IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO ĐUKANOVIĆ: JOŠ NISAM DONIO ODLUKU DA LI ĆU SE KANDIDOVATI NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović još nije donio odluku da li će se kandidovati na predsjedničkim izborima 19. marta.

U razgovoru za DW najavljuje odluku u narednih nekoliko dana.

Ja sam već trideset godina u političkom životu Crne Gore. Valjda onaj ko radi jedan posao tri decenije, ima pravo da se osjeti umornim i ima pravo na rezon da bi možda i za društvo bilo bolje da tu bude novi kandidat– rekao je Đukanović u Minhenu gdje ovih dana učestvuje na Konferenciji o bezbjednosti.

Sagledavamo ko je taj ko može najbolje pomoći da se Crna Gora nakon dvoipogodišnjeg lutanja vrati na stabilan kolosjek evroatlantskog razvoja– dodao je predsjednik Demokratske partije socijalista.

Upitan šta bi savjetovao Beogradu i Prištini za nastavak dijaloga, Đukanović je rekao: 

  • Nema drugog puta do puta sporazuma. Sve druge ideje poput održavanja zamrznutog konflikta su zapravo u funkciji doktrine destrukcije prema Evropi i prema Zapadnom Balkanu kao evropskom regionu.

Đukanović misli da je pomak to što su obje strane prihvatile osnovni tekst francusko-njemačkog plana.

  • Znam da će se narednih dana u Briselu nastaviti razgovori o pratećem dokumentu, planu implementacije. Nadam se da će i oko toga doći do sporazuma– rekao je.

Đukanović je naveo da je posljednjih godina pao intenzitet politike proširenja EU, a „posljedično i reformski entuzijazam u svim državama regiona“.

Čitaj još:   MILO Đukanović: UBIJEĐEN sam da ćemo zajedno 23. oktobra doći do još jedne ZNAČAJNE POBJEDE...

Ukrajina je skrenula pažnju na geopolitički značaj integracije Zapadnog Balkana i čini mi se da se Evropska unija vraća aktivnoj politici proširenja. Vjerujem da će to biti inspiracija novoj vladi, koju očekujem tokom ove godine u Crnoj Gori, da se posveti u punoj mjeri reformama i da u što kraćem roku ostvari svoj cilj – rekao je on.

Mislim da je to realno, mislim da Crna Gora ima najbolju predispoziciju da bude prva sljedeća članica Evropske unije– uvjeren je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je naglasio da je njegova zemlja stoprocentno uskladila politiku prema Rusiji sa Briselom, te da je uvela sankcije.

  • Crna Gora nije neprijatelj Rusiji, Crna Gora je neprijatelj agresiji. Crna Gora je neprijatelj rušenju međunarodnog prava. Crna Gora je neprijatelj svim idejama kojim se želi ograničiti suvereni izbor budućnosti nezavisnim državama, u ovom slučaju Ukrajini– kazao je Milo Đukanović.

Na pitanje kada bi rat u Ukrajini mogao da se završi, Đukanović je rekao da to vjerovatno ne zna ni Vladimir Putin i da su prognoze nezahvalne.

  • Mislim da se u ovom trenutku još uvijek ne radi sa potrebnom ozbiljnošću i ažurnošću na mirovnoj inicijativi. Ovo istovremeno želim da bude apel da se udruže sve konstruktivne međunarodne politike da pomognemo Ukrajini, pa i Rusiji, bez obzira što je u drukčijoj poziciji, u poziciji agresora, da se izađe iz tog ratnog sukoba i da se spreči dalja pogibija ljudi– zaključio je Đukanović.

izvor: DW

Čitaj još:   MILO Đukanović: Crna Gora će ostati sigurno utočište za sve prognane Ukrajince... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more