IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO SU Stotine odluka DRITANOVE Vlade bez povjerenja…

Manjinskoj Vladi Dritana Abazovića u Skupštini je izglasano nepovjerenje 20. avgusta prošle godine, zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom…

Tome su se protivile partije predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, koje su je podržavale u parlamentu.

Vlada je nastavila da funkcioniše u takozvanom tehničkom mandatu, koji nije jasno definisan jer ne postoji Zakon o Vladi. Ustav propisuje da ona radi do izbora nove.

U takvom mandatu Vlada je donijela brojne strateški bitne odluke za Crnu Goru.

Koje su to odluke?

  • Za skoro pet mjeseci tehničkog mandata Abazovićeva Vlada je donijela više od 800 akata i odluka, među kojima su brojna imenovanja i razrešenja funkcionera.
  • Na inicijativu Abazovića Vlada je predložila, a Skupština u oktobru smijenila dva ministra, vanjskih poslova i odbrane Ranka Krivokapića i Raška Konjevića.
  • Na prijedlog premijera Vlada je smijenila i prvog čovjeka Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru, koji je imao podršku zapadnih partnera.
  • Vlada je krajem avgusta dala ‘zeleno svjetlo’ državnoj energetskoj kompaniji Elektroprivredi Crne Gore da kupi nikšićku Željezaru od turskog vlasnika Tosijali holdinga. Ugovor vrijedan 20 miliona eura potpisan je krajem decembra čime je Željezara vraćena u državno vlasništvo.
  • Iako je imala većinsko vlasništvo, Vlada je u decembru kupila akcije Luke Bar za skoro 12 miliona eura, i tako uvećala državnu imovinu u toj kompaniji na oko 77 odsto. Abazović je najavio da Vlada namjerava da postane 100- odstotni vlasnik te kompanije.
  • Odlukom Vlade država je krajem decembra preuzela hercegnovsku bolnicu “Meljine”, koja je poslednjih 12 godina bila u vlasništvu “Atlas grupe”, odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Tako je ova ustanova postala dio javnog zdravstva.
  • Vlada se u decembru zadužila 50 miliona eura kod Crnogorske komercijalne banke, uz fiksnu godišnju kamatu od 7,5 odsto. Prethodno se u novembru zadužila 55 miliona, od čega 39 preko zapisa i 16 miliona eura kredita.
  • U novembru je odlukom Vlade između državne EPCG i američke kompanije UGT Renewables potpisan sporazum o zajedničkom razvoju projekata. Američki investitori će, kako je najavljeno, graditi solarne objekte u Crnoj Gori.
  • Vlada je usvojila budžet za 2023. godinu vrijedan 2.85 milijardi eura, koji je za 160 miliona veći od prošlogodišnjeg. Uz rekordna izdvajanja za socijalnu politiku od 785 miliona eura, budžetom su garantovane: veće penzije, i plate za oko 50 hiljada zaposlenih u državnoj upravi, prosvjeti, policiji, vatrogascima i nemedicinskom kadru u zdravstvu.
  • Odlukom Vlade zaposleni u Ministarstvu odbrane i Vojsci su uz decembarsku platu dobili jednokratno po 700 eura nagrade a u Ministarstvu unutrašnjih poslova po 200 eura.
  • Vada je u decembru odlučila da penzionerima isplati jednokratnu pomoć, što je državu koštalo 17 miliona eura.
  • U decembru je Vlada odlučila da pomogne privatnim prevoznicima kroz jednokratnu pomoć od 500 eura, po vozilu, za autobuske prevoznike.
  • Iz državne kase za privatne vjerske škole je izdvojeno 1,7 miliona eura, od čega 900 hiljada za srednju školu Srpske pravoslavne crkve koja nije počela sa radom, a pola miliona za medresu u Tuzima.
  • Nakon tri godine pregovora u decembru je potpisan Opšti kolektivni ugovor, koji definiše odnose između socijalnih partnera, Vlade Crne Gore, Unije poslodavaca i dva sindikata.
  • Vlada je u decembru 2022. angažovala američku lobističku kompaniju Bipartizan Solutions Inc. Ugovor je na godinu dana, a Vlada će mjesečno plaćati 35.000 dolara toj američkoj kompaniji za lobističke usluge u Sjedinjenim Američkim Državama.
Čitaj još:   Svi “SRPSKI SVETOVI” Vulina: ''VUČİĆ PREDSJEDNIK SVIH SRBA''

izvor: Radio Slobodna Evropa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more