IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PUTUJ EVROPO: Sve manje crnogorskih zvaničnika “gostuje” u Briselu; ĐENERO- Crna je slika ugleda Dritana Abazovića u EU… (foto)

Nakon održane sjednice Savjeta vanjskih poslova EU, poruke koje su pritigle sa zvaničnih adresa Evropske Unije nisu neočekivane, ali su sve više zabrinjavajuće i oštrije, upućene i ponovljene onima koji se prave ili jednostavno ne žele da čuju ono što se danima unazad poručivalo iz Brisela…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 27: 01- 2023, 00: 44… PUTUJ EVROPO: Sve manje crnogorskih zvaničnika “gostuje” u Briselu; ĐENERO- Crna je slika ugleda Dritana Abazovića u EU… (foto)

Najglasnija još jednom je bila Tanja Fajon koja u kapacitetu specijalnog izaslanika Žozepa Borelja pokušava da koliko je to uopšte moguće vrati Crnu Goru na EU kolosijek prije nego je crnogorsko rukovodstvo definitivno ne “surva” u ambis EU zaborava.

Crna Gora, prema njenim rečima, ”ostaje rak rana i od zemlje koja je bila najuspešnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem”, poruka koja ne može biti jasnija, za političkog analitičara Davora Đenera je crna slika ugleda premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića u Briselu.

Da je đavo odnio šalu i da nam se “smješi” zamrzavanje pregovora pokazuju oštre poruke Brisela, upućene crnogorskim vlastima, ali i političkim akterima da prestanu sa igrama i da se uozbilje.

A da Brisel nije poligon za izmotavanje i igrarije pokazuje i sve manja zainteresovanost da “ugosti” nekog od crnogorskih zvaničnika. Odavno već nema zvaničnih posjeta Briselu ili nekog drugoj relevantnoj adresi, liše posjete Abazovića Davosu, što je doduše odavno ugovoreno.

Na istom fonu je i Vašington, gdje kao i zvanični Brisel uviđaju da što god poruče i upozore se protumači pogrešno, crnogorski zvaničnici nastave po svome zarad sitnih političkih poena, pa lagano dižu ruke, makar od aktuelnog političkog vrha.

Oni u klin Abazović u ploču im je dojadilo pa su se za početak odlučili za “ignore” opciju što se nekih zvaničnih posjeta i kontakata tiče.

A kako i ne bi, kad premijer u tehničkom mandatu na svaku kritiku iz EU ili Vašingtona odgovara, poput ove posljednje upućene Tanji Fajon, da je to što priča između ostalog i zbog prikupljanja njenih političkih poena.

Ima logike da to Fajon, koja je u junu 2022.godine imenovana za ministarku vanjskih poslova Slovenije, radi kako bi ućarila neki politčki poen kod slovenačkih birača, jer oni teško da mogu zaspati zbog situacije u Crnoj Gori. Logike ima, ali u paralelenom univerzumu Dritana Abazovića.

Čitaj još:   JOŠ NIJE GOTOVO: Vedro sa povremenim lokalnim pljuskovima, više padavina večeras, vrijeme koje se očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

Šta se dešava u glavi premija u tehničkom mandatu je nemoguće otkriti, ali da je zbunjujuće, a još više skandalozno na ovaj način odgovoriti na dobronamjerne kritike i poruke jeste.

I za političkog analitičara Davora Đenera zbunjuje to da je li Abazović posve nesposoban razumjeti politički kontekst u kom djeluje, ili se samo „pravi nevješt”.

“Zbunjujuća je izjava Dritana Abazovića da on ne zna što se to vanredno događa u Crnoj Gori, i to u uslovima kad Crna Gora od svih institucija političke vlasti „na životu” ima još samo instituciju Predsjednika Republike (kojem uskoro ističe mandat), a Skupština mu je pokušala običnim zakonom derogirati ovlasti koje proizlaze iz Ustava, kad je vlada izgubila povjerenje Skupštine, a onda se i kao tehnička raspala nasilnim isključivanjem dvojice njenih članova, ministara vanjskih poslova i odbrane i istupanjem još jednog člana, a kad parlament nije sposoban proizvesti niti jednu pozitivnu odluku, nego samo izazivati haos i rastakati institucije države”, kaže Đenero.

Prva zbunjujuća izjava, kaže Đenero, bila je već ona od prije desetak dana kad je prostodušno tvrdio da slovenačka ministarka Tanja Fajon, kao neformalna izaslanica Savjeta EU za vanjske poslove, nije najavila blokadu pristupnog procesa Crne Gore, nego je samo rekla da postoji opasnost da se to dogodi, a da su to dvije različite stvari.


“Već nakon zajedničke posjete Crnoj Gori, u ime Savjeta za vanjske poslove, austrijskog bivšeg kancelara, a sadašnjeg ministra vanjskih poslova Alexandra Schallenberga i ministarke Fajon, u Briselu bili iznenađeni stavovima Abazovića, koji se ponašao kao da ne razumije prenesene poruke”, kaže Đenero i dodaje da je tada Schallenberg bio, prema ocjeni posmatrača, za oktavu glasniji od Fajon, ali kad je došla drugi put, i Fajon je bila eksplicitnija.

Posve je, prema riječima Đenera, eksplicitno rečeno da se od Crne Gore očekuje kompletiranje Ustavnog suda i nakon toga raspisivanje izbora, ne samo za Predsjednika Republike, nego i parlamentarnih izbora.

Abazović je, po njegovom mišljenju, lično i kao lider stranke URA u katastrofalnom položaju, jer sebi ne smije dozvoliti prijevremene izbore.

“Zbog pomaka u vrhu vlasti u Beogradu došla je u pitanje njegova povezanost s premijerkom Brnabić i Vučićevim unutrašnjim krugom, Vučić otvoreno govori o tome da su osobe od njegovog povjerenja u Crnoj Gori Andrija Mandić i Nebojša Medojević, Aleksa Bečić radi na povezivanju dvije kolone iz parlamentarne većine s Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem, podmlatkom klerikalne frakcije Zdravka Krivokapića, koji sada rastu, pa s pokretom Evropa sad (ukraden slogan Stranke demokratske prenove, današnjeg SD-a Tanje Fajon, s izbora u Sloveniji maja 1990.), a za Abazovića i Ura više nema niše, tvrdi Đenero, i dodaje da Osim crne slike u odnosu na domaću arenu i sponzore u Beogradu, crna je slika i Abazovićevog ugleda u Briselu.

Čitaj još:   VIC DANA Mujo u njemačkom restoranu...

Već s potpisivanjem Temeljnog ugovora s Crkvom Srbije Abazović je razočarao Evropu, kaže Đenero, i pojašnjava da je već tada svima bilo jasno da „nije vrijeme” za takvu eskapadu, a sve što radi nakon toga samo ga razotkriva kao aktera koji pokušava zloupotrijebiti evropsku podršku za sumnjive domaće i regionalno uslovljenje ciljeve.

Za Đenera je nebitno zašto Abazović govori to što govori, zato što ne razumije metajezik diplomatije i nije sposoban shvatiti poruke koje mu se prenose diplomatskim jezikom, ili zato što se pravi nevješt.

“Bitno je to da on svojom retorikom samo otežava situaciju u Crnoj Gori i doprinosi daljem zaoštravanju ozbiljnje institucionalne krize „koju on ne vidi”, a to je doprinos tome da ta kriza ne bude riješena i da posve blokira demokratske i evropske procese u Crnoj Gori”, zaključuje Đenero.

BONUS VIDEO: Nova sporenja premijera Dritana Abazovića i ministra odbrane Raška Konjevića

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more