IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANALIZA IZ ZAGREBA: EVO, šta se krije iza Vučićeve priče o golemom nalazištu zlata? (foto, video)

Aleksandar Vučić, govorio je o nalazištu zlata tokom svojeg jednosatnog obraćanja srpskoj javnosti o primarno situaciji s Kosovom i planu za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd…

ZAGREB- BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 25: 01- 2023, 00: 24… ANALIZA IZ ZAGREBA: EVO, šta se krije iza Vučićeve priče o golemom nalazištu zlata? (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u zadnje vrijeme često spominje novootkrivena nalazišta zlata. Scenarij je uvijek isti, Vučić dramatičnim tonom obznanjuje narodu da je pronađen rudnik zlata koji bi trebao riješiti mnoge probleme, piše zagrebački Index.

I jučer je govorio o nalazištu zlata tokom svojeg jednosatnog obraćanja srpskoj javnosti u kojem je govorio primarno o situaciji s Kosovom i planu za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd.

Govorio o nalazištu koje je među 100 najvećih u svijetu

Na kraju presice Vučić se okrenuo, kako je sam rekao, dobrim vijestima. Rekao je da je u Srbiji pronađeno još jedno nalazište zlata, i to veće od prvog.

“Na kraju imam dobru vijest za sve ljude. Objavili ste da je pronađeno 500 tona zlata u Žagubici. Našli smo još jedno mjesto u Srbiji s mnogo više zlata nego u Žagubici. Ana (obraća se Ani Brnabić), da ne govorim tačno mjesto još? Sjatit će se svi.

Dobro, znamo nas dvoje gdje je to mjesto, tako da ne pokušavajte saznati dok ne dođemo raditi svoj posao. Inače, kako se sazna, skoči cijena svega puta 10, puta 50 i više država ne može raditi svoj posao. Našli smo, prema prvim preliminarnim izvještajima, nalazište koje je jedno od prvih 100 u cijelom svijetu, a možda i bolje od toga”, rekao je Vučić.

Geolog Božović: To je u Homoljskim planinama

Geolog Branislav Božović je za Novu.rs istaknuo da bi to nalazište moglo biti isključivo na prostoru Homoljskih planina, gdje su pojave zlata otkrivene još u 19. stoljeću.

Ovu svoju tvrdnju Božović je objasnio činjenicom da je još od 19. stoljeća poznato da u Homoljskim planinama postoji rudna masa, u kojoj, između ostalog, ima zlata te da su geološki istraživači za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kao i u poslijeratnom periodu tokom SFRJ, došli do takvih potvrda.

“Zona Homoljskih planina je do sada naša najveća zona nalazišta zlata i nema govora da je zlato pronađeno na nekom drugom mjestu. Kada predsjednik kaže da je pronađeno novo nalazište i tajnovit je u tome, građani mogu pomisliti da je to kod nekog grada, naprimjer, Beograda ili Šapca. Ne, to može isključivo biti u Homolju”, podvukao je geolog Božović.

I u decembru je Vučić govorio o nalazištu zlata

I sredinom decembra Vučić je naveo da je u jednoj siromašnoj općini na jugoistoku zemlje pronađeno veliko nalazište zlata. U javnosti su trajala nagađanja gdje je to, a prošle sedmice je kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) u službenom saopćenju navela da su nadomak projekta Timok Gold, na lokalitetu Čoka Rakita, u općini Žagubica pronađeni zlato i bakar.

Čitaj još:   STRAVA I TRAGEDIJA: Bivši fudbaler Crvene zvezde se OBJESIO! (video)
alt

Nedeljnik piše da je kompanija objavila da je riječ o uzorcima visoke kvalitete. Čoka Rakita udaljena je tri kilometra jugoistočno od projekta Timok Gold te je na 517 metara dubine pronađeno 63.46 grama po toni zlata (Au) i 0.11 posto bakra, piše u saopćenju.

