IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO KO je DAMJAN Knežević: Uhapšeni je vođa, ultradesničarskog pokreta ‘Narodne patrole’… (foto, video)

Damnjan Knežević, organizator desničarskog protesta koji je 15. februara održan ispred Predsedništva, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio teška krivična djela, koja se dovode u vezu sa rušenjem Vlade i predsjednika države…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 16: 02-2023, 17: 44… EVO KO je DAMJAN Knežević: Uhapšeni je vođa, ultradesničarskog pokreta ‘Narodne patrole’… (foto, video)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbjednosno- informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su Damnjana Kneževića (1988), Dejana Zlatanovića (1971) i Dejan Bobaček (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se Baboček tereti i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Podsjetimo, protest desničarskih organizacija, među kojima je ultradesničarska grupa Narodna patrola, a koje se protive evropskom predlogu za Kosovo, održan je sinoć u 18 časova.

Spremni za mnogo više od nereda

Okupljeni su tražili da se odbije evropski predlog za Kosovo i da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povuče iz pregovora o Kosovu. Na skupu su okupljeni nosili srpske i ruske zastave, a na protestu je bio razvučen i transparent „podrške Rusiji i ruskoj braći“ kod zgrade Narodne skupštine u Ulici kralja Milana.

Takođe, na skupu su se čule i pretnje upućene predsjedniku Srbije poput onih „Ko potpiše, njega ubiše“, a Knežević je, tokom obraćanja okupljenima, poručivao da su „spremni za mnogo više od nereda“.

– Niko ko je u SNS više ne može da se zove Srbinom. Gde si Vučiću, jesi pobegao u Kragujevac? Kunem vam se spremni smo za mnogo više od nereda, Molimo državno rukovodstvo da blokiraju ulazak Kosova bar na mjesec dana da sklonimo ovog izdajnika. Ako ga ne sklonimo večeras– rekao je Knežević.

Čitaj još:   Erdogan predložio trgovinu bez dolara...

Na kraju protesta okupljeni su otišli do Predsjedništva gdje su probili zaštitnu ogradu i došli do samih vrata zgrada, ali ih je policija ubrzo pomerila i udaljila od ulaznih vrata.

Ko je DAMJAN Knežević…

Damnjan Knežević, predvodnik Narodnih patrola, organizator je jučerašnjeg protesta ispred Predsedništva i jedan od govornika.

Bio je nekada potpredsjednik Srpskog sabora Zavetnici, a iz tadašnjeg pokreta, a današnje stranke, izašao je krajem 2014. godine pošto su ga smenili sa mjesta potpredsjednika, kako je napisao u autorskom tekstu „Zaveti se daju na junačkim grobovima, a ne u političkim govorima“.

S angažmanom je nastavio i po izlasku iz Zavetnika, kao govornik i organizator okupljanja protiv NATO pakta, kao i Vidovdanskog protesta 2018. na kojem je potpisivana peticija za zabranu rada političkih nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva.

Jula 2019. je s još nekolicinom desničara upao na predstavu „Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo“ u Kolarčevoj zadužbini.

Tim povodom se oglasio i politikolog Luka Božović koji je u kolumni za list Danas naveo da je „policiju obavestio o lokaciji gde se fašisti sakupljaju i kreću“, te da ona nije „prstom mrdnula da to spreči“.

„I pre nego sam išta rekao policiji, oni su rekli da dolazi Damnjan sa njegovima. Damnjan Knežević, nekadašnji kandidat na listi režimskog projekta Zavetnici, danas vodi opskurnu grupu Nema predaje KiM“, napisao je tada Božović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je 10. novembra ometanje u radu i vređanja ekipe Televizije N1 na protestu u centru u Beogradu u blizini murala ratnog zločinca Ratka Mladića 9. novemba.

Čitaj još:   Patriotsko komitski savez: "Koprcanje" koalicije i Vlade dovešće do prije vremenih izbora... (foto)

„Radi se o pripadnicima takozvane Narodne patrole, ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1“, naveo je tada NUNS.

Aktivistkinja Aida Ćorović, kojoj su nakon gađana jajima murala Ratku Mladiću prišli mladići sa kapuljačama na glavama i počeli da je na grub način odvlače, nakon čega je i privedena, rekla je nakon incidenta da je kasnije saznala kako to nisu bili policajci u civilu već pripadnici Narodnih patrola…

BONUS VIDEO: Damnjan Knežević– Vlast odlično zna ko su Narodne patrole

IzvorNova

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more