IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović odgovorio ANRDIJI Mandiću: Nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom…

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, odgovorio je lideru NOVE Andriji Mandiću na pismo koje je u ime potpisnika peticije uputio 26. decembra.

Đukanović je kazao da je Mandiću i crnogorskoj, a i međunarodnoj javnosti poznat njegov stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama.

”Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

Nemam takođe namjeru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku”, kazao je Đukanović.

MILO Đukanović je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti koju je Mandić iskazao u pismu da kroz dijalog svi daju doprinos unaprjeđenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Ko misli dobro Crnoj Gori podržaće Evropski tim u Herceg Novom... (foto)

”U susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore”, kazao je Đukanović.

Đukanović je poručio da je otvoren za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima.

”Uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca. Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima.”, zaključio je Đukanović.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more