovi postupci pred sudovima mogu biti vrlo i brzo okončani jer postoje praktično svi dokazi za osuđujuću presudu– događaj i jasni izvršioci. Tako ukoliko sudovi ostanu efikasni kao onaj u Podgorici moglo bi se desiti da prvostepene presude budu poznate već na proljeće.

Da li ima podstrekivanja?

Saga o izborima u Šavniku za sada protiče u konkretnim radnjama prema izvršiocima, ali se postavlja pitanje da li možda neko obične ljude podstiče na izvršenje krivičnih djela zbog kojih im prijete ozbiljne zatvorske kazne.

Iz DPS tvrde da ponovno onemogućavanje građana sa pravom glasa na lokalnim izborima u Šavniku da slobodno izraze svoju volju i iskoriste svoje Ustavom garantovano biračko pravo, nastavak siledžijskog odnosa prema demokratiji u Crnoj Gori. Oni jasno evidentiraju i odgovorne.

“Tako su i danas članovi biračkih odbora iz redova DF- a, uz svesrdnu podršku i navijanje za destrukciju od strane Demokrata, svojim nasiljem spriječili okončanje izbornog procesa u našoj opštini. Još jednom su primitivci nastavkom vršenja djela koja spadaju u grupu krivičnih djela protiv izbornih prava propisanih Krivičnim zakonikom Crne Gore, nastavili ovaj svoj besprizorni cirkus, a time i pokazali da su jači od države te da za njih ne važe pozitivno pravni propisi”, kažu u DPS Šavnik.

Čitaj još:   SIPA U AKCIJI: Presječen lanac trgovine kokainom, više osoba uhapšeno... (foto)

Takođe, dodaju, i ovog puta, kao što je to slučaj iz nedjelje u nedjelju, svi naši napori i brojni pozivi koje upućujemo policiji i tužilaštvu, bili su uzaludni.

“Saga oko lokalnih izbora u našoj opštini pokazatelj je činjenice da je pravna država Crna Gora kapitulirala pred destrukcijom, primitivizmom i siledžijama demokratije iz DF i njihovim pomagačima iz Demokrata”, zaključuju u DPS Šavnik.

Demokrate i DF se brane optužujući DPS da stoji iza upisa birača koji nijesu Šavničani, ali je vrlo sumnjivo što ne daju odgovore na pitanja da li su njihovi ljudi ti koji prave opstrukcije devet sedmica uzastopno zbog čega mogu odgovarati.

D.G.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more