IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović politički analitičar: Crna Gora nije spremna za izbore… (foto, video)

Ukoliko se Ustavni sud ne odblokira, predsjednica Skupštine Danijela Đurović može donijeti odluku da promijeni datum održavanja predsjedničkih izbora, čime bi se stvorili uslovi da preuzme funkciju i predsjednice države, kaže Vujović…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti vijesti, srijeda, 18: 01- 2023, 00: 24… ZLATKO Vujović politički analitičar: Crna Gora nije spremna za izbore… (foto, video)

Crna Gora nije spremna da sprovede kvalitetne i regularne izbore, kaže za Gradsku RTV politički analitičar Zlatko Vujović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je iskoristila ustavno pravo i bez širih konsultacija izabrala termin za predsjedničke izbore koji odgovara jedino URI i SNP-u, kaže Vujović. Nije ohrabrujuće, kako dodaje, ni sve što se dešava kada je riječ o Ustavnom sudu.

“Sada se postavlja pitanje šta ukoliko sudije Ustavnog suda ne budu izabrane? Da li ćemo svjedočiti jednom prilično problematičnom sprovođenju izbornog procesa na lokalnom nivou, bez postojanja kompletiranog Ustavnog suda. Hipotetički, izvjesno bi se moglo desiti da se održe predsjednički izbori, a da zbog ulaganja određenih prigovora ne dođe do proglašenja predsjednika Crne Gore”, objašnjava analitičar.

Ukoliko se Ustavni sud ne odblokira, predsjednica Skupštine Danijela Đurović može donijeti odluku da promijeni datum održavanja predsjedničkih izbora, čime bi se stvorili uslovi da preuzme funkciju i predsjednice države, kaže Vujović.

“I onda bi se desilo, ukoliko neko razmišlja u tim strukturama, jedno apsurdno stanje da partije sa gotovo minimalnom podrškom preuzmu sve funkcije izvršne vlasti, bez izbora. E to bi bila jedna veoma opasna situacija, gdje bi URA i SNP odlučivali o svim pitanjima koja su u nadležnosti Vlade, o pitanjima iz nadležnosti predsjednika, uključujući određivanje termina izbora kako predsjednika Crne Gore, ali takođe i parlamentarnih izbora”, ističe Vujović.

Crna Gora, kako ocjenjuje, u ovom trenutku nije spremna da sprovede kvalitetne i, sa aspekta regularnosti integriteta, prihvatljive izbore. Trebalo je, naglašava, sačekati i uložiti dodatne napore da se izaberu sudije Ustavnog suda.

“Ali ono što stiže do mene je da izgleda ne postoji politička volja kod vladajuće koalicije, makar značajnog dijela te koalicije, da se dođe da izbora. Jer kome odgovara ovakvo stanje? Najviše odgovara onima koji su u Vladi i koji se nadaju da će preuzeti funkciju predsjednika Crne Gore bez izbora”, navodi analtičar.

Čitaj još:   UŽAS, PRONAĐENO OBEZGLAVLJENO TIJELO ČOVJEKA: Dva staforda ne daju da mu se priđe...

Izjava potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića da može doći do rekonstrukcije 43. Vlade koja je već smijenjena u parlamentu je, kako kaže, najava da će parlamentarna većina uraditi sve da ne dođe do izbora sudija Ustavnog suda.

“Na taj način Vlada državu vodi u konfrontaciju sa Zapadom, a blokirana Crna Gora se vraća u period Slobodana Miloševića”, zaključuje ZLATKO Vujović.

BONUS VIDEO: Emisija “Aritmija” Zlatko Vujović 24.10.2022.

izvor Gradski portal.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more