Božović je danas rekao da se Žagubica, kao lokacija koju je predsjednik Vučić već spominjao kao jedno od nalazišta zlata, nalazi upravo na Homoljskim planinama te da nova lokacija, čak i ako je udaljena 100 kilometara od Žagubice, “nije novo nalazište, već dio iste rudne mase koja se nalazi ispod planinskog kompleksa”.

“Izjave predsjednika su diletantske”

Podsjetio je da do “novog otkrića zlata” mogu proći i desetljeća kazavši da neki rudnici nikada nisu otvoreni iako su pronađene određene rude.

“Izjave predsjednika i njegova obećanja narodu da smo mi sve bogatiji i da je svaki dan otkriveno neko novo bogatstvo su, najblaže rečeno, diletantske. Nije to bogatstvo za sada i odmah. Ako se suvremenim metodama istraživanja i ustanovi da su pojave rude zlata velike, do otvaranja rudnika mogu proći desetljeća.

Imamo obećanja da će se naša nalazišta pretvoriti u zlatnu groznicu Amerike, takav je ton predsjednika, a naš narod koji se u to ne razumije, stvari promatra jednostavno i pretpostavlja da će jednog dana svi krenuti vaditi zlato, kako ko bude htio.

U svemu tome, niko ne govori i ne razmišlja o budućnosti”, upozorava geolog Božović, koji je rekao i da bi se otvaranjem rudnika trajno uništila prirodna bogatstva i da je pitanje što bismo u nasljeđe ostavili generacijama koje dolaze.

Biserko: Slično je bilo i za vrijeme Miloševića

Toliko o stručnom aspektu moguće eksploatacije zlata. No, šta je s pričom iz političkog kuta? To je za Index komentarisala predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

“I za vrijeme Miloševića, poslije NATO intervencije, kad je finansijska situacija bila jako loša, postojale su priče o zlatu. Tada su jedno brdo digli u zrak jer je po legendi tu blago bilo zakopano. O tome smo saznali preko novina od ljudi koji su tamo imali vikendice.

Sada, 20 godina poslije, ponovo priča o zlatu. Nekad se spominjalo kraljevo zlato, onda ta legenda o brdu, sad imamo nova nalazišta, o kojima, eto, zna samo predsjednik Vučić i još jedna osoba. Očito, priča je to koja se lansira u kritičnim vremenima, kad je neki ekonomski pritisak ili pritisak izvana. U Srbiji je ta praksa uobičajena”, rekla je Biserko.

Čitaj još:   VIC DANA: Šeta Mujo dva rasna šarplaninca Sarajevom, kad ga ugleda haver Suljo i nasta urnebes… (foto)

Kazala je da joj je teško reći kakve su reakcije većine građana, ali i dodala da se nad njima već 30 godina vrši ispiranje mozga pa je moguće da su neki i povjerovali u priče o nalazištima zlata koje će promijeniti život srpskog stanovništva.

“Javnost je toliko kontaminirana da je moguće lansirati bilo što”

“Tu je temelj priče i koju on publiku ovim želi animirati. Ali javnost je toliko kontaminirana da je moguće lansirati bilo šta. Naprednjaci su dolaskom na vlast poništili iskorak koji je napravljen do 2012. godine, kad je postojao potencijal ulaska u EU, ali tu priču oni su kriminalizirali.

Onda imamo priču uz koju su ratni zločinci pretvoreni u nacionalne heroje, aktiviran je ‘srpski svet’, a evo nas ponovo na priči oko zlata, koja je ista danas kao i prije 20 godina. Onda je bila zbog loše finansijske situacije.

A danas, osim ekonomske slike, razlog je i ovaj angažman Zapada, odnosno dolazak delegacija koje prijete sankcijama ako Srbija ne prihvati plan za Kosovo. U tome trebamo tražiti i razloge forsiranja priče sa zlatom”, zaključila je Biserko, prenosi Index.

BONUS VIDEO Vučić pronašao zlato- Povratak u zlatno doba

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more