IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOLA Rakočević: Građani će na predsjedničkim izborima birati između evropske i politike izolacije…

“Sve vrijedne tekovine usvajane u posljednjih 20 godina, koje se u minulih nešto duže od dvije godine pokušavaju ugroziti, biće na konačnom ispitu. Siguran sam da većinska Crna Gora želi pristojno, građansko i evropsko društvo, zasnovano na antifašističkim tekovinama 21. Maja”, istakao je Rakočević.

Stav DPS-a će biti na liniji zaštite državnih interesa i vrijednih tekovina stečenih u prethodnom periodu. U tom kontekstu, racionalno je razmišljati o kandidatu na osnovu jasnih kriterijuma procjene podrške javnosti, iskustva, odgovornosti i spremnosti da se štite državni interesi, kazao je Rakočević.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori treba da opredijele hoće li naša država nastaviti da učvršćuje temelje postavljene 21. maja 2006. godine i predstavljaju priliku građanima da potvrde opredjeljenje Crne Gore da bude građanska i moderna država sa NATO i EU perspektivom, ocijenio je za Pobjedu poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

“Sve vrijedne tekovine usvajane u posljednjih 20 godina, koje se u minulih nešto duže od dvije godine pokušavaju ugroziti, biće na konačnom ispitu. Siguran sam da većinska Crna Gora želi pristojno, građansko i evropsko društvo, zasnovano na antifašističkim tekovinama 21. Maja”, istakao je Rakočević.

Zbog toga, kazao je, ne treba puno eksperimentisati.

“DPS će kroz dijalog unutar partije i sa našim partnerima predložiti kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi – i tako će i biti. Pametno je na taj način pristupiti odluci o predsjedničkom kandidatu u interesu evropske budućnosti Crne Gore i njenih građana”, naglasio je Rakočević.

Čitaj još:   DRAMA U BUDVI: Tukao medicinsko osoblje- NAPAO EKIPU HITNE POMOĆI... (foto)

Komentarišući prijedlog Socijaldemokratske partije da suverenističke stranke podrže nestranačkog kandidata, Rakočević je ponovio da će obaviti partnerske konsultacije sa svim političkim subjektima evropskog bloka.

“Stav DPS-a će biti na liniji zaštite državnih interesa i vrijednih tekovina stečenih u prethodnom periodu. U tom kontekstu, racionalno je razmišljati o kandidatu na osnovu jasnih kriterijuma procjene podrške javnosti, iskustva, odgovornosti i spremnosti da se štite državni interesi”, kazao je Rakočević.

Sagovornik Pobjede je ukazao i da će građani na predsjedničkim izborima birati između politike evropske, građanske i antifašističke budućnosti Crne Gore sa jedne strane i politike izolacije, vraćanja u nemirnu prošlost – sa druge strane.

“Već mjesecima naši partneri sa Zapada upozoravaju da aktuelna vlast Crnu Goru gura u izolaciju i ugrožava nastavak evropske integracije – reakcija vlasti na ta upozorenja je nastavak loše antievropske prakse. Dakle, karakter aktuelne vlasti je bjelodano pokazan crnogorskim građanima i međunarodnoj javnosti. Stoga, na predstojećim predsjedničkim izborima građani biraju svoj put u budućnost – ili evropska Crna Gora na Zapadu ili zaostala država, potčinjena ruskom i srbijanskom uticaju”, kategoričan je.

Rakočević je komentarisao i pitanje izbora sudija Ustavnog suda i kazao kako vjeruje da postoji realna šansa da konačno učine tu instituciju funkcionalnom.

“Opozicija će dati svoj puni doprinos da dođemo do kandidata na osnovu kriterijuma profesionalizma i stručnosti, a nikako nacionalne i vjerske pripadnosti. Razumije se, Zakon o Ustavnom sudu nalaže vođenje računa o zastupljenosti manje brojnog naroda i rodnoj zastupljenosti pri izboru kandidata za sudije Ustavnog suda, te se taj kriterijum podrazumijeva. Ne bih tražio zamjerke u ovoj fazi kolegama iz većine na njihovom pristupu, treba pokušati u dobrom duhu doći do kompromisa i ostvarivanja interesa za građane i državu”, zaključio je Rakočević.

izvor: pobjeda.me

Čitaj još:   MILORAD DODIK U NEMOGUĆOJ MISIJI: Traži ostavku Šefika Džaferovića, "jer je prekršio Ustav BiH" (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more