IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FEBRUAR DONOSI JOŠ ČUDA: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

 Meteorolog nam otkriva kakvo proljeće možemo očekivati… signali za obilnije padavine sve do 24. februara su mali…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 15: 02-2023, 09: 44… FEBRUAR DONOSI JOŠ ČUDA: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana… (foto)

Danas prije podne dosta magle ili niske naoblake će biti u sjevernim, istočnim i centralnim područjima Bosne gdje će sunčanije biti u drugom dijelu dana. U ostatku zemlje danas sunčano, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH…

“Zima još nije rekla svoje”, poručuje meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

Govorio je za emisiju Newsnight, a osim na ostatak zime koji je pred nama, Sladić je iznio i prognozu za proljetni period, koji bi trebao biti “topliji, ali i kišovitiji od prosjeka”.

Zima nije rekla svoje. Kako pojašnjava najpoznatiji bh. meteorolog, sada se dešava nešto što se odražava više na stratosferu, nego na atmosferu. Ipak, ta dešavanja svoj zajednički uticaj mogu imati krajem februara i početkom marta. Jedan od razloga zašto ne možemo otpisati zimu sa našeg područja je upravo to ponašanje polarnog vrtloga…

Kakvo proljeće možemo očekivati?

Sladić dodaje da će spomenuti trenutak s kraja februara presuditi u kojem će pravcu krenuti i proljeće. S obzirom na godine na koje ova najviše podsjeća–  moglo bi se govoriti o nešto toplijem proljeću od prosjeka, posebno u njegovom drugom dijelu.

Ipak, hladni prodori se ne smiju isključivati, naročito ne na početku marta. Treba se očekivati i nešto veća količina padavina, naročito kada je riječ o lokalnim pljuskovima u drugom dijelu proljeća.

Čitaj još:   U CENTRU BEOGRADA PROTEST PROTIV RATA U UKRAJINI: "ZAUSTAVITE PUTINA" (foto)

Narednih dana se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme s temperaturama do 16 stepeni Celzijusa, javlja Anadolija.

Jutros u Bosni ima dosta magle ili niske naoblake. U Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne sunčano. Jutros je najniža temperatura zabilježena u Drvaru i to minus osam, zatim na Bjelašnici minus pet, u Livnu i Širokom Brijegu minus četiri, Bugojnu minus tri, Ivan Sedlu i Sokocu minus dva, Sarajevu minus jedan, Banjaluci, Doboju, Prijedoru i Sanskom Mostu nula, Srebrenici, Tuzli i Zenici jedan, Bijeljini, Gradačcu i Zvorniku tri, Trebinju četiri, Mostaru i Neumu sedam.

“Danas prije podne dosta magle ili niske naoblake će biti u sjevernim, istočnim i centralnim područjima Bosne gdje će sunčanije biti u drugom dijelu dana. U ostatku zemlje danas sunčano. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između pet i 11, na jugu od 12 do 15 stepeni”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

U četvrtak se u BiH očekuje pretažno sunčano vrijeme. Veći dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od minus četiri do dva, na jugu do pet, a dnevna od sedam do 13, na jugu zemlje do 15 stepeni.

U petak se u Bosni očekuje umjereno oblačno vrijeme. U Hercegovini nešto sunčanije. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Ponegdje u jugozapadnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od minus dva do četiri, na jugu do šest, a dnevna od osam do 13, na jugu zemlje do 16 stepeni.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 11. septembar 2021. godine

Prvog dana vikenda u Bosni se očekuje umjereno oblačno, a u Hercegovini sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla i niska oblačnost. Jutarnja temperatura od minus jedan do četiri, na jugu do šest, a dnevna od osam do 13, na jugu zemlje do 16 stepeni C…

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more