IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POKUŠAO PRENIJETI CIGARETE I RAKIJU PREKO HRVATSKE GRANICE: Platio kaznu preko 13 hiljada EURA… (foto, video)

Nošenje alkohola i duhana prilikom putovanja kroz zemlje EU- a…

OSIJEK: Regija, Crna Hronika, vijesti, petak, 06: 01- 2023, 00: 54… POKUŠAO PRENIJETI CIGARETE I RAKIJU PREKO HRVATSKE GRANICE: Platio kaznu preko 13 hiljada EURA… (foto, video)

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Osijek provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Tovarnik spriječili su pokušaj krijumčarenja cigareta i alkohola skrivenih u osobnom vozilu stranih registarskih oznaka.

Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Tovarnik prilikom ulaska u carinsko područje Unije carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice– Službe za mobilne jedinice Osijek izdvojili su radi kontrole osobno vozilo švicarskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Sjeverne Makedonije.

Kako navode iz hrvatske Carinske uprave, detaljnim pregledom navedenog vozila uz upotrebu opreme iz programa Hercule III u prostoru rezervnog kotača pronađeno je 6600 komada cigareta West Silver, 4000 komada cigareta Jade La Rose i 9,7 litara rakije, robe za koje su propisane zabrane i ograničenja pri uvozu, a koje je vozač pokušao na skriven način unijeti u područje Unije.

  • Pronađena roba je oduzeta, a vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od 13.272,00 EUR-a. Obračunata je i naplaćena trošarina na cigarete u iznosu od 1.419,13 EUR- a– navodi se u ovom saopćenju.

Nošenje količina iznad orijentacijskih vrijednosti…

Ako carinska tijela sumnjaju da nosite robu koja nije za osobnu upotrebu ili je namijenjena za daljnju prodaju, možda će se od vas tražiti da dokažete suprotno (prilaganjem dokaza kupnje itd.). Ne budete li mogli pružiti dovoljno dokaza, od vas bi se moglo tražiti da platite trošarinu u svojoj zemlji odredišta ili bi vam proizvodi mogli biti zaplijenjeni.

Dopuštene količine alkohola i duhana pri ulasku u EU iz zemlje koja nije članica EU- a

Dopuštene količine za alkohol

Možete unijeti a):

  • 4 litre mirnog vina i
  • 16 litara piva.
Čitaj još:   "AKO TI JAVE UMRO SAM, evo šta će biti..." Ubijeni objavio prije smrti sliku brata i napisao poruku!

Uz to možete unijeti b):

  • 1 litru jakog alkoholnog pića s više od 22 % vol. alkohola (npr. votke ili džina) ili 
  • 1 litru nedenaturiranog alkohola (etilnog alkohola) s 80 % vol. alkohola (ili više) ili
  • 2 litre pojačanog vina (npr. sherryja ili porta) ili pjenušavog vina.

Svaka od količina navedena pod točkom b) predstavlja ukupnu dopuštenu količinu u toj kategoriji alkoholnih pića, koju možete raspodijeliti kako vi želite. Na primjer, možete unijeti: 4 litre mirnog vina, 16 litara piva, pola litre jakog alkoholnog pića i 1 litru pojačanog vina ili 4 litre mirnog vina, 16 litara piva i 2 litre pjenušavog vina.

Dopuštene količine za duhan

Ovisno o zemlji EU-a koju posjećujete mogu se primjenjivati viša ili niža količinska ograničenja. Ako zemlja EU-a primjenjuje niže količinsko ograničenje, može ga primjenjivati samo na putnike koji putuju kopnom i morem (Bugarska, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska i Slovačka) ili na sve putnike (Estonija i Rumunjska).

Čitaj još:   JUTROS U HODNIKU COVID Ambulante OB “Studenica”: Samo je pao na pod i umro... (foto)

Bonus video: Hrvatska ulazi u Šengensku zonu, prilika za rast turizma

izvor Hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more