IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJSKUPLJI VOZ NA SVIJETU: Najjeftinija vožnja košta 4.000 eura! (foto, video)

Ipak, u pitanju je legendarni ću- ću…

Najluksuzniji i vjerovatno najpoznatiji voz na svijetu, Orijent Ekpres, ikona Art Dekoa sa početka 20. vijeka, francuske železnice povukle iz saobraćaja 1977. godine.

Međutim, osnivač luksuzne kompanije Belmond, Džim Šervud, odlučio je da otkupi i restaurira originalne vagone, pazeći na nasitnije detalje poput autentičnih elemenata od ispoliranog drveta, raskošnih tkanina i unikatnog stakla.

Godine 1982., gotovo tačno 100 godina od njegovog prvog putovanja Evropom, Orijent Ekpres krenuo je s železničke stanice Viktorija prema Veneciji, slijedeći izvornu rutu originalnog Orijent Ekspresa.

Putovanje Orijent Ekspresom oduvjek je bilo i posebno raskošno gastronomsko iskustvo. Priča se da je britanski kralj Edvard VII, posle putovanja ovim vozom zamolio kuhara Orijent Ekspresa da radi za njega. Kuhar je, kažu, odbio.

I današnji Belmondov Orijent Ekspres ima tri sjajna vagona restorana: L’Oriental, Etoile Du Nord i Côte d ‘Azur koji poslužuju fantastičnu hrana sa potpisom glavnog kuhara (šefa) Žana Imbera.

Šef Imber spaja bogato nasljeđe Orijent Ekspresa sa strašću prema svježim sezonskim namirnicama, koje se kupuju od lokalnih proizvođača duž rute. Jela su inspirisana francuskom i italijanskom kuhinjom, ali i prigodnim detaljima, pa tako na ruti od Pariza do Beča i hrana poprima dašak bečke kuhinje.

– Želim da stvorim lijepe trenutke koji nadopunjuju voz, on je prava zvjezda. Njegovo jedinstveno nasljeđe je nešto što ćemo ponosno poštovati dok razvijamo novi osjećaj za stil i svrhu koji će očarati novu generaciju – govori ovaj mladi kuvar koji je lično učestvovao u uređenju enterijera restorana, oblikovanju rasvjete i dizajnu menija.

Čitaj još:   Mihailo Radojičić Šok: VJEROVALI ILI NE?- Srbija nije genocidna država! (foto, video)

Kroz ovo luksuzno gastroputovanje putnike vode nenametljivi lični stujardi i somelijeri koji će uz svaki obrok preporučiti odgovarajuće vino.

Na većini relacija poslužuje se šest obroka. Doručak, koji može biti poslužen u krevet, sastoji se od kafe, dimljenog lososa, jaja i tartufa… a možete ga dopuniti i kavijarom (koji nije uključen u cijenu putovanja, pa za 50 grama kavijara Petrosijan treba doplatiti 640 eura). Ako ste raspoloženi i za jutarnju mimozu ili belini, niko vas neće osuđivati.

Gurmanski branč skratiće vam vrijeme do obilnog ručka. Na meniju su vrhunska piletina i bakalar, između ostalog.

Poslijepodnevni čaj ili kafa biće posluženi uz veliki izbor svježih peciva, a kada sunce počne da se spušta i nastupi zlatni sat, stjuard će vas ponuditi koktelom ili nekim drugim alkoholnim pićem.

Večera je vrhunac ove luksuzne avanture. Četiri jela šefa Imbera kroz vaša čula će oživeti 1920-e i priče iz zlatnog doba putovanja.

U zimskoj sezoni za predjelo će biti poslužena supa od bundeve s jajem, grožđicama i lješnicima, za glavno jelo možete birati između telećeg odreska s vrganjima u sosu od crnog vina ili jastoga u lisnatom tijestu s bijelim pudingom i španaćem.

Posle toga slijedi tanjir sa sirevima, a za desert ručno pravljeni slatkiši. Mogu se naručiti i bezglutenske velnes varijante svakog obroka koji sadrže iste glavne namirnice kao i jela s klasičnog menija.

Noć u Orijent Ekspresu protiče uz muziku koncertnog klavira iz vagona bara, čiji ritam naglašava zvuk mućkanja koktela. Ali nije još gotovo s hranom: uz muziku i zabavu služi se ponoćna zakuska, koja se sastoji od klab-sendviča sa lososom i tartufima, a dolazi uz šampanjac.

Čitaj još:   EP: Crna Gora, protiv Srbije, igra u"specijalnim zelenim dresovima..."

Cijena, pitate se? Prava sitnica. Najniža cijena karte za jednu osobu i jednu noć iznosi oko četiri hiljade eura. Ali iz Belmonda poručuju da se cijena karte brzo zaboravi, a sjećanje na ovo posebno iskustvo nikada neće izbljedeti.

izvor: bizportal.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more