IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VREMENSKA PROGNOZA: Sunčanije prije podne, uz povećanje oblačnosti… (foto)

Danas se u nižim predjelima očekuje se kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivostii, vijesti, nedelja, 15: 01- 2023, 08: 24… VREMENSKA PROGNOZA: Sunčanije prije podne, uz povećanje oblačnosti… (foto)

Jutros je na BALKANU pretežno vedro. Po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle.

Temperature zraka izmjerene u sedam sati (°C): Bjelašnica i Livno -6; Sanski Most -4; Banja Luka, Ivan Sedlo, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla -3; Prijedor -2; Bijeljina, Doboj i Zenica 0; Bihać 1; Gradačac i Trebinje 2; Mostar 3; Neum 6°C.

Meteorolozi najavljuju sunčanije prije podne, a u drugom dijelu dana umjereno povećanje oblačnosti. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10°C.

U kotlinskom dijelu Sarajeva dio prijepodneva magla. Sunčanije u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C, navodi se u vremenskoh prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U, Bosni i Hercegovini očekuju prolazne slabe padavine prije podne, javlja Anadolija.

U nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4, na jugu do 6 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na jugu do 12 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno oblačno sa slabom kišom prije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 1, a najviša dnevna oko 4 stepena Celzijusa.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Tokom noći, dva automobila izgorjela u krugu Opšte bolnice... (foto)

Inače, slabije padavine u proteklom periodu zabilježene su na području Krajine, te centralne Bosne.

Najviše padavina bilo je u Bosanskom Novom 14 milimetara po metru kvadratnom, Doboju 9, Prijedoru 8, Bihaću i Sanskom Mostu po 6, Banja Luci i Mrkonjić Gradu po 3, te na Ivan Sedlu i u Zenici po 2 milimetra po metru kvadratnom.

Na Bjelašnici je prema posljednjim mjerenjima visina snijega 20 centimetara, u Han Pijesku 13, na Čemernu i Sokocu po 5, te na Ivan Sedlu 2 centimetra.

Većina vodostaja u Bosni i Hercegovini je u stagnaciji ili u opadanju.

Tako je razina rijeke Une u Bihaću 50, a u Martin Brodu 72 centimetra i ima tendenciju opadanja. I nivo rijeke Sane je u opadanju, a u Sanskom Mostu je na razini 136, dok je vodostaj u Vrhpolju na nivou 101 centimetra.

Nivo rijeke Miljacke u Sarajevu stagnira i na razini je 91 centimetar, dok je nivo rijeke Bosne u Reljevu (Sarajevo) u opadanju i iznosi 124 centimetra, dok u Zenici gdje je na razini 97 centimetara stagnira.

U stagnaciji su i nivoi rijeka Lepenice koja je u Kiseljaku na razini 33 centimetra, Bile koja je u Han Biloj na razini 50 centimetara, te Jale koja je u Tuzli na razini 24 centimetra.

nedjelja, 15.01.2023. godine
Biometeorološke prilike biće ugodnije u prvom dijelu dana. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji tokom jutarnjih i večernjih sati, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima. Neophodno je povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. Poželjno je toplije periode iskoristiti za boravak na otvorenom. Sa noćnim satima opšta slika će se djelimično pogoršati, pod uticajem nadolazeće promjene.

Čitaj još:   TUŽNA PRIČA: Znamo Ćanu i njeno pravo IME i veliku TRAGEDIJU... (foto i video)

ponedjeljak, 16.01.2023. godine
Prolazak fronte iznad Bosne i Hercegovine, uz povremeno izraženije južno strujanje, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, nesanica. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more