IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOLA Rakočević: Građani će na predsjedničkim izborima birati između evropske i politike izolacije…

“Sve vrijedne tekovine usvajane u posljednjih 20 godina, koje se u minulih nešto duže od dvije godine pokušavaju ugroziti, biće na konačnom ispitu. Siguran sam da većinska Crna Gora želi pristojno, građansko i evropsko društvo, zasnovano na antifašističkim tekovinama 21. Maja”, istakao je Rakočević.

Stav DPS-a će biti na liniji zaštite državnih interesa i vrijednih tekovina stečenih u prethodnom periodu. U tom kontekstu, racionalno je razmišljati o kandidatu na osnovu jasnih kriterijuma procjene podrške javnosti, iskustva, odgovornosti i spremnosti da se štite državni interesi, kazao je Rakočević.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori treba da opredijele hoće li naša država nastaviti da učvršćuje temelje postavljene 21. maja 2006. godine i predstavljaju priliku građanima da potvrde opredjeljenje Crne Gore da bude građanska i moderna država sa NATO i EU perspektivom, ocijenio je za Pobjedu poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

“Sve vrijedne tekovine usvajane u posljednjih 20 godina, koje se u minulih nešto duže od dvije godine pokušavaju ugroziti, biće na konačnom ispitu. Siguran sam da većinska Crna Gora želi pristojno, građansko i evropsko društvo, zasnovano na antifašističkim tekovinama 21. Maja”, istakao je Rakočević.

Zbog toga, kazao je, ne treba puno eksperimentisati.

“DPS će kroz dijalog unutar partije i sa našim partnerima predložiti kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi – i tako će i biti. Pametno je na taj način pristupiti odluci o predsjedničkom kandidatu u interesu evropske budućnosti Crne Gore i njenih građana”, naglasio je Rakočević.

Čitaj još:   BELVEDER, NEDOSANJANI SAN O JEDINSTVU

Komentarišući prijedlog Socijaldemokratske partije da suverenističke stranke podrže nestranačkog kandidata, Rakočević je ponovio da će obaviti partnerske konsultacije sa svim političkim subjektima evropskog bloka.

“Stav DPS-a će biti na liniji zaštite državnih interesa i vrijednih tekovina stečenih u prethodnom periodu. U tom kontekstu, racionalno je razmišljati o kandidatu na osnovu jasnih kriterijuma procjene podrške javnosti, iskustva, odgovornosti i spremnosti da se štite državni interesi”, kazao je Rakočević.

Sagovornik Pobjede je ukazao i da će građani na predsjedničkim izborima birati između politike evropske, građanske i antifašističke budućnosti Crne Gore sa jedne strane i politike izolacije, vraćanja u nemirnu prošlost – sa druge strane.

“Već mjesecima naši partneri sa Zapada upozoravaju da aktuelna vlast Crnu Goru gura u izolaciju i ugrožava nastavak evropske integracije – reakcija vlasti na ta upozorenja je nastavak loše antievropske prakse. Dakle, karakter aktuelne vlasti je bjelodano pokazan crnogorskim građanima i međunarodnoj javnosti. Stoga, na predstojećim predsjedničkim izborima građani biraju svoj put u budućnost – ili evropska Crna Gora na Zapadu ili zaostala država, potčinjena ruskom i srbijanskom uticaju”, kategoričan je.

Rakočević je komentarisao i pitanje izbora sudija Ustavnog suda i kazao kako vjeruje da postoji realna šansa da konačno učine tu instituciju funkcionalnom.

“Opozicija će dati svoj puni doprinos da dođemo do kandidata na osnovu kriterijuma profesionalizma i stručnosti, a nikako nacionalne i vjerske pripadnosti. Razumije se, Zakon o Ustavnom sudu nalaže vođenje računa o zastupljenosti manje brojnog naroda i rodnoj zastupljenosti pri izboru kandidata za sudije Ustavnog suda, te se taj kriterijum podrazumijeva. Ne bih tražio zamjerke u ovoj fazi kolegama iz većine na njihovom pristupu, treba pokušati u dobrom duhu doći do kompromisa i ostvarivanja interesa za građane i državu”, zaključio je Rakočević.

izvor: pobjeda.me

Čitaj još:   ADVOKAT PORODICE ZVICER: Moj klijent je živ, nije ubijen ni upucan?! (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more