IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN BURSAĆ: Spomenik Amfilohiju, sraman spomenik zlu srpskog sveta! (foto, video)

“Djeca se liječe SMS- om, a Amfilohije dobija spomenik za keš”- E kako se nema vremena čekati da se ozvaniči ulazak Crne Gore u rusko- srpski svet, ne docni se ni časa sa izgradnjom spomenika matičaru, arhitekti i notaru ove strašne ideje. Kakvih crnih 20 ili 30 godina povijesnog čekanja?

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, srijeda 01: 02- 2023, 17: 24… DRAGAN BURSAĆ: Spomenik Amfilohiju, sraman spomenik zlu srpskog sveta! (foto, video)

Piše : Dragan Bursać, kolumnista CdM- a

Amfilohije će dobiti spomenik u Kolašinu upravo zato što je drugovao sa ratnim zločincima Arkanom, Karadžićem i Mladićem, upravo zato što je Bošnjake nazvao lažnim ljudima i upravo zato što je bio kreator litijaško-četničke kontrarevolucije u Crnoj Gori. Što govori da je njegova mračna ideja življa nego ikad.“

Znate svi, amandmanom predsjednika Opštine Kolašin Vladimira Martinovića iz budžeta te Opštine osigurano je 50.000 eura Mitropoliji crnogorsko- primorskoj  za izgradnju spomenika mitropolitu Amfilohiju.

Djeca se liječe SMS- om, a Amfilohije dobija spomenik za keš

E sad. Bilo je onih zdravorazumskih duša koje su podsjećale da za podizanje spomenika mora proći povijesni rok od najmanje 20 ili 30 godina i kako je sad u najmanju ruku neprikladno, pa i nekulturno graditi spomenik vojniku Crkve Srbije, Amfilohiju Radoviću.

Bilo je i onih još sklonijih narečenom zdravom razumu, koji su navodili kako je preče liječenje djece, te da se ljudi ne brukaju liječeći najmlađe SMS-im i donacijama preko društvenih mreža, dok se 50 hiljada eura keša baca na spomenik posvećen čovjeku, koji je blago rečeno kontroverzan. Baš blago rečeno.

Bilo je i onih trećih koji su napominjali da je Kolašinu, a bogme i ostatku Crne Gore neophodan asfalt, putevi, bolnice, da su neophodne škole, bolje učionice, da su prijeko potrebne uređene sve, ama baš sve javne, a svjetovne ustanove, prije no što na red dođu sakralni objekti, a pogotovo spomenici velikašima Crkve Srbije.

Pa upravo u inat svemu pobrojanom, a što je zdrav razum gore naveo, sve su prilike da će se 50 hiljada eura para poreskih obveznika Crne Gore skrcati u beton, bronzu, mermer i prateću infrastrukturu kako bi Amfilohije Radović dobio svoj spomenik u rodnom Kolašinu.

 Osam proširenih pitanja za predsjednika opštine Kolašin

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Opet Srbi bogomolje ruše! (foto)

Pa bi pisac ovih redova, sklon mrkoj realnost, a znajući da je Amfilohije jedan od duhovnih otaca srpskog sveta u Crnoj Gori, upitao predsjednika opštine Kolašin, Vladimira Martinovića nekoliko pitanja:

  1. Da li Amfilohije dobija spomenik zato što je u novembru 1991. godine je hrabrio i bodrio rezerviste koji su napadali na Dubrovnik?
  2. Dobija li spomenik zbog drugovanja sa ratnim zločincem Arkanom, koji ga je “čuvao” još onomad 1991. na cetinjskom manastiru?
  3. Hoćemo li gledati Amfilohija u bronzi ili mermeru, zato što je impresioniran Republikom Srpskom kazao da je ona “najdivnija srpska zemlja, svjetionik i Pijemont cjelokupnog srpstva”?
  4. Ili će se Kolašin dičiti Amfilohijevim spomenikom zato što je ovaj prijateljevao sa ratnim zločincima Karadžićem i Mladićem?
  5. A možda je i ovo dovoljan razlog za spomenik Amfilohiju Radoviću, jer on onomad reče:”U ovom trenutku, našu dušu, kao što je naš jezik čuvao i sačuvao Vuk Karadžić, a jedan njegov prezimenjak sa Plavšićkom, novom kosovkom djevojkom, sa Krajišnikom, čuvaju nas i našu dušu, jer su ove noći krenuli svetolazarskim putem.“ Jake rečenice, ne znam jesu li dovoljne za spomenik?
  6. Ili će Amfilohije Risto Radović dobiti spomenik zato što je sa patrijarhom Pavlom bio u Vlasenici 1995. godine gdje su se između ostalog, družio i fotografisao sa grčkim dobrovoljcima, psima rata i plaćenicima u VRS.
  7. Ili možda zato što je Genocid u Srebrenici okarakterisao tek kao “neki vid osvete”, a za muslimane je rekao da su “lažni ljudi”? Prisjetimo se, govorio je Amfilohije:: “Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom. …“. Dovoljno li je???
  8. Ili će spomenik dobiti zato što je na koncu pljunuo na crnogorski identitet dok je vodio litijašku, četničku kontrarevoluciju u Crnoj Gori? Sjetite se, kazivao je da će “nova vlast voditi narod u ljubavi nakon sedamdesetpetogodišnje bezbožne vlasti utemeljene na bratomržnji i bogomržnji”.

Naravno, znam ja kao i vi odgovore i znam, da će UPRAVO zbog svega navedenog Amfilohije dobiti spomenik, koji će mu biti posthumna zahvalnica. Jer, nije mala stvar čitavu jednu zemlju skrenuti sa EU puta i uvesti je u predvorje srpskog sveta, gdje se sa istom sprda ko stigne i gdje nju (Crnu Goru) smještaju negdje ispod RS-a, (u svakom smislu) nazivajući je Južna Republika Srpska.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Rusija zvanično teroristička država, a Srbija pred vratima sankcija...

E, Crna Goro što si dočekala?!

Nije sve do Amfilohija

Ali kako vidite, a i kako znate Amfilohije je mrtav ima više od dvije godine, što će reći da ne diže spomenik samom sebi za života, nego mu ga, da prostite, dižu isti oni koji su nastavili njegovim stopama i koji su od Crne Gore odavno napravili srpsko-rusku gubernijcu.

E kako se nema vremena čekati da se ozvaniči ulazak Crne Gore u rusko-srpski svet, ne docni se ni časa sa izgradnjom spomenika matičaru, arhitekti i notaru ove strašne ideje. Kakvih crnih 20 ili 30 godina povijesnog čekanja? Risto Radović alias Amfilohije će dobiti spomenik sad i odmah, a upravo će njegov spomenik u Kolašinu biti ona materijalna najmaterijalnija potvrda da srpski svet postoji življi nego ikada u južnoj, kako je zovu, Republici Srpskoj.

Na sramotu svakog građanina Crne Gore! Ako je Crna Gora još uvijek građanska…

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala CdM.

BONUS VIDEO: AMFILOHIJE RADOVIĆ SOTONSKI KRICI – Bolje spomenik MUSOLINIJU nego Titu

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more