IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

”SUDIJE IZ KINDER JAJA”

Briljantan prijedlog poslanice Pokreta za promjene i potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak, da se sudije Ustavnog suda biraju svojevrsnom lutrijom, zasjenio je jučerašnje intervjuisanje pred Ustavnim odborom kandidata koji bi trebali popuniti četiri upražnjena mjesta.

Bošnjak je smislila kako prevazići ustavnu krizu u slučaju da se ne postigne široki dogovor među parlamentarnim strankama oko prijedloga liste četvoro kandidata za koje je u plenumu neophodno obezbijediti dvotrećinsku, odnosno u drugom krugu tropetinsku većinu glasova poslanika.

Organizovaće svojevrsnu lutriju!!!

Kako je saopštila juče na konferenciji za medije, njena ideja je da se prvo dođe do liste od 12 do 15 kandidata. To bi neđe bilo poput kvalifikacija za Ligu šampiona.

Sljedeći korak, prema ideji Bošnjak, za što je, sudeći prema njenim riječima, dobila podršku poslaničkog kluba PZP-a i najavila da će to biti njihov prijedlog – je da se „izvlače kandidati“.

– I patrijarh se bira iz tri izvlačenja, i to nije neozbiljno. To je izlazno rješenje ako ne bude dogovora – ponudila je spasonosnu soluciju Bošnjak i naglasila da je prvo i osnovno da se izabere svo četvoro sudija, a drugo – da među njima bude najmanje jedna žena i predstavnik manje brojnog naroda.

Eh, a sada, ako bi željeli ostati u analogiji sa Ligom šampiona, što bi bilo sasvim kul, da se u cijelu priču nije volšebno umiješao način izbora patrijarha – prešli bismo na žrijebanje.

S obzirom da Bošnjak nije baš objasnila metodologiju ove lutrije, koja uliva do sada neviđeno povjerenje u kvalitet procesa izbora sudija Ustavnog suda, može se pretpostaviti da bi u prvom šeširu bili muškarci, u drugom žene, a u trećem pripadnici manjinskih i manje brojnih naroda (i žene i muškarci). Već zvuči komplikovano.

Ako u jednačinu ubacimo i njenu partijsku koleginicu Jovanku Bogavac koja je, zabagovana činjenicom da se jedna kandidatkinja u biografiji izjasnila da je Crnogorka islamske vjeroispovijesti, zavapila da joj se objasni kako da tretira taj podatak – da li je pripadnica manje zastupljenog naroda, or what? – dobijamo recept za potpunu propast.

Čitaj još:   Medojević: Vlada HAPSI SITNE, A ŠTITI KRUPNE RIBE

A kako u žrijebanju, tradicionalno, uvijek učestvuje neki veteran, možda bi bila dobra ideja da, iz tri šešira, recimo, Aleksandre Vuković, kinder jaja sa imenima kandidata izvlači stari veteran izbornih procesa – Peđa Bulatović. Možda i ne izvuče brataničnu.

Ali, avaj… Bošnjak je u cijelu priču, umjesto Lige šampiona, kao primjer dobre prakse, uvela izbor patrijarha. Iz tri izvlačenja… I to je, veli, ozbiljno. Valjda da prepa’ne bogobojažljive Demokrate i vizionare iz Ure. Hmm. Kako sad, vizionari?

Lako. Prvo Miloš Konatar, a koji dan kasnije i Suada Zoronjić (da, ona Suada 18-ručica, uzdržana), najavili su već unaprijed kako će glasati za sve četvoro sudija Ustavnog suda. Kojih? Ka’ da je bitno. Bitna je vizija.

E, sad, ako će se sudije Ustavnog suda birati kao patrijarh (računamo da je srpski u pitanju), to bi trebalo da se obavi takozvanim biranjem apostolskim načinom (što bi Zdravko dao da može biti dio ove priče), koji je zasnovan na izboru apostola Mateja poslije Judinog izdajstva.

Da skratim, ako uzmemo da su poslanici arhijereji, nakon što bi tajnim glasanjem izabrali onih 15-ak kandidata sa početka teksta, preselili bi se u kapelu/kabinet Svete Danijele Đurović Mirotočive đe bi najstariji arhijerej, Ćaki Lekić, prizvao Svetog Duha.

Potom, kako običaji i tradicija nalažu, u tačno određenom dijelu službe, monah Aleksa Bečić (izabran od Sinoda, pardon Sabora), izvlači iz Svetog pisma koverte sa imenima novih sudija Ustavnog suda. A(d)min.

Čitaj još:   VATRENI OKRŠAJ NA KOSOVU: U pucnjavi ima mrtvih i ranjenih, oglasila se i policija… (foto, video)

Ima tu jedna kvaka. Ostaje dilema kako bi se birao predstavnik/ca manjinskog ili manje brojnog naroda i što ćemo sa kandidatima ateistima, ali to rješenje svakako ne treba prepuštiti poslanici Bogavac. Previše toga joj nije jasno.

U međuvremenu, možda Branka dobije još koju fantazmagoričnu ideju, pa se među kandidatkinjama bude birala ona na čije rame sleti golubica. Vrijeme je, definitivno, za crvenu pilulu. Kome nije jasno o čemu je riječ, neka odgleda Matriks.

Autor:Duško Mihailović

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more