IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Bursać: “Proslava neustavnog dana RS-a može dovesti do sukoba u Sarajevu”… (foto)

Ova sramna proslava neustavnog dana RS- a u Istočnom Sarajevu mora biti zabranjena. A za to je zadužen visoki predstavnik. Ako se on odmah ne počne miješati u svoj posao, a u svjetlu tendencija Srbije i Rusije da se na Balkanu kreiraju novi sukobi, bojim se da će biti kasno…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, subota, 07: 01- 2023, 19: 54… DRAGAN Bursać: “Proslava neustavnog dana RS-a može dovesti do sukoba u Sarajevu”… (foto)

Piše: Dragan BURSAĆ (Al Jazeera)

I ove godine se obilježava sramni dan entiteta Republika Srpska. Podsjećam, Ustavni sud BiH je čak dva puta presudio i jasno i glasno kazao kako je praznik neustavan i nelegalan. To, dabome, ni ove godine nije spriječilo Milorada Dodika i prateću mu kamarilu da organizuju i vojnu paradu i svečanu akademiju.

Svečana akademija će biti održana u Banjoj Luci 9. januara, a isti dan, u Istočnom Sarajevu, održaće se vojna parada. Ovo je prvi put da se gotovo na entitetskoj liniji i to sa mjesta sa kog je pucano po Sarajlijama organizuje paramilitarni skup, pa je logično da su tenzije visoke.

Gdje Vulin stade, Vučević produži: Od srpskog sveta do srpskog ujedinjenja

Ali, nije samo do organskih tenzija. I ove godine se rukovodstvo susjedne Srbije potrudilo da dolije ulje na vatru i prije održavanja problematičnog skupa.

Tako svoj nakaradni doprinos “prazničnoj” atmosferi dao i potpredsjednik Vlade Srbije i novoizabrani ministar odbrane te zemlje Miloš Vučević, koji baš sad iznosi tezu o “srpskom ujedinjenju”.

“Šaljemo poruku da godine pred nama moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja, jer u opštoj krizi sa kojom se svet suočava jedino su sloga i jedinstvo garant slobode. Živela Srbija! Živela Republika Srpska”, poručio je srbijanski ministar Vučević.

Pa se lako zaključuje da je Vučević zapravo dosljedno na putu svog prethodnika, bizarnog Aleksandra Vulina, koji je bio najgorljiviji pobornik teze o srpskom svetu.

Suštinski, ovo je identična stvar i govori nam nešto drugo: Vulin nije nikakav izuzetak, on je pravilo i dosljednost velikosrpske politike od Miloševića do pomenutog Vučevića. Imena su se mijenjala, dok je suština, a to je Velika Srbija, preko grbače drugih naroda– ostajala ista.

Čitaj još:   ATIF DUDAKOVIĆ smješten na kliniku u Sarajevu: “IZDRŽI GENERALE”

I upravo je ta i takva retorika kandidovala Vučevića da bude nominalno novi prvi vojnik Srbije, koja preko nišana odavno gleda Kosovo, pa je valjda cilj da se vrate ratne trube, a i pripadajuće oružje i u Bosnu i Hercegovinu.

Ruska očekivanja za 2023: ‘Eksplozija’ Bosne i Kosova

Ako znamo da je Srbija uz Bjelorusiju gotovo jedini evropski saveznik Rusije i ako znamo da Rusija svim silama nastoji otvoriti novi front, mimo Ukrajine kako bi se odvukao fukus svjetske javnosti sa ruskog uništavanja ove zemlje, onda treba biti posebno ozbiljan i oprezan.

A tim ozbiljniji treba biti kad vidimo da se u novogodišnjem izvještaju ruske agencije RIA Novosti BiH spominje kao potencijalno ratno žarište u ovoj 2023. godini. Tako RIA Novosti navode eksplicitno da je Evropa postala “najvrelije mjesto na svijetu” te da u ovoj godini “može da eksplodira ne samo Kosovo, već i Bosna”.

Za one koji ne znaju, autor pomenutog teksta u ruskim RIA Novostima je kolumnista Petar Akopov.

On je još ljetos pisao o promjenljivosti granica na Balkanu i spominjao je BiH u svom tekstu Balkan, novi front u ratu sa Rusijom. Slobodno se može reći da je on glasnogovornik Krmelja za ovaj dio svijeta i da je na neki način i zli vjesnik onoga što Moskva hoće i želi u ovom momentu.

Inače, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine za Akopova tvrdi da je centralna figura državne propagande u Moskvi. Zbog uloge u promociji ruskog narativa o invaziji na Ukrajinu, njegovo ime moglo bi se uskoro naći na spisku sankcija EU-a, Švicarske i Kanade, kako napisa kolega Irvin Pekmez iz BIRN-a.

I kada vam takav čovjek poput Akopova kaže da može “eksplodirati Bosna”, a u svjetlu izjava komšija iz Beograda koji bi da se “ujedinjuju” preko i na račun bosanske zemlje i u svjetlu fakta da je Dodik kao otvoreni ruski igrač sigurniji i jači na vlasti nego ikad, mjesta za oprez ima na pretek.

Čitaj još:   UŽAS I IGONIJA uoči 9. maja- Dana pobjede nad fašizmom: Četnici na RAVNOJ GORI, Kokarde, slovo ‘Z’ i podrška Rusiji... (foto, video)

Nego, šta za to vrijeme radi OHR i visoki predstavnik Christian Schmidt? Za razliku od Valentina Inzka, koji je izražavao zabrinutost i ponekad nešto i radio, Christian Schmidt je čini se zauzeo stav nekakvog miteleuropskog turiste, koji baš neće da se miješa u svoj posao.

Pa tako Schmidt blago “upozorava” čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovo obilježe 9. januar kao dan tog entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji i dodaje: “Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na evropskim vrijednostima su kamen-temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini.”

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more