IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MEDIJI ODUŠEVLJENI REPREZENTATIVCEM BiH: Unuk legende FK Sarajevo srušio rekord NBA lige… (foto, video)

Iako u NBA- u ne igra puno, reprezentativac BiH je briljirao u univerzitetskoj košarci, gdje su njegovu dominaciju uspoređivali s onom Shaquillea O'Neala, a čak dvaput je proglašen igračem godine…

SARAJEVO: Svijet, Sport, vijesti, subota, 04: 02-2023, 12: 24… MEDIJI ODUŠEVLJENI REPREZENTATIVCEM BiH: Unuk legende FK Sarajevo srušio rekord NBA lige… (foto, video)

Luka Garza, 24-godišnji košarkaš porijeklom iz BiH, odigrao je utakmicu kojom se upisao u povijest NBA lige, izvijestila je rano jutros „Slobodna Bosna“. No, Lukinom izvedbom oduševljeni su i mediji u susjednoj Hrvatskoj.

Naime, u porazu Minnesote od Orlanda 127:120 postigao je 17 poena i šest skokova, što su mu najbolji učinci sezone, ali ne bi bili vrijedni isticanja da do njih nije došao za tek nešto više od 10 minuta u igri.

Prvi u NBA povijesti

Od spajanja NBA i ABA lige 1976. godine, doslovno niko nije postigao barem 17 poena i uhvatio barem šest skokova za manje od 11 minuta na parketu, pa je Garza postao jedinstven igrač u NBA povijesti, piše Index.hr.

Čitaj još:   SENAD Hadžifejzović IMAO PROBLEME SA SRCEM, OPERACIJA TRAJALA SATIMA...( video)

Daidža- Ujak dugogodišnji slovenski rekorder, djed golmanska legenda Sarajeva

Garza je rođeni Amerikanac, ali ljeti redovito posjećuje rodbinu u BiH, dobio je putovnicu i stavio se na raspolaganje reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Dolazi iz izuzetno uspješne sportske obitelji, u kojoj je majka Šejla bila reprezentativka BiH u košarci, a njen brat Teoman Alibegović bio je reprezentativac Slovenije dugo njen najbolji strijelac, dok ga nedavno nije preskočio Goran Dragić.

No najpoznatiji član obitelji je Lukin djed Refik Muftić, legendarni golman FK Sarajeva.

Iako u NBA- u ne igra puno, Garza je briljirao u univerzitetskoj košarci, gdje su njegovu dominaciju uspoređivali s onom Shaquillea O'Neala, a čak dvaput je proglašen igračem godine.

No teški centri poput njega nisu prikladni za današnju superbrzu NBA košarku pa je na draftu 2021. izabran tek kao 52., a Detroit Pistonsi odrekli su ga se poslije prve sezone, nakon čega je potpisao za Minnesotu.

Čitaj još:   CDNK: Ugovor sa Crkvom Srbije, zamišljen da bude posljednji ekser zakovan u mrtvački kovčeg crnogorske nacije... (foto, video)

BONUS VIDEO: Luka Garza Drops 17 Points In Loss Against Magic| 02.03.23

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more