IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Popović: Poluge vlasti pod kapom Crkve Srbije, ako prigrabe i mjesto predsjednika opstanak Crne Gore biće doveden u pitanje…(foto, video)

U ovom momentu kad se pod kapom Crkve Srbije nalaze sve poluge vlasti u Crnoj Gori, “ako uspiju da prigrabe i to predsjedničko mjesto onda se Crnoj Gori ne piše dobro”…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 14: 02-2023, 13: 44… ANDRIJA Popović: Poluge vlasti pod kapom Crkve Srbije, ako prigrabe i mjesto predsjednika opstanak Crne Gore biće doveden u pitanje… (foto, video)

Liberalna partija se zalaže da državotvorna opozicija ima zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima, ali ukoliko ne dođe od dogovora predložiće svog na organima partije, kazao je njen predsjednik Andrija Popović u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj televiziji.

On navodi da u ovom momentu kad se pod kapom Crkve Srbije nalaze sve poluge vlasti u Crnoj Gori, “ako uspiju da prigrabe i to predsjedničko mjesto onda se Crnoj Gori ne piše dobro”.

“Na sjednici Predsjedništva koja će biti održana preksjutra ćemo odlučiti o predsjedničkom kandidatu. Još pokušavamo da to bude zajednički kandidat državotvorne opozicije. Viđećemo koliko ćemo u tom uspjeti. Ako ne vjerovatno će i Liberalna partija imati kandidata na predsjedničkim izborima…

Iako je to veoma teško, naš je Zakon o predsjedniku na neki način antidemokratski, diskriminiše ogroman broj ljudi. Praktično na tim izborima kandidati mogu biti predstavnici samo par stranaka, jer treba prikupiti onaj broj potpisa, 15 odsto od biračkog tijela odnosno 8.200 potpisa…

To mogu samo najjače stranke, pa viđeli smo Demokratski front koji se sastoji od desteak stranaka nije to uspio u prvom pokušaju. Imali su dopunsko vrijeme da bi to uspjeli”, smatra Popović.

On kaže da se ustavno pravo građana da biraju i budu birani uskraćuje.

“Naravno ne govorim o tome da li će tu biti falsifikovanih potpisa. Državna komisija nije dozvolila Centru za demokratsku tranziciju (CDT) da provjerava potpise. Mnogi naši traže kandidaturu našeg predstavnika, ali evo vidjećemo šta će reći organi partije. I dalje gajim nadu da će doći ipak do nekog zajedničkog kandidata na ovim izborima jer ipak oni mnogo bitniji od nekih običnih predsjedničkih izbora.

Čitaj još:   ANDRIJA Popović: Cetinje nosi barjak crnogorske slobode i njenih istinskih vrijednosti otpora tiraniji... (foto, video)

Po svim istraživanjima javnog mnjenja predsjednik Đukanović ima najviše šanse na ovim izborima. Po nekima bi mogao pobijediti i u prvom krugu na izborima 19.marta. I ja sam pokušavao da ga ubijedim da se kandiduje. On ima svoje razloge zašto se nećka, ali vjerujem da će ipak prihvatiti kandidaturu predsjednik Đukanović.

Što bi suverenističkom bloku u ovom teškom periodu bio vjetar u leđa pred vanredne parlamentarne izbore koje očekujem krajem proljeće. Pretpostavljam da će već sljedećeg mjeseca doći do raspuštanja parlamenta i zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora, da bi se ova ogromna kriza u Crnoj Gori ipak počela rješavati”, navodi Popović.

Objašnjava da je to moguće jer je dosta daleko do popisa.

“Nijesam siguran i da će opstati ta odluka Vlade koja je smijenjena prije pola godine, da popis bude početkom novembra. Vanredni parlamentarni izbori ili će ih biti ili ih neće biti. Ako ih bude, biće organizovani početkom juna i to je daleko od popisa.

Onda ćemo viđeti da li će nova Vlada koja će biti izabrana do jula mjeseca donijeti neku novu odluku u vezi sa popisom. Ta tri ključna cilja ove 42. i 43 Vlade su temeljni ugovor sa Srpskom pravoslovnom crkvom, popis i Otvoreni Balkan. Oni brzaju da to ispune. Ta tri cilj su dobili od Srpske pravoslavne crkve. Ali nijesam siguran da će uspjeti u toj namjeri”, poručuje Popović.

Objašnjava da su predsjednički izbori iz psihološke prirode važniji jer su male ingerencije predsjednika, čije su nadležnosti urušene neustavnim Zakonom.

“U ovom momentu kad se pod kapom Srpske pravosvlavne crkve nalaze sve poluge vlasti u Crnoj Gori, menadžment Skupštine, Vlada, ako uspiju da prigrabe i to predsjedničko mjesto onda se Crnoj Gori ne piše dobro. U pitanju će biti i opstanak Crne Gore kao nezavisne i suverene države, članice NATO-a. Biće širom otvorena vrata ka onom čemu oni teže a to je Srpski svet”, smatra Popović.

Čitaj još:   Predsjednik LP ANDRIJA Popović: NANOVO UBISMO SRCE CRNE GORE, CETINJE I BELVEDER...

On kaže da ga čudi izjava predsjednik SDP Raška Konjevića da je pokret Evropa sad slične građanske orjentacije i da bi mogli sarađivati.

“Mi znamo kako je nastao taj pokret Evropa sad jer znamo da je njihovog lidera tada izabarala crkva. Ne znamo kakav je njihov program, znamo da te sezonske pojave od nekad PZP, Pozitivne, Demokrate, URE da mogu nekome da donesu benefite. Pretpostavlajm da je to motiv SDP da njima u ovom trenutku kada je sve neizvjesno uhvate priključak na političkoj sceni”, kaže Andrija Popović.

BONUS VIDEO: Znam da znaš 14.02.23.

izvor Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more