IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KUPOVINA ŽELJEZARE POSAO ZA TUŽILAŠTVO: Trgovina mimo zakona, preplaćena cijena, ugašena industrija čelika, oštećena Elektroprivreda… (foto, video)

Više je nego jasno da  će kupovina imovine Željezare, koja je sa aspekta zakonitosti obavljena na vrlo upitan način, uticati na dalje poslovanje EPCG, budući da Željezara posluje sa gubicima i da se bavi sasvim drugom djelatnošću koja nije povezana sa proizvodnjom energije…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, srijeda, 04: 01- 2023, 12: 54… KUPOVINA ŽELJEZARE POSAO ZA TUŽILAŠTVO: Trgovina mimo zakona, preplaćena cijena, ugašena industrija čelika, oštećena Elektroprivreda… (foto, video)

Najavljena prenamjena Željezare u preduzeće koje će se baviti solarnom energijom takođe je sporna, jer ni za to ne postoje analize opravdanosti i finansijskih rizika…

Kupovina nikšićke željezare od strane Elektroprivrede Crne Gore krajem prošle godine označila je kraj industrije čelika u državi. Ipak, to nije jedina mana ovog posla o kome javnost zna vrlo malo. Jer, po onome što je poznato, EPCG je kupila Željezaru za 20 miliona eura, uključujući i preuzimanje svih radnika uz nagomilane dugove, bez ikakve cost-benefit analize.

Smederevska željezara za jedan dolar

Poređenja radi srbijanski SARTID je prodat kompaniji US Steel 31. marta 2003. za 21,3 miliona dolara, kapaciteta 2.2 miliona tona. Vlada Srbije je 2012. otkupila smederevsku željezaru od američke kompanije “US Steel” za jedan dolar.

Vlada Srbije je tako postala vlasnik kompanije, koja nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama,  osim 40 milona za sirovine dobavljačima. Vlada Srbije je dobila neto obrtna sredstva (zalihe, sirovine) od 100 miliona dolara.  Procjenjena vrijednost osnovnih sredstava bila je oko 250 miliona dolara.

Sve to za jedan dolar!

S druge strane, vrijednost ugovora o kupovni željezare Nikšić iznosi 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je u septembru ove godine država na aukciji otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa predviđenog za otuđenje.

EPCG kupila Željezaru za 20 miliona eura, uključujući i preuzimanje svih radnika uz nagomilane dugove, bez ikakve cost-benefit analize

Prekršen Zakon o državnoj pomoći

Čitaj još:   VRLO KRATKO I JASNO- "BIĆE TO UREDU": ŽELJKO Komšić i poruka je...

Tako je Ministarstvo finansija, u situaciji kada je prikazivalo vrlo zabrinjavajuće stanje u javnim finansijama i zbog toga predložilo rebalans budžeta sa povećanjem deficita od 170 miliona eura, predložilo Vladi da odobri isplatu 15 miliona eura za kupovinu sopstvenih akcija Elektroprivrede.

I to akcija koje je EPCG svakako trebala da poništi u zakonskom roku, čime bi udio države u EPCG porastao na 98,5 odsto.  Takođe, Ministarstvo finansija je sredstva isplatilo sa tekuće budžetske rezerve, povećavajući tako deficit budžeta, a cjelokupna transakcija je mogla biti sprovedena kao kupovina hartija od vrijednosti i biti knjižena u budžetu “ispod crte”, ne povećavajući deficit.

Takođe, Ministarstvo, shodno zakonu nije prijavilo državnu pomoć Elektroprivredi, kao kompaniji koja je u “problemima”, odnosno koja je u tom momentu ušla u zonu poslovnog gubitka.

Bez dividende od EPCG

Još više zabrinjava neracionalnost odluka rukovodstva EPCG, koja se suočava sa rastućim rizicima profitabilnosti, likvidnosti i solventnosti. U situaciji kada je ovo najveće privredno društvo u vlasništvu države (u smislu njegove imovine), nakon više godina uspješnog poslovanja, ušlo u zonu poslovnog gubitka, rukovodstvo EPCG odlučuje da kupi imovinu Željezare Nikšić. Odbor direktora EPCG, dakle, bez jasnog obrazloženja i cost-benefit analize, donosi takvu odluku.

Novi teret za EPCG

Iz svega je više nego jasno da  će kupovina imovine Željezare, koja je sa aspekta zakonitosti obavljena na vrlo upitan način, uticati na dalje poslovanje EPCG, budući da Željezara posluje sa gubicima i da se bavi sasvim drugom djelatnošću koja nije povezana sa proizvodnjom energije. Najavljena prenamjena Željezare u preduzeće koje će se baviti solarnom energijom takođe je sporna, jer ni za to ne postoje analize opravdanosti i finansijskih rizika. Sve ovo pokazuje da će na žalost, Željezara biti samo još jedna stavka u rastućim troškovima poslovanja EPCG, utičući tako na rastuće fiskalne rizike ovog preduzeća i mogući novi pritisak na budžet. Sama činjenica da od EPCG neće biti uplate dividende u budžet, ukoliko  poslovna godina završi sa gubitkom, već ukazuje na negativne posljedice poslovanja EPCG na budžet i prije kupovine Željezare.

Čitaj još:   MILIVOJE Katnić: Na meti sam zavjerenika, ovo je Crna ruka...

Nova zaduženja uz garanciju države

O tome, kako posluje EPCG i koliko je pogoršano stanje u državnim preduzećima, svjedoči Zakon o budžetu za 2023. godinu, koji karakteriše planiranje izdavanja  državnih garancija za čak 10 kreditnih aranžmana privrednih društava u većinskom vlasništvu države, u ukupnom iznosu od čak 160 miliona eura.

Tu spada i garancija za kreditni aranžman između Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić (EPCG) i Njemačke razvojne banke (KfW), a za potrebe finansiranja Projekta ugradnje agregata A8 HE Perućica, u iznosu do 30 miliona eura. (L.P.Đ.)

BONUS VIDEO: EP Crne Gore kupuje Željezaru Nikšić, radnici očekuju povratak na posao…

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more