IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HERCEG NOVI: Nastavlja se potraga za dječakom- Nadu polažu u skenirajući sonar, angažovana sva državna i privatna plovila…

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru nastavlja potragu za trinaestogodišnjim dječakom u Hercegnovskom zalivu, kojeg je u utorak veče prošle nedjelje, talas povukao u more, kazao je CdM- u pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko Lukšić.

Vremenske prilike, s obzirom da duva sjeverni vjetar i nema padavina, kaže Lukšić, idu na ruku u opsežnoj akciji na moru.

Lukšić je rekao da će se potraga nastaviti u 9 sati, kao i da će se danas fokusirati na reon od hotela Plaža ka Škveru, Suturini, Njivicama i Kobili.

“Pretraga počinje u 09.00 časova kada će ronioci regionalnog centra za podvodna deminiranja iz Bijele, Mornarice Vojske Crne Gore i Službe zaštite i spašavanja Kotor uraditi nekoliko zarona u more koje bi ovoga jutra trebalo biti bistrije.

Pored toga biće kao i juče angažovana punim kapacitetima sva državna i privatna plovila i sredstva sa kopna i mora uz podršku Vojnog vazduhoplovstva Crne Gore čiji se helihopter očekuje oko 10 časova”, rekao je za CdM Lukšić.

Čitaj još:   OSOKOLJENI ZAGREBOM: "Europejac", opasnih namjera krenuo u podjelu Federacije BiH... (foto, video)

Istakao je da veliku nadu polažu u upotrebi ”bočnog skenirajućeg sonara” koji će koristiti pripadnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

“U potragu će biti angažovani termalni dronovi UPSUL i Direktorata za zaštitu i spašavanje. U skladu za zahtjevima privatnih ronilaca obavićemo i njihovo kontrolisano angažovanje pod uslovom da se ne ugrozi operacija i drugih učesnika potrage”, rekao je Lukšić.

Najavio je i da će, ukoliko dnevna potraga ne da rezultati, obaviti noćnu sa ribarskim alatom feral – svjetla za izlov ribe.

“Ako tokom dana pretraga neda rezultate, u dogovoru sa zajednicom ribara i humanih ljudi, obaviće se noćna pretraga sa tradicionalnim ribarskim alatom feral (svjetla za izlov ribe), kada će ribari u dva pravca iz Kumbora ka Rose i Herceg Novom uz samu obalu pokušati pronaći nestalog dječaka uz nadzor Sektora granične policije”, rekao je Lukšić.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more