Zanimljivosti

KRŠENJE STATUSA QUO: Izraelski ministar ušao u kompleks Al- Aqse, Palestinci ogorčeni, Provokacija bez presedana… (foto, video)

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben- Gvir, ušao je u kompleks u kojem se nalazi džamija Al- Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu, a Palestinci su potez okarakterisali kao “provokaciju bez presedana”.

JERUSALEM: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 03: 01- 2023, 10: 54… KRŠENJE STATUSA QUO: Izraelski ministar ušao u kompleks Al- Aqse, Palestinci ogorčeni, Provokacija bez presedana… (foto, video)

Ben- Gvir je viđen na licu mjesta danas pod jakim osiguranjem.

“Naša vlada se neće predati prijetnjama Hamasa”, rekao je Ben-Gvir u izjavi koju je objavio njegov glasnogovornik, nakon što je palestinska skupina koja upravlja opkoljenim pojasom Gaze upozorila da bi takav potez prešao “crvenu liniju”.

Ben-Gvir je dugo pozivao na veći pristup Židova ovom svetom mjestu, što Palestinci smatraju provokativnim ponašanjem. Vodeći rabini zabranjuju Židovima molitvu na tom mjestu.

Ben-Gvir je nakon svog posjeta na Twitteru napisao da je mjesto “otvoreno za sve i ako Hamas misli da će ga odvratiti ako mu prijeti, trebaju shvatiti da su se vremena promijenila”.

Ofir Gendelman, koji je dugo služio kao glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua na arapskom jeziku, objavio je video u kojem se kaže da je “situacija potpuno mirna” na svetom mjestu nakon odlaska Ben-Gvira.

Čini se da je posjet bio proračunat kako bi se izbjegao izravni sukob s Palestincima, budući da je došao rano ujutro, i dan nakon što se činilo da je Ben-Gvir odustao od svojih planova, čime je izbjegao okupljanje Palestinaca na mjestu.

Međutim, palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako “snažno osuđuje napad ekstremističkog ministra Ben-Gvira na džamiju Al-Aqsa i smatra ga provokacijom bez presedana i opasnom eskalacijom sukoba”.

Ben-Gvir je prošle sedmice položio prisegu kao dio nove krajnje desničarske vlade koju vodi Benjamin Netanyahu.

U kompleksu, trećem najsvetijem mjestu islama nakon Meke i Medine, samo je muslimansko bogoslužje dopušteno pod statusom quo. Izraelska krajnja desnica pokušava to promijeniti i dopustiti židovsku molitvu na tom mjestu, unatoč protivljenju mnogih ultraortodoksnih Židova i zabrani vodećih rabina.

BONUS VIDEO: Far- right Ben- Gvir to be police minister in Israeli gov’t

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Recent Posts

Policija spriječila fizički kontakt i Tuču „varvara“ i „vojvoda“: Prekinut meč Sutjeska– Budućnost, neće biti nastavljen… (foto, video)

Policija  je saopštila da je danas spriječila sukob između dvije navijačke grupe – Varvara i…

4 sata ago

NAJAVLJENO VELIKO NEVRIJEME: U pojedinim dijelovima očekuje se jaka kiša sa grmljavinom… (foto, video)

Objavljena je i prognoza do kraja nedjelje... SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, četbrtak, 19, 05.…

6 sati ago

Dnevni horoskop za 18. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan radi…

6 sati ago

Čovjek koji je prijetio ALEKSANDARU Vučiću smrću, iza sebe ima 50 kaznenih djela… (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je izjavio da je žitelj Sombora koji je uhapšen…

10 sati ago

ALISI RAMIĆ uručen akt za izdržavanje zatvorske kazne, SLUŽIT ĆE JE U TUZLI… (foto)

Alisi Ramić uručen je uputni akt za izdržavanje kazne. Ona je osuđena da je u…

10 sati ago

This website uses cookies.