IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“STRAVIČNA TRAGEDIJA U NOVOM PAZARU”- OTAC NASTRADAO, SIN SVE GLEDAO- TUGA VELIKA: Traga se za dvije osobe… (foto, video)

STRAVIČNA TRAGEDIJA U NOVOM PAZARU- OTAC POGINUO, SIN SVE TO GLEDAO- TUGA VELIKA: Zbog obilne kiše i izlivanja rijeka, u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu i Tutinu proglašena vanredna situacija. U Novom Pazaru se traga za dvije osobe. Na Limu podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo…

NOVI PAZAR: Srbija, Crna Hronika, vijesti, petak, 20: 01- 2023, 00: 24… “STRAVIČNA TRAGEDIJA U NOVOM PAZARU”- OTAC NASTRADAO, SIN SVE GLEDAO- TUGA VELIKA: Traga se za dvije osobe… (foto, video)

Izlila se i rijeka Bjelica u dragačevskim selima, kao i rijeke u Čačku i Tutinu. Izlio se i Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a preko 50 kuća u opštini Zvečan je poplavljeno.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara Ismail Dupljak potvrdio je da su dve osobe iz naselja Ćerimidžinica upale u reku Trnavicu i da pripadnici vatrogasno spasilačke jedinice tragaju za njima. On je novinarima rekao da je do nesreće došlo nakon obrušavanja obale i pokušaja naših sugrađana da se zaštite od poplave.

„Pretpostavimo da je to bio trenutak nepažnje i želja naših sugrađana da se zaštite od poplava, jer su se oni nalazili na obali reke Trnavice koja se obrušila, nakon čega je došlo do nesreće. Izražavamo veliko žaljenje zbog ovog nesrećenog slučaja i apelujemo na građane da budu oprezniji, jer kiša neprestano pada“, rekao je Dupljak.

Dodao je da je u Novom Pazaru situacija kritična i da su svi vodotokovi reka prešli očekivani nivo.

„Došlo je do izlivanja i probijanja svih reka na brojnim lokacijama, poplavljena su poljoprivredna zemljišta nakon izlivanja Raške, a na nekoliko mesta postoji opasnost od pucanja brane. Veliku štetu nanele su i Trnavica i Jošanica“, naveo je Dupljak.

Dupljak je dodao da Gradski štab zajedno sa javnim preduzećima, vatrogasno spasilačkim jedinicama i policijom intenzivno radi na zaštiti i sređivanju rečnih korita i obala reka.

Proglašena vanredna situacija

Gradski štab Novog Pazara je danas proglasio vanrednu situaciju zbog obilnih padavina u tom gradu.

Štab je pozvao građane da izbegavaju blizinu reka i drugih vodotoka i prelazak improvizovanih mostova.

„Učenici srednjih škola na teritoriji Novog Pazara, koji žive u ugroženim područjima, oslobađaju se obaveze dolaska na nastavu u toku druge smene“, navodi se u saopštenju.

Napomenuli su da su se u pojedinim delovima grada izlile reke Raška, Jošanica i Trnavica.

Čitaj još:   JEVTO Eraković: Vladajuće partije po instrukcijama uništavaju državu... (foto)

„Raspoloživa mehanizacija je na terenu i brojne ekipe čine sve da pomognu u zaštiti od elementarne nepogode. Angažovano je dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja, zaštite stanovništva i njihove imovine“, piše u saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije koji dodaje da je u stalnoj koordinaciji sa Sektorom MUP-a za vanredne situacije.

Opština Tutin uvela je vanrednu situaciju zbog izlivanja reke Vidrenjak i potoka u toj opštini.

Poplavljeno je više domaćinstava i autobuska stanica u centru varoši.

Krizni štab doneo preporuku o obustavi nastave obrazovnim ustanovama.

Zbog poplava je vanredna situacija u sredu proglašena u Sjenici i Prijepolju.

Zbog obilne kiše i izlivanja reka, u Prijepolju i Sjenici proglašena je vanredna situacija. Na Limu podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo. Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i manje reke u Čačku. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, „Srbijavoda“ i opština obezbeđuju ugrožena mesta.

Gradi se još jedan zaštitni pojas u Brodarevu

Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, kaže za RTS da je Lim trenutno na kvoti od oko 350 centimetara.

Prema njegovim rečima, direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović, dao je naredbu da se uradi još jedan zaštitni pojas u Brodarevu kojim će se štititi tridesetak kuća.

Kaže da se Prijepolje, svakim porastom vodostaja Lima, plavi na četiri lokacije.

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović rekao je da je Brodarevo najugroženija tačka od poplava  i da se preduzimaju sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Izlila se reka Raška u Novom Pazaru

Uvedena je vanredna odbrana na rekama Raški i Jošanici na teritoriji grada Novog Pazara.

Zbog kiše, koja od sinoć pada, porastao je vodostaj novopazarskih reka i izlila se reka Raška.

Raška se izlila na nekoliko lokacija u naseljima Selakovac, Lug i kod restorana Saz, rekao je rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak.

Istakao je da se duž svih vodotoka u gradu nalaze građevinske mašine koje intervenišu na kritičnim mestima i da je situacija, za sada, pod kontrolom.

Ibar je još u granicama redovne odbrane kod varoši Raške.

Procene meteorologa su da će kiša prestati da pada u popodnevnim satima.

Izlio se Vidrenjak u Tutinu

Izlivanje reka i potoka i u Tutinu. Vidrenjak se izlio u centru grada kod autobuske stanice, ali i na ulazu u Tutin iz pravca Mehovog Krša.

Čitaj još:   ANDRIJA Mandić: Sve nam je prihvatljivo... ???

Ekipe su na terenu i procenjuju opasnost.

I dalje kritično u naselju Bukreš u Sjenici

Skoro 48 sati u Sjenici meštani se bore sa poplavama, usled izlivanja reke Grabovice. I dalje je kritično u naselju Bukreš, gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Celu noć su dežurali pripadnici Sektora za vanredne situacije, ali i meštani kako bi se ublažile posledice, javlja dopisnik RTS-a.

Svi su uključeni, pune džakove, a više od 20 pumpi crpi vodu iz poplavljenih dvorišta.

Uključena je sva mehanizacija javnih preduzeća, ali i mehanizacija i terenska vozila privatnika.

BONUS VIDEO: STRAVIČNA TRAGEDIJA U NOVOM PAZARU- OTAC POGINUO, SIN SVE TO GLEDAO – TUGA VELIKA

Vučević i Gašić informisali članove Vlade o poplavama

Ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić informisali su članove Vlade o trenutnoj situaciji u područjima ugroženim poplavama.

Vučević je na sednici Vlade rekao da su pripadnici Vojske Srbije na terenu, a da su svi kapaciteti Vojske stavljeni na raspolaganje.

Odmah nakon sednice, ministar Gašić uputio se u obilazak poplavljenih područja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

BONUS VIDEO: Sandžak se bori s poplavama: Potraga za dvije osobe…

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more