IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKA ODBILA POMOĆ OVE ZEMLJE! Spasilački tim bio spreman da krene, oglasilo se i ministarstvo spoljnih poslova! “Hvala, ali ne”- odgovor iz Ankare… (foto, video)

Razorni niz zemljotresa koji su se desili u ponedeljak jugoistočne dijelove Turske su ostavili devastirane, međutim, Ankara je odbila pomoć sa…

ANKARA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 11: 02-2023, 00: 44… TURSKA ODBILA POMOĆ OVE ZEMLJE! Spasilački tim bio spreman da krene, oglasilo se i ministarstvo spoljnih poslova! “Hvala, ali ne”- odgovor iz Ankare… (foto, video)

U tvitu u petak, Ministarstvo spoljnih poslova Kipra navelo je da njihova ponuda prvobitno prihvaćena, ali potom odbijena. Izrazilo je zahvalnost profesionalnim spasiocima “spremnim da svuda spasavaju živote” i navelo da “ponuda i dalje važi”.

Kiparski tim od 15 spasilaca, kao i ljekar i bolničar, bili su u pripravnosti od srijede da otputuju u Tursku u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske unije. U izjavi grčkoj štampi, Kornelios S. Korneliou, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova administracije kiparskih Grka (GCA) naveo je da su dobili odgovor “Hvala, ali ne” iz Turske.

Turska ne priznaje južni dio Kipar kao državu i Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bez pozitivnog odgovora Turske, Južni Kipar ne može ući u NATO…

“Pokazali smo našu solidarnost s narodom kiparskih Turaka i izrazili podršku Turskoj Republici Sjeverni Kipar na najvišem nivou, a tako ćemo činiti i ubuduće.”

Čitaj još:   VELIKA SAMOĆA! UMRO NAJPOZNATIJI NERADNIK: Punih 50 godina živio BEZ POSLA, bio SVJETSKA LEGENDA, njegove riječi PAMTE SVI... (foto, video)

Kako je rekao, zajedno će nastaviti borbu.

“Najveća snaga Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar dolazi iz našeg jedinstva, solidarnosti i bratstva. Oni koji to pokušaju poremetiti neće postići nikakve rezultate ni iznutra niti izvana”, kazao je Erdogan.

Na pitanje kakav bi bio odgovor Turske ukoliko bi administracija kiparskih Grka pokušala postati članica NATO-a kao jedini vlasnik ostrva, Erdogan je kazao da bez pozitivnog odgovora Turske, Južni Kipar ne može ući u NATO.

“Ako pogledamo ugovor NATO-a, nije moguće da se Južni Kipar pridruži NATO-u bez našeg pozitivnog odgovora. To su učinili za Grčku, ali to trenutno ne može više biti slučaj. Jer u Turskoj ne postoji vlada kao kada je Grčka primljena u NATO. Sada smo mi tu. Budući da smo mi sada tu, oni nikada ne mogu primiti Južni Kipar. Budući da ovdje nije moguće zaobići Tursku, nemoguće je da prime Južni Kipar”, pojasnio je turski predsjednik.

BONUS VIDEO: Güney Kıbrıs, Türkiye’ye Karşı Almanya’dan Yardım Dilendi!

Čitaj još:   ČUVENA DOKTORKA IZVRŠILA SAMOUBISTVO : BILA JE OMILJENI PLASTIČNI HIRURG ESTRADE

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more