IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Amir AVDIĆ, JEDAN OD NAJBOLJIH BORACA KRAJINE: PROVOKACIJA OBILJEŽAVANJA 9. JANUARA NA PRAGU GLAVNOG GRADA BIH… (foto, video)

Obilježavanje 9. januara u Istočnom Sarajevu je provokacija s obzirom da je centralna manifestacija do sada bila u Banja Luci, za Hayat.ba je rekao Amir Avdić...

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 05: 01- 2023, 00: 54… Amir AVDIĆ, JEDAN OD NAJBOLJIH BORACA KRAJINE: PROVOKACIJA OBILJEŽAVANJA 9. JANUARA NA PRAGU GLAVNOG GRADA BIH… (foto, video)

U ratu je nosio titutlu najmlađeg komadanta brigade u V. Korpusu ARBiH. Bio je jedan od omiljenih boraca u ljutoj Krajini. Nerijetko su mu mjesto davali pored, kako kažu Krajišnici, legende Izeta Nanića. Nerijetko se ističe kako Avdić bio jedan omiljenih ljudi Nanića koji ga je iz milja zvao bratom.

Amir Avdić završio je vojnu akademiju, a Jugoslavensku narodnu armiju nakon tri godine napustio je 1991. godine. Kada je uočio šta se dešava, priključio se odbrani, kako kaže, jedine države Bosne i Hercegovine. Bio je komandant 510. oslobodilačke brigade.

Kao najmlađi komandant odlikovan je najvećim priznanjem, Zlatnim ljiljanom. Danas ističe kako je velika provokacija obilježavanje 9. januara na kapiji glavnoga grada države. Taj datum nije slučajno neustavan, ističe Avdić, i podsjeća kako je na taj datum 1992. godine donesena deklaracija o proglašenju tzv. Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, a posljedica toga su masovna ubistva, silovanja, protjerivanja, mahom, Bošnjaka.

Svi mi znamo da su nakon odluke iz januara 1992. godine uslijedila mnoga protjerivanja, prvenstveno Bošnjaka, dobrim dijelom i Hrvata sa svojih ognjišta, ubijeno je preko 100 000 Bošnjaka, preko 500.000 ih je protjerano. To dovoljno govori o namjerama i posljedicama tog 9. januara 1992. Sva ona dešavanja poslije tog januara su epilog – podsjetio je Avdić.

Dodaje kako sada kada je Ustavni sud obilježavanje 9. januara ocijenio kao neustavan dva puta, oni dolaze na prag glavnog grada države, grada heroja, grada koji se branio od ’92 do ’95. Avdić poziva sve političare, bez ijednog izuzetka i pita ih koji je njihov odgovor na ovu provokaciju.

Avdić iz Krajine poručuje da su raspoloženi doći u Sarajevo i na ulice izaći kako bi mirnim putem iskazali nezadovoljstvo zbog obilježavanja 9. januara na pragu Sarajeva.

Čitaj još:   EKSTREMNE TEMPARATURE: Van kuće se ne izlazi praznog stomaka, vode i šešira... (foto)

Prvo kada pogledamo koliko je nedužne djece ubijeno, koliko je civila ubijeno oko Sarajeva. Moram napomenuti jednu činjenicu da je u mjestu Biljani gdje su moji članovi porodice, komšije, prijatelji, za jedan dan ubijeno njih 258, među njima je beba od šest mjeseci i dedo od 90 godina.

Ovo je vid provokacije i nemojte nam ponovo otvarati neke rane koje smo možda malo zaliječili. Mi poštujemo ono što se desilo poslije rata i u Dejtonu dogovoreno, mi smo legalisti i mislim da bi na takav način da se odnosimo svi prema budućnosti države BiH – zaključio je Avdić

(Dž. Sarić– Kozić)

Video pogledajte i OVDJE.

BONUS VIDEO: Amir AVDIĆ, JEDAN OD NAJBOLJIH BORACA KRAJINE: PROVOKACIJA 9. JANUARA NA PRAGU GLAVNOG GRADA BIH

Čitaj još:   SARAJEVO: ŽELJKO Komšić pozvao Andeliju, Džindića i Novalića da podnesu ostavke... (foto, video)

izvor Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more